Οι δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αξιοποιούνται στο πλαίσιο της εν συνεχεία υποστήριξης των υφιστάμενων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω της αρμόδιας διεύθυνσής του, που είναι η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) σε θεσμικό αλλά και στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, με θέμα «Η οικονομική κρίση και η συρρίκνωση της αμυντικής βιομηχανίας δυσχεραίνουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε ο υπουργός, προχωράει «η υλοποίηση των επιμέρους δράσεων που προβλέπονται στην ΕΑΒΣ, ως Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία. Η εν λόγω στρατηγική αναγνωρίζει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της ΕΑΒΙ, καθώς και τις ευκαιρίες και τις απειλές, κατά το πρότυπο της SWOT Analysis. Επίσης, εστιάζει με τρόπο ρεαλιστικό στους κρίσιμους τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και στα μέτρα και τις δράσεις για την υποστήριξη των κρίσιμων τομέων βιομηχανικής δραστηριότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, αναφέρθηκε στην «ενεργοποίηση του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας» σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και πρόσθεσε: «Έγινε σύγκληση του Συμβουλίου την 3η Φεβρουαρίου και 2α Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Γενικών Επιτελείων, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων-ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, συναρμοδίων φορέων, καθώς και της ΕΑΒΙ. Κατά τις συνεδριάσεις αυτές συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, προτάσεις των Συνδέσμων ΕΑΒΙ, ΣΕΚΠΥ και ΕΕΛΕΑΑ, σχετικά με την αύξηση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα και θα ακολουθήσει περαιτέρω επεξεργασία αυτών από κοινού, δηλαδή ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ και σύνδεσμοι ΕΑΒΙ».

Για την εξωστρέφεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΑΒΙ,ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «προωθείται και υποστηρίζεται με σειρά δράσεων» όπως «η ετήσια έκδοση του Καταλόγου Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ο οποίος αποτυπώνει τις βιομηχανικές δυνατότητες της χώρας με τρόπο ομοιόμορφο και συνεκτικό».

Ακόμη, όπως επεσήμανε, «γίνεται σε ετήσια βάση ενημέρωση των υπό τοποθέτηση ακολούθων Άμυνας της χώρας αναφορικά με την ΕΑΒΙ και τις διαδικασίες και τρόπους υποστήριξης και προβολής των εταιρειών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, «ενημερώνονται έγκαιρα οι ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών στην Αθήνα, οι οποίοι επισκέπτονται επιλεγμένες εταιρείες της ΕΑΒΙ με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες και κυκλική σειρά προτεραιότητας».

«Η συμμετοχή της ΕΑΒΙ και των συνδέσμων της σε διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού γίνεται σε συνεργασία με τη ΓΔΑΕΕ», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΓΔΑΕΕ ενημερώνει έγκαιρα και συστηματικά την ΕΑΒΙ, μέσω των συνδέσμων της, για διαγωνισμούς φορέων του ΝΑΤΟ και μεριμνά για την εξέταση και χορήγηση προς τους ενδιαφερομένους βεβαίωσης επιλεξιμότητας, όπως προβλέπεται από τις νατοϊκές και εθνικές διαδικασίες».

«Στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων ή άλλων διεθνών βιομηχανικών συνεργασιών», πρόσθεσε, «η ΓΔΑΕΕ διοργανώνει στοχευμένες συναντήσεις των συνδέσμων της ΕΑΒΙ και των μελών τους με μεγάλους κατασκευαστές του εξωτερικού, όπου η ΓΔΑΕΕ παρουσιάζει τις βιομηχανικές δυνατότητες και τις εθνικές επιδιώξεις στο πλαίσιο της ΕΑΒΣ και ακολουθούν κατά περίπτωση διμερείς συναντήσεις των εταιρειών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΑΒΙ στα Cap Tech (Capability & Technology Groups) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «αποτελούν φορέα συνεργασίας μεταξύ κυβερνητικών, βιομηχανικών και ερευνητικών φορέων, όπου ωριμάζουν μελλοντικές διασυνοριακές συνεργασίες ανάπτυξης τεχνολογιών και συστημάτων, ενώ παράλληλα σχηματοποιούνται κεντρικές ευρωπαϊκές στρατηγικές και προτεραιότητες».

«Η διατήρηση και βελτίωση της διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα, καθώς συνδέεται άμεσα με την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, η παροχή στοιχείων διαθεσιμότητας δεν είναι εφικτή, στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας, λόγω της διαβάθμισης “απορρήτου” των υπόψη στοιχείων» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης