Για «χτυπήματα κάτω από τη μέση» που δέχεται μετά την αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη προσώπων μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, επισημαίνοντας ότι παρά τη μείωση της βαριάς εγκληματικότητας μερίδα των μέσων ενημέρωσης συστηματικά επιλέγει να καλλιεργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και το δημοσιογράφο Κ.Αρβανίτη, επισήμανε ότι η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται τις συνθήκες εξαθλίωσης για να προσεγγίσει τους πολίτες. «Και αν θυμηθούμε και ιστορικά, ολοκληρωτικά καθεστώτα πού πάτησαν, σε ποιες μάζες πάτησαν για να ανέλθουν στην εξουσία. Πάτησαν ανάμεσα στα προβλήματα που δημιουργούνται σε εξαθλιωμένες περιοχές ή εκμεταλλεύτηκαν εξαθλιωμένους σε πολλές περιπτώσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι προβάλλουν «ζητήματα με μεταναστευτικό, ζητήματα και κινδύνους ανύπαρκτους “θα ‘ρθουν να μας καταλάβουν οι Σκοπιανοί” και διάφορα τέτοια φανταστικά σενάρια. Στηρίζονται στην υπερβολή, στηρίζονται σε θεωρίες συνομωσίας, στηρίζονται σε κινδύνους εξωπραγματικούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Τόσκας τόνισε ότι «έχουν γίνει τεράστια βήματα για την αλλαγή νοοτροπίας στην αστυνομία και τη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας» και εξήγησε ότι «έχει μειωθεί η βαριά εγκληματικότητα, έχουν χτυπηθεί οι μαφίες και οι συμμορίες, για τις οποίες υπάρχει πολύ αυστηρή αντιμετώπιση».

Ερωτηθείς για το θάνατο του εννιάχρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι και κληθείς να απαντήσει στην αγωνία του πατέρα του παιδιού, είπε: «Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα σε έναν πατέρα που έχει χάσει το παιδί του με τέτοιο άδικο τρόπο και τέτοιο ξαφνικό τρόπο». Διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση. Πρόσθεσε δε, ότι η κατάσταση στη Δυτική Αττική δεν μπορεί να εξομαλυνθεί μόνο με αστυνομικά μέτρα για να λυθούν κοινωνικά προβλήματα.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» και το δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογράφος: Ο Υπουργός μαζί μας, ο Νίκος Τόσκας Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Καλώς ήρθατε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Θα ξεκινήσω από αυτό που κουβεντιάζεται πάρα πολύ θα συζητήσουμε και θέματα που αφορούν στη κριτική που δέχεστε από τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως αλλά πιο πολύ θα μείνω σε αυτά που λέει ο πολίτης στο πόσο ασφαλής νιώθει ο πολίτης ή να αναφέρω το δικαίωμα των πολιτών να νιώθουν ασφαλείς σε μια δημοκρατική χώρα. Τι έχει αλλάξει σε αυτό που λέμε εγκληματικότητα τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα στα ποιοτικά της χαρακτηριστικά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα μου επιτρέψετε πρώτα να πω συγχαρητήρια και για το φιλμάκι που δείξατε πριν και για αυτά που ειπωθήκαν γιατί σήμερα είναι μια μέρα που τιμούμε την προσφυγιά. Είναι μια μέρα που θα πρέπει να αναλογισθούμε τα 65 περίπου εκατομμύρια προσφύγων σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ ανά τον κόσμο και θα πρέπει να αναλογιστούμε και τι έκανε η χώρα μας. Και έκανε πολλά αυτά τα χρόνια των μεγάλων προσφυγικών κυμάτων και συνεχίζει να κάνει πολλά με τη στάση της στην Ευρώπη και στον κόσμο, αλλά να πάω στο ερώτημα που θέσατε.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα και σε ό,τι αφορά τις νοοτροπίες που έχουν αλλάξει στα σώματα ασφαλείας αλλά και στο ζήτημα της μείωσης της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Θα μου πείτε έχει μειωθεί ή έχει αυξηθεί το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών;

Θα πω τι γίνεται στη Γερμανία αυτές τις μέρες όπου η Αμερικανική πλευρά βγαίνει και λέει ότι ξέρετε έχει αυξηθεί 10% η εγκληματικότητα στη Γερμανία και βγαίνει η καγκελάριος Μέρκελ που λέει όχι έχει μειωθεί 6,5%, απλά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν έχει στερεωθεί, δεν βρίσκεται στο επίπεδο που απαιτούμε.

