Ο Ολλανδός κομισάριος Μάαρτεν Φερβέι αναλαμβάνει το πηδάλιο της νέας Task Force για την Ελλάδα, διαδεχόμενος τον Χορστ Ράιχενμπαχ, και βάζει πλώρη για… Μαξίμου, όπου θα έχει άλλωστε απευθείας πρόσβαση.

H νέα κυβέρνηση θα τεθεί υπό την αυστηρή επιτροπεία των Βρυξελλών για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. Έτσι, λοιπόν, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάαρτεν Φερβέι, ως επικεφαλής της νέας 20μελούς Task Force, θα συγγράφει ουσιαστικά τα νομοσχέδια για σχεδόν όλους τους τομείς δράσης, από τη φορολογία εισοδήματος και την αγορά εργασίας έως την ιατροφαρμακευτική πολιτική και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Σύμφωνα με την εφ. Αγορά, η «ομάδα Φερβέι» θα έχει στενή συνεργασία και με την τρόικα, ενώ θα ετοιμάζει ενδιάμεσες εκθέσεις στο πλαίσιο αξιολόγησης της οικονομίας. Παράλληλα, θα μπορεί να αναθέτει μελέτες και στο ΔΝΤ, ικανοποιώντας τη γερμανική πλευρά, που θέλει εμπλοκή του Ταμείου και στο τρίτο μνημόνιο.  Χαρακτηριστικό της δύναμης που θα έχει η νέα Task Force είναι ότι θα συνομιλεί απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την επιθυμία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ποιος είναι ο Μάαρτεν Φερβέι

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 ο M. Φερβέι ανέλαβε αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων (ECFIN) της Κομισιόν, υπεύθυνος για τις οικονομικές και διεθνείς σχέσεις.

Επιπλέον, από τον Ιούνιο του 2012 είναι αρχηγός της ευρωπαϊκής αποστολής για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Κάτοχος δύο μάστερ, ένα στην οικονομική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν και ένα στην αναπτυξιακή χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο Μ. Φερβέι ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από το Ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών το 1994. Πέντε χρόνια αργότερα μετακόμισε στη Μανίλα, όπου εργάστηκε επί τριετία για την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Επιστρέφοντας στο ολλανδικό υπουργείο το 2002, τέθηκε επικεφαλής του τμήματος ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και το 2004 ορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος οικονομικής και χρηματοπιστωτικής στρατηγικής. Ήταν επίσης υποψήφιος διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων τον Σεπτέμβριο του 2007.

Έντονη ήταν και η ανάμειξη του Μ. Φερβέι στην ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Ως πρόεδρος της ομάδας δράσης για τη συντονισμένη δράση (Μάρτιος 2010 – Ιούνιος 2011) έπαιξε βασικό ρόλο στη δημιουργία του μηχανισμού συγκεντρούμενων διμερών δανείων προς την Ελλάδα, ακολούθως του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).