Την ανάγκη , αλλά και την βεβαιότητα, ότι θα υπάρξει ενότητα και αποφασιστικότητα για να ξεπεραστεί η κρίση, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απόψε στην Σάμο στον χαιρετισμό του, στην τελετή της λιτάνευσης της εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Ο κ Παυλόπουλος, με αφορμή και την νικηφόρα ναυμαχία της Μυκάλης, της οποίας η 191η επέτειος γιορτάζεται σήμερα στο νησί, ανάφερε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του : «Το κορυφαίο ιστορικό προηγούμενο της Ναυμαχίας στο στενό της Μυκάλης, στις 5 Αυγούστου 1824, παραμονή της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Σάμου από τον οθωμανικό ζυγό, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.
Είμαι βέβαιος, τηρουμένων βεβαίως των ιστορικών αναλογιών, ότι τον δρόμο αυτόν θα τον διανύσουμε ξανά για ν’ αντιμετωπίσουμε την δεινή κρίση που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τον Τόπο και τον Λαό μας. Τούτη τη φορά μάλιστα μαζί με τους ομόθρησκους λαούς της Ευρώπης και με πυξίδα τις αρχές και της αξίες του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, που βρίσκονται στον πυρήνα της χριστιανικής διδασκαλίας. Και θα τον διανύσουμε οι Έλληνες ενωμένοι και αποφασισμένοι, όπως το πράξαμε όταν χρειάσθηκε να γράψουμε τις πιο λαμπρές σελίδες της μακραίωνης ιστορίας μας.»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην Μεταμόρφωσης του Σωτήρος τονίζοντας ότι «σηματοδοτεί μιαν από τις σπουδαιότερες Δεσποτικές εορτές στην Ορθόδοξη παράδοση. Μαζί με την Γέννηση και την Ανάσταση, η Μεταμόρφωση στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας συνθέτει, ουσιαστικώς, το ιερό τρίπτυχο που αποδίδει την, δογματικώς ολοκληρωμένη, υπόσταση του Κυρίου.
Συγκεκριμένα, η Μεταμόρφωση αποδίδει την συνάντηση του Θείου και του Ανθρωπίνου και κορυφώνει την επί Γης δόξα του Κυρίου. Ταυτοχρόνως, η συνάντηση αυτή καλεί, μεσ’ από την πεμπτουσία της χριστιανικής διδασκαλίας, τον Άνθρωπο να υπερβεί τις γήινες καταβολές του και να επιδιώξει την τελείωσή του, όπως άλλωστε επιτάσσει και η ετυμολογική ρίζα του ονόματός του: «Άνω θρώσκω».»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η Μεταμόρφωση του Σωτήρος «εμφανίζεται για εμάς, τους Έλληνες που έχουμε ταχθεί φύλακες της κιβωτού της Ορθοδοξίας, ως αφετηρία έμπνευσης με στόχο την υπέρβαση κάθε εθνικής κρίσης. Αφετηρία αποφασιστικότητας και ελπίδας για τη δύναμη που διαθέτουμε, ως Λαός και ως Έθνος όπως έχουμε ιστορικώς και διαχρονικώς αποδείξει, να βρίσκουμε πάντα τον δρόμο μας και την προοπτική μας, ιδίως υπό δύσκολες περιστάσεις».
Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσειο
Ο κ Παυλόπουλος έφτασε το απόγευμα στην Σάμο , όπου έγινε δεκτός από τις τοπικές αρχές. Κατά την υποδοχή του , η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ Χριστίνα Καλογήρου επισήμανε ότι με την παρουσία του στο νησί επιβεβαιώνει ότι «..η Ελληνική Πολιτεία ενδιαφέρεται για τους νησιώτες, αφουγκράζεται τα πολλά και σύνθετα προβλήματά τους και αναζητεί τρόπους για την επίλυσή τους.
Η Σάμος-κατέληξε η κ Καλογήρου- όπως και όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, διανύουν το δικό τους δύσβατο δρόμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι εκπτώσεις στην εθνική αποστολή τους δεν πρόκειται να κάνουν».
Ο κ Παυλόπουλος, αμέσως μετά, ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πυθαγορείου, όπου τον υποδέθηκε ο δήμαρχος της Σάμου Μιχ. Αγγελόπουλος , ενώ στην συνέχεια παρακολούθησε τον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και την λιτάνευση της εικόνας στο κέντρο της πόλης..
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην συνεχεία μετέβει στον Ταρσανά, απ όπου παρακολούθησε την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σάμου, στο Λιμάνι του Πυθαγορείου.
Το βράδυ , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , επρόκειτο να παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Δήμαρχος της πόλης
Επίτιμος δημότης Σάμου
Αύριο, ο κ Παυλόπουλος, θα παραστεί στην δοξολογία στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και στην συνεχεία θα μεταβεί στην Πλατεία Πυθαγορείου (παλιό Δημαρχείο) όπου και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Σάμου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επιστρέψει το μεσημέρι στην Αθήνα.
Πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