Δημοσιογράφος: Αυτό που είπατε είναι και εδώ, δηλαδή ότι έχουμε από τι μία καλά νούμερα και από την άλλη κακό συναίσθημα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς αυτό θέλω να πω γιατί τέτοιες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας εάν ψάξετε την ειδησεογραφία θα δείτε ότι δεν υπήρχαν παλαιότερα. Παρόλα αυτά με όλο αυτό τον ορυμαγδό από ορισμένα μέσα ενημέρωσης τα οποία έχουν κάνει κύριο σύνθημά τους την κινδυνολογία και την επίθεση σε ό,τι αφορά -θα χρησιμοποιήσω τα λόγια τους- «το νόμο και την τάξη» και για αυτό το λόγο βλέπουμε μια αναντιστοιχία ανάμεσα στα αποτελέσματα και στο αίσθημα που υπάρχει σε κάποιες περιοχές από καλόπιστους πολίτες.

Δημοσιογράφος : Να σας πω τι μου λένε εμένα αστυνομικοί στη δικιά μου γειτονιά; Κώστα, μου λέει, τους πιάνουμε και τους ξαναπιάνουμε, τους πιάνουμε, τους δίνουμε και τους ξαναπιάνουμε και μου λένε και ένα δεύτερο: πολλές φορές -ακούμε και δεν έχω λόγους να τους αμφισβητήσω είναι έντιμοι και έχω και μια σχέση λόγω του χωριού- ψάχνουν να βρουν σε ποια φυλακή θα τους πάνε και δεν έχουν πού να τους βάλουν, ισχύει αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε κάτι…

Δημοσιογράφος: ..μιλάω για κακοποιούς, μιλάω για μπουκαδόρους, μιλάω για αυτούς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συλλαμβάνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Αστυνομία γύρω στους 120 χιλιάδες άνθρωποι, συλλαμβάνονται – όχι προσάγονται που σημαίνει ότι πηγαίνουν στη δικαιοσύνη.

Οι αριθμοί αυτοί είναι τεράστιοι σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης και τη δυνατότητα αντιμετώπισης από το ελληνικό κράτος, θα έλεγα από οποιοδήποτε κράτος. Επομένως πρέπει η κοινωνία μας, το κράτος με κάθε κυβέρνηση, πέρα από το όσα λένε κάποιοι περί μηδενικής ανοχής και όλα αυτά τα πομπώδη συνθήματα τα οποία στην πράξη πουθενά δεν μπορούν να υλοποιηθούν, πρέπει λοιπόν να βάλουμε το μέτρο, να δούμε τι μπορεί να γίνει, να βάλουμε τις προτεραιότητες…

Δημοσιογράφος: …δεν μου απαντήσατε σε αυτό που σας ρώτησα, ισχύει ότι η Αστυνομία συλλαμβάνει και υπάρχει πρόβλημα…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …και πάω σε αυτό που είπατε. Ναι, είναι πολλές περιπτώσεις που κάποιοι καταδικάζονται για πλημμελήματα για διάφορες παραβάσεις που μπορεί να είναι και επαναλαμβανόμενες και καταδικάζονται με αναστολή γιατί είτε το μέγεθος της παράβασης είναι μικρό…

Δημοσιογράφος: … απλώς ρωτάω, ξέρετε τι θέλω να ξεκαθαρίσω και στους πολίτες και στη δημόσια ραδιοτηλεόραση; Αν αυτό είναι απόρροια του νόμου Παρασκευοπούλου o οποίος χτυπιέται λυσσαλέα και εγώ θεωρώ, να σας πω και την αλήθεια από την δική μου άποψη, ότι είναι ό,τι πιο δημοκρατικό έχει γίνει αλλά τέλος πάντων απόψεις είναι αυτές. Αν φταίει αυτό ή πραγματικά πρέπει να γίνει και μια υποδομή σε αυτό που λέμε αστυνομικά καταστήματα, να μπορούν να υλοποιήσουν γιατί είναι κόπος και για τους αστυνόμους. Δηλαδή αν σου πιάνουν τους ίδιους τρεις φορές για το ίδιο αδίκημα, για τα ίδια πράγματα, λες τώρα τι κάνω, άδειο βαρέλι είναι.

 Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συμβαίνουν τέτοια περιστατικά σαν και αυτά που αναφέρατε αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά: Ότι ένα μεγάλο μέρος των εγκληματιών και αυτών που κάνουν πολύ σοβαρά εγκλήματα πιάνονται σε πολύ μικρό χρόνο.

Δημοσιογράφος : Ωραία, δεν θα μείνω σε αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό που είπατε έχει σχέση με παραβατικότητα όχι με εγκληματικότητα. Η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται πολύ αυστηρά.

 Δημοσιογράφος: Παραβατικότητα τι εννοείτε δηλαδή, μία κλοπή τι είναι;

 Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μιλάω για παραβάσεις, υπάρχει στο δίκαιό μας η διαφορά ανάμεσα στην παράβαση και το έγκλημα. Το μεγάλο έγκλημα έχει μειωθεί, κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό.

 Δημοσιογράφος: …εντάξει βλέπουμε επιτυχίες μεγάλες σε επίπεδο ναρκωτικών, σε επίπεδο διακίνησης.

 Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η παραβατικότητα σε επίπεδο δρόμου δεν έχει μειωθεί στο επίπεδο που θέλουμε.

Δημοσιογράφος : Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη προσωπικού γυναικών και ανδρών, έχουμε έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουμε λόγω της κρίσης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, έχουμε τα αποτελέσματα της κρίσης.

Δημοσιογράφος: Ρωτάει ο Αλέξανδρος από πάνω και έχει δίκιο σε αυτό που μου λέει να σας μεταφέρω, έχουμε αύξηση της μικρής παραβατικότητας των φτωχοδιάβολων στην περίπτωση αυτή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό ακριβώς. Δεν το διευκρίνισα ακριβώς. Έχουμε αύξηση των ενεργειών της παραβατικότητας, των φτωχοδιάβολων όπως είπατε, ενώ έχουμε μείωση των μεγάλων εγκληματικών πράξεων από μαφίες, συμμορίες και οτιδήποτε, που γίνονται αλλά αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα.

Δημοσιογράφος: Επειδή περιμένουμε και την συνέντευξη του Υπουργού του κυρίου Τζανακοπούλου, γι’ αυτό πάω λίγο γρήγορα να μη χάσουμε την συνέντευξη αυτή η οποία ήταν προγραμματισμένη. Υπουργέ, θα σας πάω όπως το έχω οργανώσει. Εγώ πήγα στο Μενίδι. Πήγαμε στο Μενίδι, πήγε η εκπομπή, πήγε και η κυρία Κορονέλου, πήγα και εγώ και είδαμε.

Τις ξέρω τις γειτονιές, δεν είμαι από άλλο πλανήτη. Θέλω να σας πω ότι είδα σημαντικές διαφορές, αρνητικές που αφορούσε την εικόνα μου πριν πέντε χρόνια, πριν 10 χρόνια και σίγουρα πριν 15 χρόνια. Είδα σπίτια, λαϊκά σπίτια να είναι σαν να βρισκόμαστε, με δύο και τρία τοιχία μπροστά, σύρματα επάνω, φοβισμένοι άνθρωποι από μέσα και θέλω να δείτε το βίντεο μαζί μου και να το κουβεντιάσουμε.

Δημοσιογράφος: Άβατο…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σχολιάζω…

Δημοσιογράφος: Εσείς…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι άνθρωποι έχουν δίκιο σε μεγάλο βαθμό, γιατί παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια γι’ αυτή την περιοχή και για όλη τη Δυτική Αττική, συνεχίζουν και υπάρχουν προβλήματα. Και συνεχίζουν και υπάρχουν προβλήματα γιατί δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια και θα θυμίσω χωρίς να θέλω να κάνω…

Δημοσιογράφος: …Όχι δεν είναι καινούριο το φρούτο…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο κύριος Δένδιας μετέφερε τους ναρκομανείς από το κέντρο της Αθήνας με τα λεωφορεία σε αυτή την περιοχή και δημιουργήθηκε η πιάτσα, κακά τα ψέματα. Από τότε μέχρι τώρα έχουν φτιαχτεί οι δομές αντιμετώπισης, περίθαλψης, αντιμετώπισης του προβλήματος; Θα έλεγα με ρυθμούς που είναι ίσως ικανοποιητικοί και θα έπρεπε να είναι γρηγορότεροι. Πλην όμως στα θέματα ασφαλείας έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια και ο κόσμος της Δυτικής Αττικής το έχει αντιληφτεί. Υπάρχει το πρόβλημα, όμως.

Δημοσιογράφος: …Κύριε Τόσκα ξέρετε γιατί επιμένω; Γιατί το άβατο κατά τη γνώμη μου δεν είναι τα Εξάρχεια, το άβατο όμως…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …το μεγάλο πρόβλημα είναι εκεί…

Δημοσιογράφος: …συμφωνούμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …είναι εκεί, είναι λαϊκοί άνθρωποι, είναι φτωχή γειτονιά και όπως το είπε ένας συμπολίτης, αν ήταν το θέμα στην Κηφισιά, το Κράτος, δε λέω ο Τόσκας, ή στο Ψυχικό θα το είχε λύσει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …είναι δίκαια τα παράπονα των ανθρώπων.

Δημοσιογράφος: Με ποια λογική λοιπόν μια κυβέρνηση της Αριστεράς σωστά να το λύσει την Κηφισιά, αλλά ισότιμα να το λύσει στο Περιστέρι, στο Μενίδι, στον Ασπρόπυργο, στη Φυλή, στη Ζοφριά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε εποχή κρίσης, όταν παραμερίζονται ή αφήνονται στην τύχη τους κοινωνικές ομάδες ολόκληρες αυτά είναι τα αποτελέσματα. Ή όταν μεταφέρονται άνθρωποι άρρωστοι, όπως οι άνθρωποι που είναι χρήστες, τους οποίους να πιάσεις τι; Να τους πιάσεις με ένα τσιγάρο και να τους πας φυλακή;

Δημοσιογράφος: …Όχι. Διαφωνούμε πλήρως. Συμφωνούμε σ’ αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτά είναι λοιπόν τα αποτελέσματα αν παραμελήσεις κοινωνικές ομάδες και αν παραμελήσεις ομάδες αρρώστων ανθρώπων, εξαρτημένων ανθρώπων, οι οποίοι είναι δυστυχώς στην εποχή μας αρκετές χιλιάδες. Δε λύνονται όλα με αστυνομικά μέτρα, δε λύνονται όλα με ασφάλεια και με καταστολή. Ρωτήστε τα αστυνομικά μέτρα που έχουν παρθεί στη Φυλή, στο Ζεφύρι ακόμη.

Δημοσιογράφος: Μου το είπαν αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και σε άλλες περιοχές.

Δημοσιογράφος: Μου το είπαν αυτό. Έχει βελτιωθεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Μου το είπαν αυτό. Θέλω να είμαι δίκαιος απέναντι σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλλά δεν έχει βελτιωθεί αντιδιαμετρικά.

Δημοσιογράφος: Αλλά η καθημερινότητα… Εγώ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το σπίτι μου θα είναι φρούριο λες και είμαι στα κατεχόμενα σ’ αυτό το πράγμα. Και ένα άλλο Υπουργέ, ότι η αντιμετώπιση του χρήστη, επειδή γνωρίζω και από τη δράση του ΚΕΘΕΑ, είναι άλλο ζήτημα. Υπάρχουν δομές, εγώ πιστεύω και αντιμετωπίζεται όπως όταν όμως έχεις ένα κομμάτι διακίνησης με όπλα, πιστόλια, βαράνε τα πιστόλια ψηλά ότι ήρθε η νέα πραμάτεια και σκάνε, γιατί πουλάνε και φτηνά εκεί, είναι η λαϊκή αγορά της πρέζας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ρωτήστε τι γινόταν πριν δύο χρόνια. Τώρα η Αστυνομία και μπαίνει, δεν μπορούσε να περιπολικό στις περιοχές που ζουν Ρομά. Το περιπολικό το πετροβολούσαν, το έδιωχναν, δεν μπορούσαν να μπουν Αστυνομικοί. Τώρα και Αστυνομικοί μπαίνουν και έλεγχος υπάρχει. Υπάρχει όμως πρόβλημα ακόμα και σε μεγάλο βαθμό. Εγώ θα το αποδεχθώ.

Δημοσιογράφος: Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω στους τηλεθεατές, είναι προσωπική μου γνώμη, μπορεί να κάνω λάθος, ο καθένας έχει άποψη, ότι εκεί υπάρχει κατά τη γνώμη μου μια νομενκλατούρα, μια ισχυρή τάξη, μες τους Ρομά, οι οποίοι καταπιέζουν το σύνολο της κοινότητας, ένα μέρος, όπου κάνουν την παράνομη δράση, ζουν από την παράνομη δράση.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ζουν από την παράνομη δράση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να υπάρχει η παράνομη δράση, γιατί όταν δεν στέλνουν τα παιδάκια στο σχολείο, αυτά τα παιδάκια κάτι πρέπει να κάνουν όλη την ημέρα στον δρόμο και στη συνέχεια ασχολούνται με κάποια πράγματα, που έχουν σχέση με την παρανομία.

Πρέπει να το δούμε συνολικά και υπάρχει προσπάθεια. Γίνεται συστηματική δουλειά από τη Θεανώ τη Φωτίου και από τις άλλες δομές. Δυστυχώς τα πράγματα είχαν αφεθεί στην τύχη τους για πάρα πολλά χρόνια. Σας επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, αλλά το κύριο πρόβλημα, θα συμφωνήσω μαζί σας, είναι εκεί, όχι εκεί που θέλει να το πάει επίτηδες η Νέα Δημοκρατία στα Εξάρχεια -αυτό το γνωστό μότο- εκεί μόνο υπάρχει το πρόβλημα και δεν ανέφεραν ποτέ τη Δυτική Αττική. Από την πρώτη ημέρα εγώ επέμενα, το κύριο πρόβλημα είναι εκεί.

