Τους δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και τις κοινές αξίες που μοιράζονται η πρώτη δημοκρατία της αρχαιότητας και η μεγαλύτερη δημοκρατία του σύγχρονου κόσμου, υπογράμμισαν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, στη διάρκεια ειδικής τελετής που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει από το νέο Αμερικανό πρόεδρο να προσεγγίσει με κατανόηση τρία θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό:

-Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

-Την επίλυση του Κυπριακού, και

-Τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Όμπαμα όπως… Μέγας Αλέξανδρος 

Ο κ. Δημήτριος, χαριτολογώντας, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να ενεργήσει αποτελεσματικά όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και να λύσει τον γόρδιο δεσμό των προβλημάτων αυτών.

Ο  Ομπάμα, προφανώς αστειευόμενος, απάντησε ότι θα ενημερώσει την σύζυγό του Μισέλ πως τον συνέκριναν με τον Μέγα Αλέξανδρο και διερωτήθη κατά πόσον “αυτό θα μου εξασφαλίσει λίγο περισσότερο σεβασμό”, σπεύδοντας να παρατηρήσει ότι “η Μισέλ παραμένει η αρχηγός του σπιτιού”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για κοινά ιδεώδη και κοινούς αγώνες, και ευχαρίστησε την ελληνική ομογένεια για τη συμβολή της στην αμερικανική κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους Ελληνοαμερικανούς φίλους και υποστηρικτές του από το Σικάγο.

Ο Ομπάμα και η φουστανέλα 

Ο Αμερικανός πρρόεδρος στην ομιλία του υπενθύμισε ότι σε μια ολόκληρη περιοχή της αμερικανικής μεγαλούπολης, το Greektown, κατοικούν και εργάζονται ομογενείς, και σημείωσε ότι στην ετήσια παρέλαση που γίνεται στο Σικάγο για την 25η Μαρτίου πολλοί νέοι τιμούν την ελληνική καταγωγή τους φορώντας την παραδοσιακή φουστανέλα, την οποία, όπως παρατήρησε, δεν είδε κανέναν να φορά στον Λευκό Οίκο.

Αστειεύθηκε, μάλιστα, ρωτώντας τον φίλο του, υπουργό Οικονομικών του Ιλινόι, Αλέξη Γιαννούλια, γιατί δεν φόρεσε τη δική του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τους “ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών μας”, καλωσόρισε τους Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς στον Λευκό Οίκο, και τόνισε ότι η συνεργασία της Ελλάδας και της Αμερικής θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια.

Στη δική του ομιλία, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στους αγώνες του 1821, τονίζοντας ότι οι αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης είχαν επηρεασθεί σημαντικά από την αμερικανική που προηγήθηκε και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αμερικής το 1776, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί Αμερικανοί φιλέλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Έλληνας δήλωσε ο Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν, που ήταν και ο πρώτος που μίλησε προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, δήλωσε Έλληνας, υπενθυμίζοντας τη βοήθεια που έλαβε από την ελληνοαμερικανική κοινότητα όταν εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο, πριν τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, και επισήμανε τους δεσμούς και τις κοινές αξίες των δυο λαών.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι δυο χώρες προέρχονται από το ίδιο ιστορικό DNA, και υπογράμμισε την πολυετή σχέση που διατηρεί με τον κ. Δημήτριο τον οποίο χαρακτήρισε “σοφό άνθρωπο”, και ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος αισθάνονται τυχεροί “που μπορούμε να σας αποκαλούμε φίλο”.

(Πρώτη καταχώρηση: 26 Μαρτίου 2009, 09:22)