Στις 7.00 το πρωί της Τετάρτης αφίχθη στη χώρα μας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο πλαίσιο της πρώτη μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς το Λουξεμβούργο.

O πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμόΤον κ. Σουλτς υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, του αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, καθώς και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

 Ακολούθησε η επιβίβαση των προσφύγων σε αεροσκάφος εμπορικής πτήσης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Μάρτιν Σουλτς, τον Ζαν Άσελμπορν και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σουλτς μετά από την οποία θα γίνουν δηλώσεις .

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα θα επισκεφτεί στις 11:30 το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών.

Εν συνεχεία ο κ. Σουλτς συνοδευόμενος, πάντα, από τον Νίκο Ξυδάκη και τον Γιάννη Μουζάλα θα επισκεφθεί στις 12:30 το κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό.

Tσίπρας: Να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους

Σε δηλώσεις του από το Ελ. Βενιζέλος ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Σήμερα ξεκινά η διαδικασία του relocation για πρόσφυγες που έχουν έρθει από τη Συρία και το Ιράκ. Ήρθαν περνώντας από τη Μεσόγειο, περνώντας δύσκολα… Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα έναρξης διαδικασίας της μετεγκατάστασης… Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, επιδιώκουμε αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και μετά ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης».

Zήτησε ακόμη «να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό».

Απευθυνόμενος στους ανθρώπους που έφυγαν για Λουξεμβούργο τόνισε πως ο ίδιος και στελέχη που συμμετείχαν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης είπε ότι αισθάνθηκαν ευτυχείς που είδαν το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών. «Αισθανθήκαμε αγαλλίαση ψυχής, ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη αυτά τα χαμόγελα να αυξηθούν. Να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους».

«Έχουμε πίστη στο ευρωπαϊκό έργο από τότε που έπεσε το τείχος του Βερολίνου» τόνισε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα δεν είναι πόρτα εισόδου στη ροή των μεταναστών είναι μέρος του διαδρόμου. Πόρτα είναι η Τουρκία».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία έτσι ώστε η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινά από τις τουρκικές αρχές και να σταματήσει το ρίσκο της απώλειας των ανθρώπινων ζωών.

Άσελμπορν: «Πρέπει να κινηθούμε ταχέως»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. ‘Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες»

Όλοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.


Αβραμόπουλος: To τέλος ενός ταξιδιού θανάτου

Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι’ αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

«Δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα ο πνιγμός ανθρώπων στο Αιγαίο»

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρέπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