Νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φέρνει η παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» (σ.σ.: που σημαίνει Πορθητής), το οποίο πραγματοποίησε πλου χθες το βράδυ στο Αιγαίο. Ειδικότερα, το «Φατίχ» το απόγευμα της Κυριακής έπλεε σε απόσταση 15 ν.μ. από το Καστελόριζο.
Το γεωτρύπανο εντός ολίγων ωρών θα βρίσκεται στην Αττάλεια.
Νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φέρνει η παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» (σ.σ.: που σημαίνει Πορθητής), το οποίο πραγματοποίησε πλου χθες το βράδυ στο ΑιγαίοΣε προβληματισμό βρίσκεται η διεθνής σκηνή για τις προθέσεις της Άγκυρας όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθεται το ερώτημα πού θα επιλέξει η Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις: θα μείνει βόρεια της Κύπρου, άρα ανάμεσα στα Κατεχόμενα και στην Τουρκία, ή θα επεκταθεί προς τα δυτικά της Κύπρου, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο έντασης στη Μεσόγειο και αμφισβητώντας τις θαλάσσιες ζώνες Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας;
Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία ανησυχούν για τις μελλοντικές κινήσεις της Άγκυρας σε έναν τομέα που μέχρι πρότινος θεωρείτο ήσσονος σημασίας, τουλάχιστον όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού. Πλέον βρίσκεται πολύ υψηλά στην πολιτική ατζέντα και για τον λόγο αυτόν πρόσφατα συμφωνήθηκε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την αποφυγή «θερμού» επεισοδίου.
Πάντως, το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με τον ακριβή χρόνο έναρξης της γεώτρησης, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην περίοδο προ των εκλογών της 24ης Ιουνίου.
Έτσι συμφωνήθηκε να διεξάγονται κοινές περιπολίες πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο (με μία ελληνική φρεγάτα και μία ισραηλινή κορβέτα). Οι ασκήσεις εκπαίδευσης στις οποίες θα συμμετάσχουν από κοινού Ελλάδα και Ισραήλ είναι φυσικό ότι θα περιλαμβάνουν και την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
Ήδη στην ευρύτερη περιοχή διεξάγουν περιπολίες ναυτικές μονάδες μεγάλων δυνάμεων, με στόχο η ένταση να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των ενεργειακών αλλά και διότι η Συρία βρίσκεται πολύ κοντά και ο ρωσικός στόλος δρα σε εκείνο το μέρος της Μεσογείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ενίσχυση της άμυνας στην επίμαχη περιοχή συμφωνήθηκε η λειτουργία ενός ραντάρ στα ανατολικά της Κρήτης, με τη σύμπραξη του Ισραήλ.
Στόχος είναι να υπάρχει επαρκής παρακολούθηση της δυτικής θαλάσσιας λεκάνης σε ένα τμήμα που εκτείνεται από τη Ζάκρο έως το Τελ Αβίβ.
«Το καλοκαίρι οι γεωτρήσεις»
Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε ότι «από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στη Μεσόγειο», σύμφωνα με το ΡΙΚ.

Ο κ. Αλμπαϊράκ ευχήθηκε μια μέρα να αναζητήσουν πετρέλαιο και στο Αιγαίο και στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Ο υπουργός είπε ότι αποχαιρετούν τον «Πορθητή», ο οποίος αυτό το καλοκαίρι θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση βάθους 2.600 μέτρων στα ανοιχτά της Αττάλειας.

«Προχωρούμε στο μέλλον με περισσότερη ασφάλεια με βήματα επαναστατικά και στην ενέργεια. Θέλω να δώσω άλλη μια είδηση στον λαό μας. Θα προσθέσουμε και δεύτερο πλοίο μας δίπλα στον ”Πορθητή” και θα ερευνήσουμε σπιθαμή με σπιθαμή τη θάλασσά μας στη Μαύρη Θάλασσα. Και το δεύτερό μας πλοίο θα προστεθεί στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) εφέτος» ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: