Όλα  τα ζητήματα του τουρουστικού κλάδου θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν στον Πρωθυπουργό, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Τουρισμού(ΣΕΤΕ) καθώς το βράδυ θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση του συνδέσμου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, μίλησε στην 24 τακτική συνέλευση του συνδέσμου για τον ελληνικό τουρισμό και τις αντοχές που επέδειξε όλα τα χρόνια της κρίσης και πέτυχε έναν από τους βασικότερους εθνικούς στόχους, αυτόν της εξωστρέφειας.

Και παρότι όπως είπε «το 2015 ήταν μια χρονιά κατά την οποία είχαμε συνεχείς ανατροπές, μεγάλες και πρωτόγνωρες για τη χώρα μας «εκπλήξεις» σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων και οικονομίας, ο τουρισμός συνέβαλε περισσότερο από το 50% της οικονομικής δραστηριότητας και του προϊόντος σε περιοχές όπως η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια νησιά».

Ανέλυσε τα προγράμματα, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και τις δράσεις καθώς και έναρξη του σχεδιασμού ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος πιστοποίησης ποιότητας υπηρεσιών και προσόντων βασισμένο στη διεθνή εμπειρία. Επίσης, θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα μία νέα μελέτη, που θα εστιάζει στην περαιτέρω εξειδίκευση των έξι βασικών προϊόντων που διέκρινε η προηγούμενη, ενώ θα αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον ο οδικός τουρισμός.

Παρά τη σκληρή δουλειά και την πολύ θετική χρονιά, ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε ότι παραμένει προβληματισμένος με το τεράστιο φορτίο που έχει εναποτεθεί στους ώμους του ελληνικού τουρισμού, για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
  
Αναρωτήθηκε ως πότε θα τα καταφέρνει ο τουρισμός μιας και όπως είπε «Τις τελευταίες εβδομάδες, ακούμε ότι θα μπουν επιπρόσθετοι φόροι στην περίπτωση που δεν πιάσουμε ως χώρα τους στόχους ανάπτυξης. Υπό την πίεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για ακόμα μια φορά, να αυξήσει το κόστος στη διαμονή, την εστίαση, τον καφέ, τα αλκοολούχα, τα εισιτήρια των μουσείων, καθώς και σε μια σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών που ακριβαίνουν το τουριστικό πακέτο».
 
Όσο για τον «φόρο πληρότητας» για ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από 2 κλειδιά τον χαρακτήρισε εξωφρενικό, τελείως παράλογο και ταφόπλακα για την τουριστική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Εκτός από τον κλάδο της διαμονής αναφέρθηκε και στα προβλήματα του Yachting και τις επιβαρύνσεις που δέχεται και δεν υπάρχουν πουθενά στις ανταγωνίστριες χώρες, με φόρους στις μαρίνες, που απομακρύνουν κάθε επίδοξο επενδυτή και οδηγούν σε οριζόντιες αυξήσεις που επηρεάζουν σε υπερθετικό βαθμό τους κλάδους ενοικίασης αυτοκινήτων, μεταφορών, τουριστικών λεωφορείων, διοργάνωσης συνεδρίων, ταξιδιωτικών γραφείων, εστίασης, επιβατηγού ναυτιλίας, κάθε κρίκου της αλυσίδας του ελληνικού τουρισμού.

Για αυτό τόνισε «Ζητάμε να κλείσει η αξιολόγηση. Διότι όσο καθυστερεί να ολοκληρωθεί, εκ των πραγμάτων, οδηγείται η κυβέρνηση στην επιβολή επιπρόσθετων μέτρων. Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε τον νέο στόχο αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015. Και δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως».

«Το τραπεζικό σύστημα πρέπει άμεσα να υποστηρίξει έμπρακτα τις υγιείς ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Τη στιγμή αυτή λειτουργούμε υπό κυριολεκτικά μηδενική ρευστότητα. Τα επτά χρόνια ύφεσης έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον κλάδο. Τα βάρη, ακόμα και των υγιών επιχειρήσεων, έχουν πλέον συσσωρευτεί. Από πρόσφατες μελέτες φαίνεται πως το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας».