Επίθεση κατά του Νίκου Κοτζιά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών ότι «επιδίδεται σε διώξεις υψηλόβαθμων ικανών διπλωματών, με προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα».
Ο καβγάς έλαβε διαστάσεις και η πρώην και ο νυν υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλία σε έντονο κλίμα στα ορεινά της Βουλής. Πέτρα του σκανδάλου η επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.
Αιτία για την κόντρα στάθηκε η απόφαση του κ. Κοτζιά να ανακαλέσει από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) στις Βρυξέλλες την πρέσβη Αλέξάνδρα Παπαδοπούλου.
Σε τετ-α-τετ που είχαν η κα. Μπακογιάννη με τον κ. Κοτζιά, η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών φέρεται να ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να αλλάξει την απόφασή του και να παραμείνει η κα. Παπαδοπούλου στο πόστο της.
Λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο κ. Κοτζιάς είχε ανακαλέσει την κ. Παπαδοπούλου, με επιστολή που της απέστειλε, όταν εκείνη βρισκόταν σε διακοπές και με την οποία της γνωστοποιούσε ότι δεν θα επέστρεφε στις Βρυξέλλες.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης την επανέφερε με το σκεπτικό ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει ακέφαλο ένα τόσο σημαντικό για την ελληνική διπλωματία πόστο, αφήνοντας την τελική κρίση στο υπουργό που θα οριζόταν μετά τις εκλογές.
Μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ο κ. Κοτζιάς επανήλθε και επικύρωσε την ανάκληση της κ. Παπαδοπούλου.
Πηγές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για δύο εμπειρογνώμονες της ΜΕΑ που είχαν έλθει σε σύγκρουση με την επικεφαλής της υπηρεσίας και ήθελαν να την περιθωριοποιήσουν, ενώ συνάδελφοί της αναφέρουν ότι πρόκειται για μία καλή διπλωμάτη με πολύ ευδόκιμη θητεία στα Σκόπια. Από την άλλη πλευρά, πηγές του ΥΠΕΞ αφήνουν αιχμές κατά της κας Παπαδοπουλου για χειρισμούς της στη διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας.
Μπακογιάννη: Δεν ακούστηκε λέξη για το Κυπριακό
Μιλώντας στη Βουλή, το απόγευμα της Τρίτης, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε πως πρώτη φορά δεν έγινε αναφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας σε προγραμματικές δηλώσεις και σημείωσε πως «είναι άκρως ανησυχητικό ότι μετά από οκτώ μήνες πρωθυπουργίας και μία πολυήμερη παρουσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το μόνο που βρήκε να μας ο κ. Τσίπρας, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή μας».
Η βουλευτής της ΝΔ είπε πως «προϋπόθεση για να πάρει μία χώρα τέτοιες πρωτοβουλίες είναι: πρώτον, να είναι παρούσα με θέσεις και προτάσεις και δεν άκουσα καμία ιδέα και καμία πρόταση από τον πρωθυπουργό. Δεύτερον, να έχει ιεραρχήσει τους στόχους της». Διερωτήθηκε ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Ράμα, εκτός των ποδοσφαιρικών εμπειριών που αντάλλαξαν μπροστά στις κάμερες.
«Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αλβανία, που υπεγράφη επί των ημερών μας, ετέθη στο τραπέζι; Αν ναι, με τι αποτέλεσμα;» διερωτήθη.
«Είναι η πρώτη φορά που σε προγραμματικές δηλώσεις δεν ακούγεται λέξη για το Κυπριακό. Στην Κύπρο, όμως, διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και η Ελλάδα εμφανίζεται αδιάφορη και αμέτοχη» επισήμανε.