Για δείγματα ενδεχόμενης πρώτης βελτίωσης στην ελληνική οικονομία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τόνισε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και σκληρός.

«Δεν πρέπει να δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από ό,τι έχουν ήδη», τόνισε ο κ. Σταϊνμάγερ σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Αθήνα στην εκπομπή «heute journal» του δεύτερου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, ZDF, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις προσδοκίες που έχει η Αθήνα από την συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στην Ελλάδα βρήκε ρεαλισμό, επισημαίνοντας ότι η εικόνα διαφέρει από αυτή που βλέπουμε συχνά στα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ μίλησε και για υπερηφάνεια των Ελλήνων «για το ότι πιθανόν κατάφεραν μια πρώτη μικρή στροφή, για το ότι για πρώτη φορά θα μπορούσαν να φέτος επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα». «Αυτό ίσως αποτελεί δείγμα ότι θα υπάρξει μια πρώτη βελτίωση στην ελληνική οικονομία», σημείωσε και αναφέρθηκε ειδικά στην επιτυχή χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ανεργίας, την μείωση της παραγωγής και τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν επιθυμεί να κατασκευάσει μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας από την οποία θα μπορούσε να πει ότι αυτός είναι ένας σταθερός δρόμος προς ένα λαμπρό μέλλον. «Το αντίθετο. Πρόκειται για έναν μακρύ δρόμο, τον οποίο θα πρέπει οι Έλληνες ακόμη να βαδίσουν και αυτό απαιτεί πολλή τόλμη από μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ενώπιον ενός προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ζήτησα να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος σε αυτή τη νομοθετική περίοδο, ακόμη και αν είναι σκληρός. Είναι όμως η μόνη εγγύηση, όπως γνωρίζουμε και εμείς στην Γερμανία από τη δική μας εμπειρία, ώστε στο τέλος η κυβέρνηση να δρέψει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, ο οποίος ερωτήθηκε και σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για αδυναμία λήψης περαιτέρω μέτρων λιτότητας που ενδεχομένως θα ζητήσει η τρόικα. «Μιλήσαμε πολύ ανοιχτά για αυτό. Είναι και προς το ελληνικό συμφέρον να κρίνει η τρόικα τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Μόνο εάν η τρόικα πει στο τέλος, ‘μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα αυτής της χρονιάς μπορεί να είναι διαρκές και για τα επόμενα χρόνια’, θα υπάρξει η βάση ώστε επιχειρήσεις από την ευρωπαϊκή γειτονιά να αποφασίσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα έπειτα από χρόνια απουσίας. Χρειαζόμαστε υπομονή, αλλά προπάντων επιμονή για να συνεχιστεί ο δρόμος που ξεκίνησε», επισήμανε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ξεπεραστούν οι υποψίες και οι παρεξηγήσεις που αυτές δημιουργούν «ώστε μέσα από την προοπτική υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, να μην εισέλθουμε σε διαρκή πολιτική κρίση». Δήλωσε δε αποφασισμένος να προσπαθήσει για αυτό, κυρίως σε συνεργασία με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

«Όχι» στην κατάργηση της τρόικας

Υπενθυμίζεται ότι ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Σταϊνμάγερ υπογράμμισε ότι στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί και δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα κριτικής η δημοκρατική νομιμότητά της, δεδομένου ότι οι αποφάσεις βάσει των εκτιμήσεών της λαμβάνονται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους υπουργούς ή αντίστοιχα εθνικά Κοινοβούλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τον μέλλον της τρόικας και τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά τον ενδεχόμενο έλεγχό της, ο κ. Στάινμαγερ δήλωσε «σαφέστατα» πως διατηρεί και σήμερα ως υπουργός την προσωπική του άποψη ότι «στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί».

«Και, ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία ως προς αυτό παντού, είμαι της άποψης ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα δεν είναι απόφαση άξια κριτικής» επισήμανε ο Σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Πιστεύω λοιπόν ότι θα έπρεπε, παρά την κριτική που ασκείται από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών μελών αναφορικά με τη νομιμοποίηση της τρόικας, θα πρέπει να πούμε ότι η τρόικα είναι, δίχως άλλο, ένα πολύ σημαντικό όργανο» υπογράμμισε.