Δημοσιογράφος: Μιλάμε για μια Δημοκρατία Υπουργέ του 2018, μη λέμε πώς και πού, όλοι ξέρουν. Μιλάμε πλέον για γκέτο. Έχουμε κάποιες περιοχές στη Δυτική Αθήνα, ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν είμαι προετοιμασμένος γι’ αυτό, στην Αττική, που δεν μπορώ να το ανεχτώ. Να έχουμε στη Χώρα, στην πρωτεύουσα, στην Αττική, γκετοποιημένες περιοχές κι εκεί δρα και το αυγό του φιδιού. Εκεί παίζει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το αυγό του φιδιού πάντα εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις εξαθλίωσης. Και αν θυμηθούμε και ιστορικά ολοκληρωτικά καθεστώτα πού πάτησαν, σε ποιες μάζες πάτησαν για να ανέλθουν στην εξουσία: πάτησαν ανάμεσα στα προβλήματα που δημιουργούνται από εξαθλιωμένες περιοχές ή εκμεταλλεύτηκαν εξαθλιωμένους σε πολλές περιπτώσεις.

Και στη σημερινή κατάσταση βλέπουμε αυτούς που είδατε πριν στο βίντεο να προβάλλουν ζητήματα με μεταναστευτικό, να προβάλλουν ζητήματα και κινδύνους ανύπαρκτους «θα ‘ρθουν να μας καταλάβουν οι Σκοπιανοί» και διάφορα τέτοια φανταστικά σενάρια. Στηρίζονται στην υπερβολή, στηρίζονται σε θεωρίες συνομωσίας, στηρίζονται σε κινδύνους εξωπραγματικούς.

Δημοσιογράφος: Όταν περνάει όμως η πολιτική του φόβου κερδίζει μερικές φορές και ο φόβος ξέρετε. Η πολιτική αντίληψη του φόβου. Μερικές φορές χάνει ο φόβος…

Δημοσιογράφος: Να μπορώ Υπουργέ να περπατώ ελεύθερα στην πόλη μου, να είμαι ήσυχος, να έχω ανοικτά όσο γίνεται την αυλή μου, το σπίτι μου και ούτω καθεξής. Είχατε πει κάποια στιγμή ότι εάν μπει ένας κακοποιός μέσα στο σπίτι, καλό θα είναι να κάνετε ότι κοιμάστε. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως, αν στο δικό σας σπίτι με την σύζυγο σας, τα παιδιά σας τους ανθρώπους σας, έμπαινε ένας κακοποιός, θα κοιμόσασταν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Αρβανίτη αυτά που είπα εγώ δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις διεθνείς οδηγίες των αστυνομιών που δίνονται, τις οδηγίες που δίνουν διάφορες αστυνομίες στις διάφορες χώρες και είναι οδηγίες οι οποίες έχουν δοθεί ακόμη και επί εποχής προκατόχων μου, επομένως δεν είναι οδηγίες Τόσκα – είναι οδηγίες των αστυνομιών προς τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Αυτές οι οδηγίες δίνονται, αυτές οι οδηγίες δόθηκαν και εγώ αυτό επανέλαβα ώστε να είμαι σύμφωνος με τις οδηγίες των επαγγελματιών.

Δημοσιογράφος: Με ζόρισε αυτό, διότι εάν, δεν ξέρω πώς θα το χειριζόμουν. Στην μία περίπτωση χάθηκε ένας άνθρωπος, στην άλλη περίπτωση πυροβόλησε ένας άνθρωπος.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην αυτοδικία και ανάμεσα στην άμυνα κάποιου ανθρώπου, αλλά οι αστυνομικές οδηγίες που δίνονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτές που είπα και αυτές που λένε οι αστυνομικοί. Καμιά φορά εδώ αναγκαζόμαστε να υπερασπιστούμε θέματα που έχουν σχέση με την αστυνομία ή να ερμηνεύσουμε θέματα που έχουν σχέση με την αστυνομία, συνήθως ο Υπουργός πρέπει να χειρίζεται θέματα άλλου επιπέδου αλλά εδώ στην χώρα μας ξέρετε ότι ασχολούμαστε και με το μεγάλο και με το μικρό.

Δημοσιογράφος: Υπήρχε μία κουβέντα στο κομμάτι της οπλοφορίας και την οπλοχρησίας, έγινε μία κουβέντα εκείνη την εποχή με έναν άνθρωπο ο οποίος τον κήδευε η οικογένεια του και μπαίνει ένα ερώτημα τέτοιο δηλαδή και εγώ θα σας το βάλω διαφορετικά: Ο αστυνομικός, η αστυνομικός που κρατάει όπλο, πότε έχει την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει, καταρχήν για να προστατέψει την ίδια την σωματική του ή της ακεραιότητα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το προβλέπουν αυτό οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους λειτουργεί η αστυνομία. Και πάλι θα έλεγα δεν είναι ελληνικοί κανόνες, είναι κανόνες ευρωπαϊκοί, είναι κανόνες των πολιτισμένων ή των προηγμένων κρατών και έχουν σχέση με το πώς απειλείται η ζωή του ίδιου του αστυνομικού ή άλλων πολιτών. Αυτό είναι το κριτήριο δεν γίνεται η χρήση όπλου έτσι επειδή θύμωσε ο αστυνομικός ή επειδή έκρινε ότι πρέπει να φοβίσει κάποιους ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πολύ ξεκάθαροι κανόνες, πρακτικοί κανόνες.

