Η αρρώστια του πολιτικού συστήματος ήταν ο ελληνοκεντρισμός. Ο Γιάνης (μ’ ένα ν) Βαρουφάκης πήγε από την άλλη πλευρά.

Είναι φανερό ότι το έντονο πρόβλημα με τη δημοσιότητα του συγκεκριμένου πολιτικού παραμένει άλυτο, με το ερώτημα αν τελικά η αμφισημία του είναι επικοινωνιακή ή πολιτική να μην έχει απάντηση​

Έγινε ελληνοφοβικός, παρουσιάζοντας το κίνημά του στο Βερολίνο χωρίς την παρουσία προσωπικοτήτων από την Ελλάδα. Ένα κίνημα για την Ελλάδα, χωρίς την… Ελλάδα. Έτσι, επήλθε πολύ φυσιολογικά και η ερώτηση στο τέλος της συνέντευξης για το «πού είναι οι Έλληνες». Προφανώς, τους ξέχασε, θεωρώντας ότι η παρουσία του αρκούσε για να τους εκπροσωπήσει.
Είναι φανερό ότι το έντονο πρόβλημα με τη δημοσιότητα του συγκεκριμένου πολιτικού παραμένει άλυτο, με το ερώτημα αν τελικά η αμφισημία του είναι επικοινωνιακή ή πολιτική να μην έχει απάντηση. Είναι, όμως, έκδηλο ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών πάσχει από το σύνδρομο του Κούγια: δημοσιότητα πάση θυσία.

Ντεμπούτο χωρίς… Έλληνες

Η πρεμιέρα του αυτοπροσδιοριζόμενου ως «Ευρωπαϊκό Kίνημα Πολιτών» έγινε στο ιστορικό θέατρο Volksbuehne, στην πλατεία Ρόζα Λούξεμπουργκ, στο ανατολικό Βερολίνο.

Καθόλου τυχαία επιλογή για ένα κίνημα το οποίο χρησιμοποιεί μια ρητορική κατά της πολιτικής λιτότητας του Βερολίνου. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρώην υπουργός στο μανιφέστο του, στόχος της συγκεκριμένης πολιτικής κίνησης είναι «ο εκδημοκρατισμός της Ευρώπης και η αντίσταση σ’ ένα ευρωπαϊκό κατεστημένο το οποίο αντιμετωπίζει την αυθεντική δημοκρατία με περιφρόνηση».

Η απουσία εκπροσώπων της ελληνικής πολιτικής σκηνής ήταν εμφανής. Μένει να αποδειχθεί αν δεν παρέστησαν γιατί δεν έλαβαν πρόσκληση ή γιατί δεν το επιθυμούσαν. Πάντως, ακροάτρια που περίμενε να λάβει τον λόγο αναρωτήθηκε «πού είναι οι Έλληνες;», μία όχι και τόσο αφελής ερώτηση, καθότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Στο νέο κόμμα έχουν προσχωρήσει μέχρι στιγμής περίπου 2.000 άτομα, ανάμεσά τους κορυφαίοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλια Ασάνζ και ο γνωστός φιλόσοφος Σλάβοϊ Σίζεκ. Μεταξύ των ομιλητών και ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής, στενός φίλος αλλά και συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη όταν ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για το ελληνικό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας αποτυχημένη τη συνταγή της τρόικας.

Καλησπέρα στη γερμανική

Η εκδήλωση ξεκίνησε μ’ ένα βίντεο γεμάτο μηνύματα κατά της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο παρουσιάστηκαν πλάνα των ισχυρών της Ευρώπης με πρώτο τίτλο-σχόλιο: «Προσποιούνται ότι ανησυχούν». Ακολούθησαν άλλοι τίτλοι για την κληρονομιά των Ευρωπαίων ηγετών «απολυταρχισμό, λιτότητα, ύφεση», για να καταλήξει το βίντεο με ειδυλλιακά πλάνα της γηραιάς ηπείρου και τίτλους για το όραμα εκδημοκρατισμού της: «Η Ευρώπη θα εκδημοκρατιστεί, αλλιώς θα διαλυθεί».

Με χαιρετισμό στη γερμανική γλώσσα «καλησπέρα Βερολίνο, καλησπέρα Γερμανία, καλησπέρα Ευρώπη», βγήκε αμέσως μετά στη σκηνή ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος παρουσίασε τη φιλοσοφία του DiEM25, παροτρύνοντας τους παρευρισκομένους να «ταρακουνήσουν την Ευρώπη με συμπόνια, απαλά, αλλά με χέρια στιβαρά».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε αναφορά στη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών και στην εμπειρία του από το πρώτο Eurogroup, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. του ξεκαθάρισαν ότι «οι εκλογές δεν θα αλλάξουν την οικονομική πολιτική της Ελλάδας», όπως αυτή είχε διαμορφωθεί πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ένταση και διαξιφισμοί

Aφού μίλησαν αρκετοί φίλοι του, ως γνήσιος δημοκράτης έδωσε τον λόγο στους ακροατές, αλλά του κόπηκε απότομα ο… αέρας.

«Οι εκλογές δεν θα αλλάξουν την οικονομική πολιτική της Ελλάδας»​ ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γ. ΒαρουφάκηςΟ δημοσιογράφος Παντελής Βαλασσόπουλος, ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη ανέφερε: «Είστε ο υπουργός των capital controls, δεν μπορώ να πάρω τον μισθό μου, στο μυαλό πολλών Ελλήνων επικρατεί η άποψη ότι υπήρξες ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών».

Αμέσως προσπάθησε να δώσει τον λόγο στον… επόμενο, ώστε να ανακόψει τον λόγο του δημοσιογράφου, και λίγη ώρα αργότερα απάντησε λέγοντας: «Στις 27 Ιανουαρίου έγινα υπουργός Οικονομικών. Λίγες ημέρες μετά δέχτηκα επίσκεψη από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μου είπε ότι “ή δέχεσαι το πρόγραμμα όπως είναι ή κλείνουμε τις τράπεζές σας”» και πρόσθεσε:

«Το 1974 η δημοκρατία απειλήθηκε από τα τανκς, ενώ τώρα συνέβη από τις τράπεζες. Τον μισθό σας δεν τον παίρνετε εξαιτίας των διπρόσωπων γραφειοκρατών κι όχι λόγω εμού».