«Φυσικά, υπάρχουν αποφάσεις και αξιολογήσεις αντίστοιχες της τρόικας, που είναι εξίσου σημαντικές, όπως αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλων θεσμών ευρωπαϊκού επιπέδου. Ωστόσο, η τρόικα αναλαμβάνει την ευθύνη για αξιολογήσεις, για εκτιμήσεις, δηλαδή για την πρόοδο που έχει γίνει από το κράτος μέλος αναφορικά με τη μεταρρυθμιστική πολιτική» συνέχισε.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από ευρωπαϊκούς θεσμούς, από υπουργούς Οικονομικών, από εθνικά Κοινοβούλια κτλ. και δεν υπάρχει θέμα, δεν τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης αυτών των θεσμών» σημείωσε ο κ. Στάινμαγερ.

«Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να στηρίξουμε την κριτική μας στη δημοκρατική νομιμότητα της τρόικας και να δαπανήσουμε χρόνο επ’ αυτού, γιατί οι δημοκρατικά νομιμοποιημένες αποφάσεις, στη βάση των εκτιμήσεων της τρόικας, λαμβάνονται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους υπουργούς ή αντίστοιχα εθνικά Κοινοβούλια» κατέληξε.

Από πλευράς του ο Ευ.Βενιζέλος δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα της τρόικας πως σέβεται τους θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούνται στην τρόικα, αλλά επίσης «σέβεται» και τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «που θέλει να έχει γνώση και άποψη για όσα συμβαίνουν στην ΕΕ».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο»

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βενιζέλο, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ υπογράμμισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι η Ελλάδα «με τις μεταρρυθμίσεις βρίσκεται σε καλό δρόμο», ενώ το πλεόνασμα καθιστά «βιώσιμη και μακροχρόνια την εξυγίανση».

Ο Γερμανός αξιωματούχος επισήμανε ιδιαιτέρως ότι «οι θυσίες των Ελλήνων και η υλοποίηση αυτής της απαραίτητης πολιτικής φέρουν καρπούς», ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί παρά να συμβουλεύσει τους Έλληνες «να μην μιλούν συνεχώς για νέα πακέτα διάσωσης, κάτι τέτοιο δεν υπονομεύει μόνο τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τη σταθερότητα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις, υπογράμμισε ιδιαιτέρως ότι «θεμελιώδης στόχος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και τόνισε πως οι καλές εξελίξεις του πλεονάσματος θα επισημοποιηθούν όταν γίνει η επιβεβαίωση, από την Eurostat, των στοιχείων του 2013.

Παραπέμποντας εξάλλου στις δηλώσεις του Γερμανού ομολόγου του για την ανάγκη ενίσχυσης των αναπτυξιακών προσπαθειών της ελληνικής οικονομίας με γερμανική συνδρομή, ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε ότι το χρέος δεν θα διευθετηθεί μόνο με την επιτυχή προσέγγιση του δημοσιονομικού στόχου αλλά με την παράλληλη τήρηση ενός σταθερού ρυθμού πραγματικής ανάπτυξης, «και η βοήθεια των γερμανικών φορέων επ΄αυτού θα είναι καθοριστική, δεδομένου ότι ήδη ο διεθνής ιδιωτικός τομέας δείχνει ενδιαφέρον για τη χώρα μας» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με την ελληνική προεδρία, ο κ.Βενιζέλος παρατήρησε ότι θα ήταν ικανοποιημένος αν στη λήξη της Προεδρίας είχαν συντρέξει δύο προϋποθέσεις: 1) αν οι ευρωεκλογές (που θα έχουν μεσολαβήσει) «επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή ιδέα και την αφήγηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και 2) αν ο «μεγάλος εθνικός στόχος» της οριστικής στροφής προς την έξοδο από την κρίση «με την πολύτιμη στήριξη των εταίρων -χωρίς την οποία θα είχαμε οδηγηθεί σε ασύντακτη χρεοκοπία»- φθάσει «στο τέλος του».

Διαβάστε επίσης «Οι θυσίες των Ελλήνων αποφέρουν καρπούς», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014, 22:39

«Μη ρεαλιστική η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014, 20:59

Στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014, 07:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης