Απαντήσεις κυρίως στο εσωκομματικό μέτωπο, φαίνεται να δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα αποσπάσματα της συνέντευξης που έδωσε στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, τα οποία μεταδόθηκαν πριν από λίγο από το κεντρικό δελτίο του Alpha.
Μιλώντας για την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά και την επακόλουθη διαγραφή του, ανέφερε: «Αυτά που ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά που είχαν ειπωθεί στο παρελθόν, κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί, ότι κάνουμε μυστική διπλωματία».
Στην ερώτηση τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο στα όσα είπε ο κ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ήταν η φράση για τα χαριεντίσματα κατά τη συνάντηση στη Βουδαπέστη. Αυτή η αναφορά από μόνη της ήταν τόσο απαράδεκτη που δεν μου άφησε κανένα περιθώριο… Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών».
Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την διαγραφή Σαμαρά
Σχετικά με την διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι πάντα δυσάρεστο όταν διαγράφεται οποιοσδήποτε από ένα κόμμα, πόσο μάλλον ένας τέως πρωθυπουργός.
«Εγώ δεν ξεχνώ ότι ήμουν υπουργός στην επί της πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίον θεωρώ και έναν καλό πρωθυπουργό. Ο οποίος κράτησε τη χώρα σε μια σταθερή κατεύθυνση, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Αλλά θα σας έλεγα ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ένας πρωθυπουργός που βίωσε το πιο σκληρό πρόσωπο του λαϊκισμού και θα περίμενα από τον ίδιο σήμερα να κοιτάξει μπροστά και να μην αναπαράγει θεωρίες οι οποίες ουσιαστικά υπονομεύουν και το δικό μου κύρος και το κύρος του υπουργού Εξωτερικών, υπονομεύουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια.
Πρόσθεσε πως, «αυτά τα οποία ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη ξεπέρασαν κατά πολύ αυτά τα οποία είχαν ειπωθεί στο παρελθόν και κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή για να διαφυλάξω και την ενότητα της παράταξης, αλλά και για να εξηγήσω με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν μπορώ εγώ να επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, οι οποίες να με κατηγορούν εμένα, τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι δήθεν κάνουμε μυστική διπλωματία, ότι είμαστε ενδοτικοί απέναντι στην Τουρκία. Αυτά είναι πράγματα τα οποία επιτρέψτε μου, δεν μπορώ να τα ανεχτώ και νομίζω ότι κανείς δεν θα τα ανεχόταν αν ήταν στη θέση μου».
Σε ερώτηση τι ήταν αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο στα λεγόμενα του κ. Σαμαρά ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Δεν ήταν λίγα. Η φράση η οποία ειπώθηκε για τα χαριεντίσματα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια συνάντηση άτυπη που έγινε με τον κ. Ερντογάν. Τέτοιου είδους αναφορές που υπονομεύουν και περίπου κατηγορούν εμένα και τον υπουργό Εξωτερικών για μειοδοσία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί κάποιος να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε σχετικά με μια μελλοντική επιστροφή του κ. Σαμαρά στη ΝΔ πως, «δεν είμαι σε θέση να προβλέψω το τι μπορεί να γίνει στο στο μέλλον. Δεν νομίζω ότι είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο βραχυπρόθεσμα φαίνεται ορατό».
Τι είπε για την διαφωνία Καραμανλή με τη διαγραφή Σαμαρά
Σχετικά με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαγραφή Σαμαρά, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Διαφωνώ! Με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός διέψευσε κάθε πιθανότητα αποχώρησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά τη διαγραφή Σαμαρά για να προσθέσει αμέσως μετά: «Έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή 4ετίας, δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών».
ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ -Κασσελάκης- εκλογικός νόμος
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι νωρίς ακόμη, θα δούμε εάν ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και εάν μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία», είπε ενώ τόνισε πως «μερικές φορές το ΠΑΣΟΚ, μου θυμίζει, μου θυμίζει έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι κάτι το οποίο με αφορά ιδιαίτερα», είπε ο κ. Μητσοτάκης για το νέο κόμμα Κασσελάκη.