Δημοσιογράφος: Πάντως εγώ θα σας πω και ένα καλό, που ήταν μία πολύ ωραία έκπληξη σε ένα ζευγάρι ομόφυλο ζευγάρι που ήταν εδώ στην εκπομπή, με έναν περιστατικό ρατσιστικής βίας, μας είπε μόνος του δηλαδή και μας έκανε και εντύπωση την αλλαγή και συμπεριφορά -την θετική συμπεριφορά- των αστυνομικών αρχών σε ένα θέμα. Δηλαδή βλέπουμε ότι και τα νέα παιδιά που μπαίνουν και στα σώματα ασφαλείας έχουν μία άλλη εκπαίδευση, έχουν μία άλλη κουλτούρα. Έχουμε και ένα θέμα που αφορά ακραία στοιχεία ακόμα και στα σώματα ασφάλειας, όπως είναι και μέσα στην κοινωνία, αυτό πώς αντιμετωπίζεται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η κύρια επιδίωξη μου -από τότε που πήγα σ’ αυτό το Υπουργείο- δεν ήταν να χρησιμοποιήσω τους ανθρώπους για να αυξήσουν το προφίλ το δικό μου ή για να αυξήσουν τις δυνατότητες χρησιμοποίησης για κομματικούς σκοπούς, δεν ξέρω τι άλλο. Προσπάθησα να πείσω αυτούς τους ανθρώπους ότι πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με κανόνες – οι κανόνες είναι το παν. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, έτσι είναι η δημοκρατία μας, αλλά οι κανόνες πρέπει να ισχύουν. Ο αστυνομικός πρέπει να ξέρει ότι δεν λειτουργεί διαφορετικά με κάθε κυβέρνηση αλλά λειτουργεί σε συνέχεια και σε βάθος χρόνου. Και αυτό το λέω γιατί κατά καιρούς υπήρξαν κάποιοι που έλεγαν ο Υπουργός έχει δώσει διαφορετικές εντολές ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αστυνομικός από την στιγμή που βλέπει παρανομία, επεμβαίνει από μόνος του.

Χθες στο γραφείο μου, ακριβώς φώναξα έναν αστυνομικό για να δω πώς αντέδρασε σε κάποιες περιπτώσεις και σε κάποιες συλλήψεις που έγιναν στην περιοχή των Εξαρχείων και για το αν είχε εντολές, όπως λένε κάποιοι αν δεν πάρεις εντολή από τον Υπουργό δεν κάνεις τίποτα. Και ο άνθρωπος μου ξεκαθάρισε ότι οι εντολές ήταν αυτές που έπρεπε να έχει.

Δημοσιογράφος: Παρεμβαίνει η Αστυνομία στα Εξάρχεια; Να βάλουμε τα πράγματα με την σειρά. Μετά την Δυτική Αττική που είπατε, πού είναι το κύριο πρόβλημα… Πάμε σε αυτό που λέει η αντιπολίτευση γιατί αν δείξουμε πάλι στους τηλεθεατές που έβγαλε, όχι η Δεξιά αλλά το Κίνημα Αλλαγής, μιλάει για ανομία και εντοπίζει πάλι το κομμάτι σε αυτή την γειτονιά της Αθήνας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το Κίνημα Αλλαγής -δε ξέρω, ίσως επειδή άλλαξε όνομα- ξέχασε ότι κυβερνούσε για καμιά 20ριά τόσα χρόνια και ότι τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκε το πρόβλημα των Εξαρχείων. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκε το άβατο της Δυτικής Αττικής και η περιοχή η πιο προβληματική στην Ελλάδα, της Δυτικής Αττικής και δεν γινόταν τίποτα.

Γιατί συγγνώμη, θα τρελαθούμε. Εδώ θα χάσουμε την μνήμη μας. Πότε δημιουργήθηκαν τα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές; Τι γινόταν σε αυτές τις περιοχές με τα ναρκωτικά και την άλλη εγκληματικότητα; Τι γίνεται τώρα που υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει επέμβαση της Αστυνομίας; Να σας θυμίσω και ψάξτε στο ίντερνετ και οποιοσδήποτε πολίτης ακούει μπορεί να ψάξει στο ίντερνετ, πόσες επιχειρήσεις της Αστυνομίας έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και τι βγάλανε από αυτές τις επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών.

