Με πλήρη ατζέντα συζητήσεων και βαρύ πρόγραμμα συναντήσεων μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έφτασε το βράδυ του Σαββάτου, λίγα λεπτά μετά τις 22:00 στην «καυτή» Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, προερχόμενη από την Τουρκία, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στην Ομάδα επαφής για τη Λιβύη.
Δείτε το video της άφιξης της Χίλαρι Κλίντον στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
H σιδηρά κυρία των ΗΠΑ αιφνιδίασε τους πάντες καθώς ζήτησε να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, κάτι που δεν συνηθίζεται κατά τις επίσημες επισκέψεις υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας. Το γεγονός καταδεικνύει τους σκοπούς και το χαρακτήρα της επίσκεψης της Χ.Κλίντον, μία επίσκεψη που προγραμματίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου συζητείται ακόμα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σήμα sos ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστούν, αλλά και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αναβολές στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αναμένεται να εκπέμψει η Χίλαρι Κλίντον από την Αθήνα, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπογραφεί και ένα μνημόνιο διμερούς συνεργασίας.
Η χρονική στιγμή που επέλεξε να επισκεφτεί την Αθήνα η κ. Κλίντον συμπίπτει με μια εξίσου δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση Ομπάμα. Δεδομένου, ότι ως τις 2 Αυγούστου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλιώς επέρχεται παύση πληρωμών.
To Σάββατο αναμενόταν και η απόφαση του Μ. Ομπάμα εάν θα συγκαλέσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με το ομοσπονδιακό χρέος και το έλλειμμα, ζυγίζοντας τις πιθανότητες προόδου των διαπραγματεύσεων, καθώς τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, όσο και οι Δημοκρατικοί παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των φόρων επί των πλουσιοτέρων.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Κωνσταντινούπολης, όπου η Ομάδα Επαφής νομιμοποίησε ως διεθνή συνομιλητή το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, αίροντας τη νομιμοποίησή της από τον Μ.Καντάφι, αλλά και στο Μεσανατολικό – όπου στη σύνοδο του Κουαρτέτου διεφάνη ότι δεν υπάρχουν προοπτικές αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών – θα είναι επίσης δύο από τα βασικά θέματα των συζητήσεων.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα ζητήματα που ιδιαιτέρως ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Το Κυπριακό, ενόψει της τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ τον Οκτώβριο στη Ν.Υόρκη, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και οι εξελίξεις που σχετίζονται με την ΠΓΔΜ. Τέλος, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είναι ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση.
Κατά την τριήμερη παραμονή της στη χώρα μας, η κ.Κλίντον θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον ομόλογό της υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών και τη Δευτέρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη θεματολογία των συζητήσεων που θα έχει η κ.Κλίντον με την ελληνική πολιτική ηγεσία, βασικό ρόλο θα έχουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τις επενδύσεις.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Από το αρμόδιο Γραφείο Γενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ανακοινώνεται η απαγόρευση κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16:00 της 16-07-2011 και έως ώρα 12:00 της 18-07-2011 της κυκλοφορίας και αγκυροβολίας σκαφών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλης δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή βορείως και έως την ακτή έμπροσθεν του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης, όπου θα διαμείνει η κ. Κλίντον.
Από το βράδυ του Σαββάτου υπάρχει σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων διαδηλωτών στην ελληνική πρωτεύουσα, έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
Επίσκεψη στο Φανάρι
Ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον.
Πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν αργότερα ότι συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Αρκετά είναι τα 40 χρόνια «σιωπής» της Σχολής», φέρεται να είπε στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης της στο θέμα της ελευθερίας της θρησκείας και εξέφρασε την στήριξή της στα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.
Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη ενθυμούμενη τον ανεπίσημο τίτλο του «Πράσινου Πατριάρχη» που έχει αποδοθεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον δια- θρησκευτικό διάλογο που άρχισε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη το 1994 με τη Συνάντηση του Βοσπόρου και τη Διακήρυξη που υπεγράφη τότε και συνεχίστηκε το 2001 στις Βρυξέλλες, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα θετικά βήματα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, για την άρση των εμποδίων που είχαν συσσωρευτεί ιστορικά στην δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τέλος την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το «διαχρονικό και αμείωτο» ενδιαφέρον της για τα ζητήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η κυρία Κλίντον συναντάται για τρίτη φορά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 1996 όταν επισκέφθηκε το Φανάρι με την ιδιότητα της πρώτης κυρίας, μαζί με την κόρη της Τσέλσι, και η δεύτερη συνάντηση έγινε το 1999, συνοδεύοντας τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον, τότε πρόεδρο των ΗΠΑ σε επίσκεψη στο Φανάρι.
Επόμενος σταθμός της ήταν το Νεοχώριο του Βοσπόρου όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί.
«Άν υπάρχει ένας τομέας για τον οποίο ανησυχώ εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών στην Τουρκία είναι αυτός της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου» δήλωσε η Κλίντον, σε συνέντευξή της στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk.
«Η Τουρκία δεν έχει ανάγκη να περιορίζει τους δημοσιογράφους, τους μπλόγκερ και το διαδίκτυο διότι είναι αρκετά δυνατή και δυναμική ώστε να επιτρέπει να εκφράζονται όλες οι απόψεις», πρόσθεσε η αμερικανίδα υπουργός επισημαίνοντας ότι αυτή η πρακτική «δεν συνάδει με όλες τις άλλες προόδους που έχει κάνει η Τουρκία».
Το θέμα, πρόσθεσε, «αξίζει την προσοχή των πολιτών και των δικηγόρων».
Την ίδια στιγμή πάντως η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήρε την Τουρκία για την οικονομική της ανάπτυξη και δήλωσε ότι αποτελεί πρότυπο για άλλες χώρες της περιοχής.
Σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είχε καταγράψει 50 δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή, ενώ εκατοντάδες άλλοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν από τις τουρκικές αρχές.
Χαμένοι στη μετάφραση…
Δυσμενή εντύπωση προκάλεσε η αφηρημάδα (;) της μεταφράστριας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η διερνημέας «παρέλειψε» να μεταφράσει τη δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών για τη Χάλκη κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο υπουργό Αχμεντ Νταβούτογλου.
Η κ. Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα σταματήσουν να κάνουν εκκλήσεις για επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης» ενώπιον του κ. Νταβούτογλου, ωστόσο αυτό χάθηκε κάπου στη… μετάφραση και δεν διατυπώθηκε ποτέ στα τούρκικα.