«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας πως «το πείραμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα απέτυχε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, έδωσε το παρών στο Ευρωκοινοβούλιο και απηύθυνε ομιλία για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και για τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε εκ νέου τον λόγο και επανέλαβε ότι η ρήξη με την Ευρώπη δεν αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αν είχα κρυφό σχέδιο, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι «την Πέμπτη θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για μια συμφωνία». Παράλληλα, τόνισε πως «μόνο με βιώσιμη συμφωνία η χώρα θα μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη της, χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνει συνεχώς νέα δάνεια για να αποπληρώνει τα παλιά».

«Άκουσον μεν, πάταξον δε»

«Σέβομαι απολύτως τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες, αλλά πουθενά δεν ήταν τόσο σκληρά όσο στην Ελλάδα»Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα, επισημαίνοντας ότι «βρίσκομαι ανάμεσά σας μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά την απόφαση που πήραμε να δώσουμε τον λόγο στους πολίτες για μια διαπραγμάτευση που τους αφορά».

Υπογράμμισε ότι θεώρησε «γενναία» την επιλογή του ελληνικού λαού, η οποία «ελήφθη σε κλίμα πρωτοφανούς πίεσης, με τις τράπεζες κλειστές και με την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης να τρομοκρατεί ότι η επιλογή στο ΟΧΙ είναι επιλογή ρήξης». Παράλληλα, χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο ως «τον ναό της δημοκρατίας», ενώ, όταν δέχθηκε αποδοκιμασίες από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είπε: «Άκουσον μεν, πάταξον δε».

«Το πείραμα στην Ελλάδα απέτυχε»

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν από πέντε μήνες, όμως «τα προγράμματα είναι σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια».

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Την ευθύνη για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και που δεν αφορούν μόνο στους τελευταίους πέντε μήνες αλλά στα τελευταία πέντε χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην πατρίδα μου έχει εφαρμοστεί πειραματικό εργαστήρι λιτότητας και το πείραμα δεν πέτυχε. Η ανεργία και η φτώχεια εκτοξεύτηκαν στα ύψη, και διευρύνθηκε το δημόσιο χρέος» τόνισε ο πρωθυπουργόςΕξήγησε, επίσης, ότι παρόμοια προσπάθεια μέσω προγραμμάτων διάσωσης έχει γίνει σε άλλες χώρες και, όπως είπε, «σέβομαι απολύτως τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν», αλλά τόνισε ότι «πουθενά δεν ήταν τόσο σκληρά όσο στην Ελλάδα».

«Στην πατρίδα μου έχει εφαρμοστεί πειραματικό εργαστήρι λιτότητας και το πείραμα δεν πέτυχε. Η ανεργία και η φτώχεια εκτοξεύτηκαν στα ύψη, και διευρύνθηκε το δημόσιο χρέος» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση και θα δείχνει ότι στο τέλος του δρόμου υπάρχει φως».

«Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με -το κατά το δυνατόν- λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. Περιλαμβάνει το αίτημα για επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μ’ ένα ισχυρό και αναπτυξιακό πρόγραμμα, διότι, εάν δεν βάλουμε πάνω στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης, δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Και βεβαίως η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για μια άμεση δέσμευση, ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε αυτήν την πραγματικότητα, όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές οι λύσεις».

«Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup, στη διάσκεψη κορυφής που είχαμε χθες. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δύο ημέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και νομίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θέλουμε τη ρήξη με την Ευρώπη»

«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαϊκό φορολογούμενο» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό, αλλά δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργόςΑνέφερε ακόμη ότι από τον Αύγουστο του 2014 έως ότου έληξε το πρόγραμμα έχει να λάβει εκταμίευση δόσης η Ελλάδα και τόνισε ότι «ένα πρόγραμμα δεν αρκεί να είναι ορθό, αλλά πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί». «Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση» επεσήμανε.

«Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό, άλλωστε, μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη» πρόσθεσε.