Στην συνέχεια ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο. Όπως είπε, «με αυτό το εκλογικό σύστημα θα πάμε στις εκλογές του 2027».
Τα ελληνοτουρκικά
Σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται επιφυλακτικός για τη δυνατότητα περαιτέρω προόδου υπό τις παρούσες συνθήκες. «Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς επιμένουμε στις δικές μας θέσεις», τονίζει, αναφέροντας ότι δεν διαφαίνεται περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος για τη μια διαφορά περί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε κι άλλα πράγματα, τα οποία εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε. Αυτό σημαίνει αυτή τη στιγμή ότι στον τομέα αυτό δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος», τονίζει.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι εάν το καλό κλίμα μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου προέδρου καθώς και των υπουργών Εξωτερικών «κάποιοι το ερμήνευσαν ως ενδοτικότητα τότε το λάθος είναι δικό τους».
«Εμείς εξακολουθούμε να συζητούμε με την Τουρκία. Θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε ήρεμα νερά με την Τουρκία. Και να σας πω και κάτι που το έχω ξαναπεί. Μπορούμε να συμφωνούμε και ότι διαφωνούμε. Αυτό είναι και το ενδεχομένως και το πιο πιθανό σενάριο. Αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε μονίμως σε καθεστώς έντασης, να μην συζητούμε άλλες πτυχές των σχέσεων μας και να είμαστε μονίμως με το δάχτυλο στη σκανδάλη και με το φόβο ενός θερμού επεισοδίου», πρόσθεσε.
Οι προτεραιότητες για την οικονομική πολιτική
Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2025.
Σχετικά με τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το 2025 ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει από τη μία πλευρά τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με σταθερά δημόσια οικονομικά, με ένα χρέος το οποίο αποκλιμακώνεται, γιατί τα λέω αυτά; Διότι αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουμε μια οικονομική πολιτική, η οποία τελικά προφανώς πρέπει να καταλήξει στους πολίτες με βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Και ο προϋπολογισμός αυτός έχει 12 μειώσεις φόρων, οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν τις πολύ σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, τις οποίες έχουμε ήδη κάνει».
Πρόσθεσε πως, «έχει σημαντικές αυξήσεις τους στους μισθούς και ταυτόχρονα είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο από τα τρία κεφάλαια τα οποία θα ακολουθήσουν, γιατί θα ακολουθήσει και ο προϋπολογισμός του 26 και του 27, προκειμένου το 27 να κριθούμε από τους πολίτες για το αν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στις κεντρικές δεσμεύσεις, «ήμασταν απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία είπαμε». Τόνισε πως, «ο κατώτατος μισθός έχει πάει από τα 650 στα 830 ευρώ και θα πάει στα 950 ευρώ. Θα είμαστε απολύτως συνεπής σε αυτή μας τη δέσμευση. Ο μέσος μισθός, αν ρωτάτε την εκτίμησή μου, θα ξεπεράσει και τα 1.500 ευρώ που είναι ο στόχος τον οποίο έχουμε θέσει για το 2027. Και αν δείτε μάλιστα τον μέσο μισθό της πλήρους απασχόλησης, γιατί στο μέσο μισθό υπάρχει και η πλήρης και η μερική απασχόληση, θα διαπιστώσετε ότι η πλήρης απασχόληση είναι και λίγο πάνω από τα 1.400 ευρώ ο μέσος μισθός για αυτούς που έχουν πλήρη απασχόληση και όχι μερική.
Για την επιδοματική πολιτική εξήγησε πως, «έχουμε ένα σχέδιο τριετίας και θέλω να επαναλάβω ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για τα χαμηλότερα εισοδήματα, πιστεύω ότι θα κάνουμε περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τριετίας και για τη μεσαία τάξη».
Rafale, F-35 και Belharra
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Τανάγρας, όπου βρίσκονται τα μαχητικά Rafale.
Επισήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της ελληνικής άμυνας, αναφέροντας ότι «τα Rafale είναι ό,τι πιο σύγχρονο» και πως προχωρούν οι διαδικασίες για την ένταξη των F-35, με 20 μαχητικά να βρίσκονται στην Ανδραβίδα έως το 2030.