Να σας θυμίσω και τις προχθεσινές συλλήψεις κάποιων πιτσιρικάδων που πέταγαν μολότοφ. Παρότι, λοιπόν, υπάρχουν προβλήματα, θα υπάρχει επέμβαση της Αστυνομίας και θα ενταθεί η επέμβαση της Αστυνομίας. Και στο θέμα της ηχορύπανσης υπάρχει πρόβλημα στο Λόφο του Στρέφη και έχει πάρει οδηγίες η Αστυνομία. Λέμε τα προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Τρέχω λίγο. Πόσες αστυνομικίνες και αστυνομικοί υπάλληλοι βρίσκονται σήμερα, αν έχετε αριθμό, σε γραφεία, σε βουλευτές; Εγώ επιμένω, σας είχα ρωτήσει στο «Κόκκινο» τότε και σας είχα ρωτήσει: δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι οι βουλευτές -βεβαίως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που είναι ιδιαίτερες- πρέπει να έχουν έναν, δύο ή τρεις ή τέσσερεις αστυνομικούς υπαλλήλους και τι ακριβώς αυτοί εξυπηρετούν; Να τους πηγαίνουν σπίτι, να τους φέρνουν τα ψώνια, τι είναι; Με ενοχλεί και με θυμώνει αυτό το πράγμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και καλά κάνετε και θυμώνετε και εγώ θυμώνω ίσως παραπάνω.

Δημοσιογράφος: Όταν στις γειτονιές λείπουν αστυνομικές δυνάμεις.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Τόσα χρόνια ο αριθμός αυτός πήγαινε μόνο προς τα πάνω. Δεν πήγαινε προς τα κάτω καθόλου. Δηλαδή μόνο αυξανόταν ο αριθμός των αστυνομικών που φύλαγαν πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς. Εκεί υπάρχει το κύριο πρόβλημα, στους δικαστικούς, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους…

Δημοσιογράφος: …εντάξει για τους δικαστικούς. Το καταλαβαίνω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …όχι, όχι. Γιατί κάποιος που έχει δικάσει μία υπόθεση πριν από 15 χρόνια, δε μπορεί να φυλάσσεται ακόμα. Ή κάποιος που έχει πεθάνει, δε μπορεί να φυλάσσεται η χήρα του. Είχαμε και τέτοια περιστατικά. Πριν από δυο χρόνια αφαίρεσα 450 αστυνομικούς από αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις, κάτι σαν και αυτή που σας είπα πριν.

Τώρα αφαιρέσαμε 800 αστυνομικούς και συνεχίζεται αυτή η ιστορία με πολλές αντιδράσεις. Ξέρετε τι χτυπήματα έχω φάει κάτω από την μέση από συναδέλφους σας που τους αφαίρεσα αστυνομικούς; Δεν με χτυπήσαν για αυτό το θέμα αλλά βρήκαν κάτι άλλο. Και ξέρετε τι μάχες καθημερινές έχω δώσει με πολιτικούς, με δικαστές με άλλους παράγοντες;

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, ξεκινήστε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα από εκεί ξεκίνησα. Οι περισσότεροι αστυνομικοί που αφαιρέθηκαν από τους 800 που σας είπα είναι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πολλούς αστυνομικούς γιατί δεν έχουν και πορεία μεγάλη πολιτική. Οι περισσότεροι αστυνομικοί ήταν στο ΠΑΣΟΚ και στην ΝΔ, και από εκεί πήρα, αλλά τους περισσότερους τους πήρα από το ΣΥΡΙΖΑ για να μην μιλάνε οι υπόλοιποι. Ξέρετε πολλοί από αυτούς…

Δημοσιογράφος: Πού πήγαν αυτοί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ήταν η δεύτερη μάχη και ο Υπουργός εδώ στην Ελλάδα πρέπει να παίρνει χαρτί και μολύβι και να κάθεται να κοιτάζει πού πήγαν αυτοί για να μην πάνε και τρυπώσουν σε κάποια γραφεία ή πάνε σε κανένα άλλον Υπουργό, εκεί ήταν ο φόβος μου. Λοιπόν, όλοι αυτοί πήγαν στις πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας ή πήγαν στα αστυνομικά τμήματα στα οποία υπάγονταν. Δεν πήγε κανένας σε γραφείο και δεν πήγε κανένας σε άλλον πολιτικό.

Δημοσιογράφος: Εντάξει Υπουργέ θα την ξανακάνουμε την κουβέντα γιατί σήμερα ήμασταν τυχεροί και άτυχοι που πέσαμε πάνω στην press conference. Αξίζει τον κόπο, τέτοια θέματα λαϊκά. Οι καταστηματάρχες της Ομόνοιας σας έστειλαν μία επιστολή. Περπατούμε στην πόλη, άδικο δεν έχω, ότι υπάρχει ένα ζήτημα ασφάλειας. Δηλαδή, και εδώ η συνάδελφος Αγγέλα Νταρζάνου δουλεύει στην εφημερίδα Αυγή, τα γραφεία της εφημερίδας είναι στην Ομόνοια. Στην περιοχή, μου λέει, κάποιες ώρες, μία γυναίκα, ένας άνδρας, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να περπατήσει ή νιώθει ότι δεν μπορεί να περπατήσει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι περιπολίες οι οποίες καθιερώθηκαν, οι πεζές περιπολίες. Έχει σημασία -άλλο η εποχούμενη περίπολος, η οποία περνάει φεύγει και από πίσω μπορεί να γίνεται οτιδήποτε και άλλο η πεζή περίπολος η οποία γυροφέρνει συνέχεια στην πλατεία Ομονοίας. Υπάρχει πρόβλημα στα γύρω στενά, λέω για την ίδια την πλατεία και σε άλλες περιοχές, έχουν αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας.

Ειδικά επιμείναμε σε κάποιες περιοχές που πηγαίνουν τουρίστες, όπως είναι γύρω από την Ακρόπολη και σε άλλες περιοχές που είχαμε κρούσματα πορτοφολάδων και στου Φιλοπάππου. Τώρα έχετε δει τον τελευταίο καιρό; Έχουν συλληφθεί κάποιοι ξένοι πορτοφολάδες και κάποιοι άλλοι έχουν συλληφθεί.

Δεν λέω ότι μηδενίζουμε τα προβλήματα, μειώνουμε τα προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα στις περιοχές κάτω από την Ομόνοια και υπάρχει πρόβλημα και σε άλλες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όχι του τουριστικού κέντρου, του παρακάτω κέντρου.

Δημοσιογράφος: Θα σας δείξω ένα γιατί, θα σας δείξω ένα γιατί τον άνθρωπο θα τον ξέρετε αυτόν, και το λέω σαν, έχετε παιδιά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι δύο παιδιά, 29 και 27 ετών.

Δημοσιογράφος: Σαν μπαμπάς να απαντήσετε σε έναν πατέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Εγώ ένιωσα ζόρικα, πάμε να το δούμε.

(προβολή βίντεο)

Δημοσιογράφος: Τι λέτε στο γιατί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα σε έναν πατέρα που έχει χάσει το παιδί του με τέτοιο άδικο τρόπο και τέτοιο ξαφνικό τρόπο. Είναι η Αστυνομία, κάνει ό,τι μπορεί.

Δημοσιογράφος: Τον ψάχνετε αυτόν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνεχίζονται οι έρευνες. Δύσκολη περίπτωση γιατί προφανώς από πυροβολισμό στον αέρα έπεσε η βολίδα. Για κάποιους που νομίζουν οι πυροβολισμοί στον αέρα είναι ανώδυνη και η σφαίρα πάει στα σύννεφα, η σφαίρα κάπου πέφτει με την ίδια ταχύτητα.

Είναι μια περίπτωση που μας έχει συγκλονίσει όλους. Δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα σε αυτό τον πατέρα, πέρα του ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να μην ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. Ειδικά στο θέμα των πυροβολισμών, των άσκοπων πυροβολισμών, έχω δώσει πολύ αυστηρές οδηγίες στους αστυνομικούς και στην Δυτική Αττική και αλλού.

Πιστεύω ότι μειώθηκε πάρα πολύ το φαινόμενο σε περιοχές που το είχαν για πλάκα, να πανηγυρίσουν πυροβολώντας στον αέρα σε κάθε γάμο ή σε κάθε περίπτωση.

Δημοσιογράφος: Το έχασε το παιδί του Υπουργέ. Ο άνθρωπος ζητά την δικαίωση του, αυτό ζητάει. Ούτε εκδίκηση ζήτησε, εμένα μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, μας άνοιξε το σπίτι του.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνετός άνθρωπος και πονεμένος.

Δημοσιογράφος: Πολύ πονεμένος, γιατί;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν δίνεται εύκολα απάντηση, γονέας είμαι και εγώ, δεν δίνεται εύκολα απάντηση πέρα από τους δύο τρόπους που σας είπα: Συνεχίζεται το ψάξιμο για το συγκεκριμένο παιδάκι και προσπαθούμε να μην ξανασυμβεί, απαγορεύοντας αυστηρά – όχι απαγορεύοντας, κυνηγώντας κάθε περίπτωση άσκοπων πυροβολισμών.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ θέλω την υπόσχεση ότι θα ξανάρθετε σύντομα ως το δεκαήμερο δηλαδή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Δημοσιογράφος: Να τη απλώνουμε την κουβέντα γιατί είχα πάρα πολλά ερωτήματα, πάρα πολλά τα οποία δεν προλάβαμε και πέσαμε έξω. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την υπομονή σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ κύριε Αρβανίτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης