Με δεδομένο το βαρύ κλίμα που κυριαρχεί από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα η κυβέρνηση και οι πολιτικοί παράγοντες μεταθέτουν σήμερα το ενδιαφέρον στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη όπου θα συναντηθεί με προύχοντες της μουσουλμανικής μειονότητας.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ξετύλιξε όλα τα ζητήματα, τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που διαχρονικά χαρακτηρίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσειςΟ Ερντογάν στις 12.00 το μεσημέρι θα προσευχηθεί στο τέμενος Κιρ Μαχαλά της Κομοτηνής και στη συνέχεια θα έχει επαφές με τοπικούς παράγοντες, βουλευτές, ιερωμένους και κοινοτάρχες.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταβεί στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα σε ξενοδοχείο της πόλης.
Η αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης αναμένεται γύρω στις 16.00 το απόγευμα.
Μετά τις δημόσιες λογομαχίες που διαδραματίστηκαν κυρίως στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προκόπη Παυλόπουλου και του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και τη δημόσια διαφωνία η οποία εκφράστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκίας στο Μαξίμου δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί παράγοντες, οι διπλωμάτες αλλά και οι αναλυτές στην Αθήνα που εκφράζουν το ερώτημα «μα γιατί τελικά έγινε αυτή η επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα;».
Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ξετύλιξε όλα τα ζητήματα, τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που διαχρονικά χαρακτηρίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό το έκανε δημόσια και μέσω της τηλεοπτικής κάμερας.
Ήταν λοιπόν αναπόφευκτο και να υπάρξουν απαντήσεις αλλά και να βαρύνει το κλίμα κατά τις διμερείς επαφές.
Ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε ελληνικό έδαφος σε μια σαφέστατη παρέμβαση στο ζήτημα της λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη με έναν τρόπο άμεσο και θα έλεγε κανείς τραχύ. Ο Ερντογάν ζήτησε ξεκάθαρα την αλλαγή καθεστώτος τοποθέτησης μουφτήδων στη Θράκη, ζητώντας να λειτουργήσει το σύστημα της εκλογής τους από την κοινότητα, φέρνοντας σε αντιπαράθεση το πώς εκλέγεται ο Πατριάρχης του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δημόσια και ξεκάθαρα έθεσε το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάνης ακολουθώντας όμως μια τακτική απομείωσης της έντασης που προκαλεί ένα τέτοιο ζήτημα. Ενώ στην Τουρκία ο Ερντογάν μιλάει για αναθεώρηση στην Ελλάδα έκανε λόγο για επικαιροποίηση στη συνέχεια με τον Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό της Συνθήκης της Λωζάνης αφού πρώτα δήλωσε, προφανώς για να καθησυχάσει, πως η Τουρκία δεν έχει καμία εδαφική βλέψη προς τους γείτονές της.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών κατέστη σαφέστερο πως το βλέμμα του Ερντογάν δε στρέφεται στα δυτικά σύνορά του με την Ελλάδα αλλά επικεντρώνεται στα νοτιοανατολικά σύνορά του με τη Συρία και το Ιράκ. Παρόλα αυτά η πρώτη αμηχανία ήταν εξαιρετικά έκδηλη στο Προεδρικό Μέγαρο και κατόπιν στο Μαξίμου. Η ελληνική πλευρά απαντώντας έκανε λόγο για δυνατότητα ερμηνείας των διατάξεων της Συνθήκης. Με λίγα λόγια δημόσια και μέσω τηλεοπτικού διαλόγου συζητήθηκε το διπλωματικό ταμπού που αποτελεί την σταθερά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και που λέγεται Συνθήκη της Λωζάνης η οποία και καθορίζει αυστηρά τις μέχρι σήμερα σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Υπό το βάρος όλων των προηγούμενων, η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη αποδεικνύεται προβληματική αφού η Αθήνα τον θεωρεί εν δυνάμει ικανό να προκαλέσει show και άρα να επιχειρήσει να κερδίσει εντυπώσεις.
Υπ’ αυτή την έννοια είναι λογικό να τίθεται το ερώτημα «μα γιατί ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα;» ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμα απαντηθεί και ίσως να χρειαστεί πολύς καιρός για να λάβει κανείς μια πειστική απάντηση.
Διαβάστε επίσης: