«Η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν το ”κλειδί” για την ένταξη της χώρας σας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα της ονομασίας χρειάζονται θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις, απ΄ όλες τις μεριές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ αποτελεί μία από τις υψηλότερες προτεραιότητες της κυβέρνησής του και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναμειγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Αυτό που μπορεί να κάνει η Συμμαχία είναι να ενθαρρύνει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση μίας ρεαλιστικής λύσης» συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Ρασμούσεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ΠΓΔΜ για τη συμβολή της στη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) και για την υποστήριξή της στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είχε ακόμη συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI, Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης