Ο Κώστας Μουτζούρης υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μιλά για τις επικείμενες εκλογές και μεταξύ άλλων σχολιάζει και τη μεταναστευτική κρίση.
Κύριε Μουτζούρη το Μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που ταλάνιζε τις κοινωνίες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, όταν αναλάβατε το 2019. Αν και θεωρήθηκε εν τω μεταξύ ότι είχε λυθεί, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, φέρνει και πάλι το θέμα μπροστά. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει νέα μεταναστευτική κρίση;
Όταν αναλάβαμε η κατάσταση με το Μεταναστευτικό ήταν εντελώς «σε εκτροπή» θα μπορούσα να πω, απειλώντας ουσιαστικά τη ζωή και την καθημερινότητα των νησιωτών , ενώ οι αρνητικές συνέπειες του Μεταναστευτικού είχαν αποτυπωθεί παντού. Στην οικονομία που είχε επηρεασθεί το μίγμα της. Η Οικονομία της Λέσβου στηριζόταν στην Πρωτογενή Παραγωγή και τον Τουρισμό κυρίως, στους Δημόσιους υπαλλήλους, το Στρατό και το Πανεπιστήμιο. Είχε καταστραφεί η φέρουσα ικανότητα του τουριστικού προϊόντος των νησιών, της Βόρειας Τουριστικής Λέσβου, όπου τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις, εμπορικές, εστίασης κλπ , ήταν στο όρια να κλείσουν. Η κοινωνία αντιμετώπιζε ζητήματα συνοχής, ήταν διχασμένη και ασφυκτιούσε, έχοντας χάσει τον τρόπο ζωής της, την καθημερινότητα, το αίσθημα ασφάλειας είχε διασαλευθεί και ήταν σε όρια διχασμού.
Ήταν σε κατάσταση περιδίνησης, παραπαίοντας μεταξύ αγανάκτησης και αντίδρασης στην επιβολή μιας άλλης Κοινωνίας εισερχόμενης, με άλλη θρησκεία , άλλη κουλτούρα, άλλους τρόπους και άλλες συμπεριφορές, οι οποίες δημιουργούσαν πιέσεις στους Έλληνες πατροπαράδοτους και από αρχαιότητας κατοίκους των νησιών μας. Ουσιαστικά κάποιοι άνθρωποι είχαν καταλάβει την πόλη και έβγαιναν παντού. Πράγματι υπήρχε τεράστιο ζήτημα κινδύνων, η εγκληματικότητα είχε αυξηθεί σύμφωνα και με τα στοιχεία της αστυνομίας, το αίσθημα ασφάλειας είχε διασαλευθεί και ομολογώ ότι η ζωή των νησιωτών ακόμα δεν έχει επανέλθει στην κανονικότητα που είχαν. Δεν μπορούν να κάνουν δηλαδή, ακόμα πράγματα που έκαναν πριν επέλθει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Δώσαμε τις μάχες μας. Προσπαθήσαμε να ακουστεί η φωνή μας. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα, φωνάξαμε, συγκρουσθήκαμε με συμφέροντα, υιοθετήσαμε ακραίες συμπεριφορές, μόνο για ένα σκοπό «τη ζωή μας πίσω».
Και πιστεύω ότι καταφέραμε , τα αιτήματα μας για αποσυμφόρηση των νησιών και φύλαξη των συνόρων, να εισακουσθούν και εφαρμόσθηκαν. Και είχαμε το θετικό αποτέλεσμα, στο οποίο επανειλημμένως έχω αναφερθεί σε κάθε ευκαιρία από το 2020 έως και τους πρώτους 3-4 μήνες του 2023. Και η ζωή των νησιωτών έχει αρχίσει να επανέρχεται σιγά σιγά, αν και ακόμα δεν έχουμε θεραπεύσει όλες και εντελώς τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού . Δεν αναφέρομαι σε προσφυγικό, γιατί τα ζητήματα του πρόσφυγα καθορίζονται βάσει της συνθήκης της Γενεύης. Οι αύξηση των ροών τελευταίως όπως δείχνουν τα στοιχεία που λαμβάνουμε από την Ύπατη Αρμοστεία , μας δημιουργεί και ευλόγως την ανησυχία, για πισωγυρίσματα. Και αυτά δεν το θέλει η Κοινωνία των νησιών μας.
Είναι πολύ κουρασμένη και πληγωμένη από το γεγονός , ότι την περίοδο της κρίσης της αφαιρέθηκαν βασικά δικαιώματα, Ανθρώπινα Δικαιώματα, και όλοι ζούσαν, μιλούσαν και τους απασχολούσε , η εισερχόμενη κοινωνία. Είναι λοιπόν ακόμα πληγωμένη από τη στάση κάποιων , είναι ακόμα καθημερινά αντιμέτωπη με ρητορική και πιέσεις διαλόγου για να εκτοπισθεί και γίνει χώρος για τους εισερχόμενους. Γιατί αυτό; Γιατί κάποιοι θέλουν διά της παράνομης οδού να φέρνουν σε χώρες της Ευρώπης φτηνά εργατικά χέρια? Γιατί? Επανέρχομαι. Τώρα λοιπόν που άρχισε να αναλαμβάνει δυνάμεις και να εισακούεται σε κάποιο βαθμό, εύκολα και με το παραμικρό ίσως μπορεί να αντιδρά. Αλλά ναι , ανησυχούμε για την εξέλιξη που μπορεί να έχει η αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Και θα σταθούμε και πάλι αντιμέτωποι. Και αν χρειαστεί που το απεύχομαι θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο. Σας μεταφέρω τις προθέσεις της τοπικής κοινωνίας. Όχι τις προσωπικές μου.