Τόνισε ότι το 2025 αναμένεται η πρώτη Belharra να πέσει στο νερό και σημείωσε πως η χώρα θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός «αντιαεροπορικού θόλου» για μέγιστη προστασία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν στοχευμένες κινήσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
«Όσο βελτιώνονται τα οικονομικά, θα αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη οικονομική στήριξη.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία επενδύει 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Αυτό μας φέρνει και σε μια πολύ σημαντική θέση συγκριτικού πλεονεκτήματος σε σχέση και με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην θητεία του στην Αγχίαλο, αποκάλυψε πως έμενε 10 μέρες μέσα και πέντε έξω, «δεν το είδα ποτέ ως αγγαρεία» είπε.
Συνέχισε λέγοντας πως, «πιστεύω ότι με τις σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, είναι να ξανασχεδιάσουμε από το μηδέν τη στρατιωτική θητεία, ώστε και ένα νέο παιδί 18 χρονών, να μην το βλέπει κατ’ ανάγκη ως αγγαρεία, αλλά να αποκτά και δεξιότητες που μπορεί να του είναι χρήσιμες στο υπόλοιπο της ζωής του και βέβαια και εμείς να μπορούμε να παίρνουμε από τους στρατεύσιμους αυτά τα οποία μπορούν να μας δώσουν με μια πολύ καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας».
Για το μεταναστευτικό
Το μεταναστευτικό είναι ένα «διαρκές πρόβλημα για την Ευρώπη», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, πρόσθεσε πως, «είμαι πολύ ευτυχής γιατί πια, η πολιτική της Ευρώπης έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, σε κάποιο βαθμό λόγω και των δικών μας παρεμβάσεων».
Η εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παραλάβαμε, είπε και σημείωσε πως δίνεται έμφαση στην προστασία των συνόρων.
«Έχουμε μια αυστηρή πολιτική φύλαξης των συνόρων, μια πολιτική που αποκαλώ, πολιτική ενεργητικής αποτροπής», εξήγησε στη συνέχεια. «Ο σκοπός μας είναι να εξαρθρώσουν τα άθλια κυκλώματα διακινητών, τα οποία βάζουν γυναίκες και παιδιά σε σε βάρκες οι οποίες αναχωρούν από τα τουρκικά παράλια με 7 και 8 μποφόρ και έχουμε τραγικά περιστατικά όπως αυτά τα οποία δυστυχώς είδαμε και πριν από δύο μέρες. Δυστυχώς στη Σάμο και προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την με την Τουρκία ώστε οι βάρκες να μην ξεκινούν καν από τα τουρκικά παράλια. Και αυτή είναι η πολιτική μας. Είναι πολύ διαφορετική προφανώς από την πολιτική που ακολούθησαν άλλες κυβερνήσεις πριν από εμάς».
Τόνισε πως, «παρά την όποια προσωρινή πίεση μπορεί να δεχόμαστε, οι ροές είναι απολύτως διαχειρίσιμες».
Για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου
Μιλώντας για την θωράκιση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η συζήτηση αυτή, «έχει ξεκινήσει καλά». «Και εγώ μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον Ντόναλντ Τουσκ, καταθέσαμε μια πρόταση ότι αυτές οι επενδύσεις μεσομακροπρόθεσμα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος είναι ένας. «Είδαμε στην Ουκρανία πόσο σημαντική είναι η θωράκιση του. Και για μας θα ήταν πολύ μεγάλη διευκόλυνση αν είχαμε και πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε προφανώς και τον δικό μας εναέριο χώρο. Αλλά δεν είναι μια συζήτηση που αφορά μόνο την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα προχωρήσουμε και θα χτίσουμε πάνω στις υποδομές τις οποίες ήδη έχουμε».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως, «πρέπει να ξυπνήσουμε την Ευρώπη από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» και υπενθύμισε πως, ο πρόεδρος Τραμπ το 2018 είχε πάει σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ και είχε πει πολύ ξεκάθαρα στους Ευρωπαίους πως «δεν πρόκειται να συνεχίσω να ανέχομαι να σας παρέχω ασφάλεια χωρίς να κάνετε και εσείς το κομμάτι σας».