Οι εξελίξεις στη Γάζα και η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ήταν τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Σε ότι αφορά το θέμα του αποκλεισμού της Γάζας υπό το φως της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ εναντίον του στολίσκου των ακτιβιστών, o αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ανέλαβαν μια κοινή προσπάθεια σε ότι αφορά την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Υποστήριξε πως σε συνεννόηση με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και τους σημαντικούς παράγοντες στην περιοχή θα διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας ενός μηχανισμού παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Τελικός σκοπός, όπως ανέφερε, παραμένει η συνολική άρση του αποκλεισμού τονίζοντας ότι “πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να βελτιωθεί άμεσα η ζωή του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα”.

Ο Δ. Δρούτσας αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Τουρκίας για τις εξελίξεις στη Γάζα τονίζοντας πως “όταν η Τουρκία αναφέρεται στην ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, δεν μπορεί να ξεχνά τη δική της συμπεριφορά ειδικά σε ότι αφορά το Αιγαίο”.

Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Δ. Δρούτσας επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς -μετά και από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα- για την εκ νέου δέσμευση της Ευρώπης σχετικά με την ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής. Στόχος είναι, όπως ανέφερε, η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη με αποτελέσματα που θα είναι αισθητά για τους λαούς της περιοχής και για να ανανεωθεί η βούληση για δραστικές μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα για τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ και “την προσπάθεια για να πετύχουμε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Λύση που θα άνοιγε και το δρόμο των Σκοπίων προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ”.

Σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή τη διαδικασία ώστε να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη. ” Το μήνυμα της ΕΕ δεν μπορεί να είναι κάποιες εξαιρέσεις ή κάποια ειδική μεταχείριση της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών.

Τέλος, σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο Κιργιστάν ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι οι “27” καταδίκασαν τη χρήση βίας και τόνισαν την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση. “Η ΕΕ σε απόλυτο συντονισμό με τον ΟΑΣΕ και τον ΟΗΕ είναι έτοιμη να συνδράμει για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί αλλά και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια”, κατέληξε ο Δ. Δρούτσας.