Εξακολουθείτε να λέτε όχι στη δημιουργία της Βάστρια; Αν ναι, γιατί; Μήπως γίνεται πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος;
Οι θέσεις μου για τη Βάστρια είναι γνωστές. Δεν συμφωνήσαμε ποτέ, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε μόνο την ανάγκη για υπηρεσίες καταγραφής , ενός μικρού αριθμού ατόμων , σε περίπτωση που εισέρχονται παραβιάζοντας τα σύνορα, διαλαθόντας της προσοχής των αρμόδιων αρχών φύλαξης. Δική μας βούληση και επιθυμία είναι , να μην συμβαίνει αυτή η επιβάρυνση των νησιών με αυτό το πρόβλημα ΠΛΕΟΝ, δεν πρέπει να συνεχιστεί η στοχοποίηση τους από ΜΚΟ αλλότριων συμφερόντων. Τα στρατόπεδα των ΚΥΤ είναι φανερό πλέον , ότι μπορεί να αποτελέσουν θύλακες επίσης ξένων συμφερόντων εις βάρος της χώρας και των συμφερόντων τοπικών πληθυσμών. Συντασσόμαστε με την επίσημη θέση των Ευρωπαϊκών θεσμών και του Ελληνικού κράτους για τους νόμιμους τρόπους μετανάστευσης, την πάταξη των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και την ευζωία των Ελληνικών πληθυσμών στα νησιά μας που είναι και οι πατροπαράδοτες εστίες τους.
Αφ’ ότου αναλάβατε κ. Μουτζούρη, τι κάνατε για να διορθώσετε όλα τα κακώς κείμενα που περιγράψατε, σε σχέση με την οικονομία και την ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου; Πως είναι η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου τώρα, μετά από 3,5 χρόνια που είστε Περιφερειάρχης;
Μόλις αναλάβαμε είδαμε την κατάσταση και αντιληφθήκαμε ότι κάθε νησί έχει και τις δικές του ιδιαιτερότητες δομής της οικονομίας του και διαφορετικές ανάγκες σε προτεραιότητες για να πάει καλύτερα . Αποφασίσαμε να κρατήσουμε μία διαφοροποιημένη αντιμετώπιση. Δώσαμε προτεραιότητα στην ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα, ως βάση , δεδομένου ότι το απαιτούσε και η παράλληλα η οικονομική κρίση που διερχόταν η χώρα και βρισκόταν σε πορεία εξόδου. Τα νησιά έχουν εκτός από τον Τουρισμό που επλήγη από το Μεταναστευτικό και Γεωργική και Κτηνοτροφική παραγωγή με εξαιρετικά προϊόντα, ελαιόλαδο, τυροκομικά, κρασιά, ζωοτροφές, γλυκά. Όμως δεν έχουμε μεγάλες βιομηχανίες. Προβήκαμε σε δράσεις τόνωσης της μικρής ανά παραγωγική μονάδα, παραγωγής εκσυγχρονίζοντας, με τυποποίηση και στοχεύοντας σε αύξησης της κατανάλωσης με συμμετοχή σε εκθέσεις , μέσω των οποίων προσπαθήσαμε να τα κάνουμε γνωστά και να τα τοποθετήσουμε σε νέες αγορές.
Παράλληλα προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τον τομέα του Τουρισμού, δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία εισόδων Σένγκεν, στην οδοποιία που συνδέει τις πύλες εισόδου των νησιών με τους εσωτερικούς τουριστικούς προορισμούς και Μνημεία , Αρχαιότητες , Μουσεία και ότι αποτελεί Τουριστικό Προϊόν. Προβήκαμε σε βελτιώσεις λιμανιών σκαφών αναψυχής , σε Κτιριακά έργα διάσωσης και αξιοποίησης, ανάδειξης αρχαιοτήτων και προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε την κρουαζιέρα που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται πριν το 2015 και μηδένισε η μεταναστευτική κρίση. Μόνο για οδικά έργα διαθέσαμε αρκετά εκατομμύρια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, γιατί ήταν γνωστό ότι τα οδικά δίκτυα των νησιών, όπως δήλωναν οι ίδιοι επισκέπτες –τουρίστες, ήταν από τα χειρότερα ( πριν το 2015). Δώσαμε επίσης βάση σε έργα εξασφάλισης νερού και προστασίας από Φυσικές καταστροφές, αντιπλημμυρικά και σεισμού. Αυξήσαμε την απορροφητικότητα τοποθετώντας την Π.Β.Α. στη 5η θέση και εξασφαλίσαμε 40% αυξημένους πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Έχουμε σχεδιάσει έργα και αφήνουμε στο στάδιο μελετών , για όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, αντιμετωπίζοντας εκτός από τις συνέπειες του Μεταναστευτικού, την κρίση της Πανδημίας και τον μεγάλο Σεισμό της Σάμου. Και όλα αυτά με αποψιλωμένες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Κλείνοντας να αναφέρω , ότι φέτος, παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις σε σχέση με την Τουριστική κίνηση, υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, τα οποία ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιωθούν με τα στοιχεία που θα έχουμε στα χέρια μας στο τέλος της περιόδου. Τέλος προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Περιφέρειας Β. Αιγαίου ως τόπο Ελληνικού Πολιτισμού, με κάθε τρόπο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι για τεχνικά έργα αναπτυξιακής διάστασης διαθέσαμε ως Περιφέρεια: στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου –Λήμνου 73 εκατ. ευρώ περίπου, στην Π.Ε Χίου 37 εκατομμύρια ευρώ και στην Π.Ε. Σάμου 80 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτά τα χρήματα είναι σε έργα που ολοκληρώθηκαν, ή είναι σε διαδικασία ωρίμανσης Μελετών, ή υπό υλοποίηση.