Οξεία κριτική στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του μεταναστευτικού/προσφυγικού, εξαπέλυσαν οι δήμαρχοι πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Στην τοποθέτησή τους οι δήμαρχοι εξέπεμψαν σήμα κινδύνου προειδοποιώντας πως τα νησιά δεν μπορούν πλέον ν’ αντιμετωπίσουν τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στη δε απάντησή του, ο κ. Μουζάλας τους έφερε ουσιαστικά προ τετελεσμένων, λέγοντας πως όχι μόνο δεν δε μπορούν να κινηθούν στην ενδοχώρα τα hotspot, αλλά ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν και νέα.
«Έχουμε εγκαταλειφθεί στη τύχη μας», είπε αρχικά ο δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός σημειώνοντας- δείχνοντας προς τον υπουργό- πως έχουν ακουστεί πολλές κατηγορίες εναντίον τους.
«Έχουμε εγκαταλειφθεί στη τύχη μας», είπε αρχικά ο δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός σημειώνοντας- δείχνοντας προς τον υπουργό- πως έχουν ακουστεί πολλές κατηγορίες εναντίον τους. «Κύριε υπουργέ εκστομίζετε κατηγόριες ότι δεν δίνουμε ξενοδοχεία κτλ. Βλέπουμε ότι δεχόμαστε υποσχέσεις και συμβουλές, αλλά στη πράξη δε γίνεται τίποτα! Δυστυχώς είμαστε μόνοι απέναντι στο πρόβλημα που έχουμε να διαχειριστούμε και απέναντι σε κοινωνίες που έχουν χάσει τη ψυχραιμία τους».
Κάποιοι από αυτούς μπαινοβγαίνουν σε χωράφια και θερμοκήπια για να βρουν να φάνε. Έχουν μπει και σε σπίτια. Δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση που όμως πολλές φορές καθορίζει τη στάση απέναντι σε αυτούς τους πληθυσμούς
Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς τόνισε πως η τοπική κοινωνία περιμένει εδώ και καιρό να δει εκείνα τα μέτρα που θα λύσουν το πρόβλημα.! «Κάποιοι από αυτούς μπαινοβγαίνουν σε χωράφια και θερμοκήπια για να βρουν να φάνε. Έχουν μπει και σε σπίτια. Δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση που όμως πολλές φορές καθορίζει τη στάση απέναντι σε αυτούς τους πληθυσμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μη αποτελεσματική πολιτική που δεν μπορεί να δώσει λύσεις. «Οι αντιδράσεις είναι τεράστιες και δε βλέπουμε τη διέξοδο. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εφαρμόζεται μόνο το μισό της κομμάτι! Δεν εφαρμόζονται οι επιστροφές προς τη Τουρκία!», είπε.
Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος από τη Σάμο διευκρίνισε πως γίνονται περί τις 400 αιτήσεις ασύλου το μήνα και ξεκαθάρισε πως οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στα hotspot, καθώς και για να μπουν ακόμα μέσα χρειάζονται ειδική άδεια.
«Σηκώσαμε όλο το βάρος σε μια δύσκολη περίοδο! Ήμουν είμαι και θα είμαι κάθετα αντίθετος απέναντι σε μοντέλο διαχείρισης μεταναστευτικού που έχει σαφή στόχευση να εγκλωβίσει όλους αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά!», σημείωσε ο Δήμαρχος της Κω, κ. Κυρίτσης σημειώνοντας πως είναι ανακρίβειες το ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. «Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους! Μας θυσίασαν και τη Κω αισθάνομαι ότι τη τιμωρούν», είπε.
Ακόμα, σημείωσε πως το νησί του είναι το τρίτο πιο τουριστικό της χώρας και πως η παρουσία των hotspot μειώνει τη σχετική κίνηση. «επιλογή να δημιουργηθεί το hotspot είναι πέρα και έξω από κάθε λογική», είπε.
«Δυστυχώς στο νησί μας παρά τις υποσχέσεις που είχαμε πάρει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα παραμείνουν πάνω από 72 ώρες έχουν εγκλωβιστεί 1000 άτομα. Δεν θέλουμε και δε θα επιτρέψουμε να ζήσουμε σκηνές 2015 όταν 5000 πρόσφυγες- μετανάστες ήταν στο νησί. Η κατάσταση στη διαχείριση των ροών απαιτεί βιώσιμη λύση με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Λέρου
«Δυστυχώς στο νησί μας παρά τις υποσχέσεις που είχαμε πάρει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα παραμείνουν πάνω από 72 ώρες έχουν εγκλωβιστεί 1000 άτομα. Δεν θέλουμε και δε θα επιτρέψουμε να ζήσουμε σκηνές 2015 όταν 5000 πρόσφυγες- μετανάστες ήταν στο νησί. Η κατάσταση στη διαχείριση των ροών απαιτεί βιώσιμη λύση με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας υποστηρίζοντας πως κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημα αν δεν το ζήσει από κοντά. «Το αίτημά μας για πρόσληψη προσωπικού έπεσε στο κενό! Ο μεγαλύτερος μας φόβος είναι μήπως συνεχιστούν οι αυξημένες ροές των τελευταίων μηνών! Και δε μπορούμε να δεχθούμε και άλλες δομές», κατέληξε.
Η απάντηση του κ. Μουζάλα
«Δεν βοηθάνε οι ευχές! Ζήτησε κάποιος άμεση αποσυμφόρηση! Και γω προσεύχομαι γι’ αυτό!», είπε απαντώντας στις αιχμές των δημάρχων ο κ. Μουζάλας και έθεσε ως προϋπόθεση για αποσυμφόρηση τη διεύρυνση των καμπ.
Μάλιστα χαρακτήρισε «ντροπή» να γίνεται ταύτιση αιτημάτων με ακραία ρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία και σημείωσε: «δεν κάναμε εμείς τα νησιά πύλη εισόδου! Δε μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη κυβέρνηση ότι έκανε τη Μυτιλήνη πύλη εισόδου! οι δουλέμποροι τη κάνανε! Αυτό κληθήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε!».
Απαντώντας στην αιχμή πως από επιλογή δεν γίνεται η μετακίνηση των ροών προς την ενδοχώρα, καθώς δεν υπάρχουν πουθενά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σχετικός όρος, ο υπουργός δήλωσε πως όλες οι πλευρές την ερμηνεύουν ως τέτοια και κατ’ επέκταση η Ελλάδα δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά.
«Δεν είναι θέμα να κάτσουμε όλοι μαζί να προσευχηθούμε αλλά να σχηματίσουμε ενότητα πάνω στη πράξη! Να δουλέψουμε για πρακτικές λύσεις!», είπε και άφησε να εννοηθεί πως ακόμα και αν έπραττε η Πολιτεία όπως ζητούν οι δήμοι (δηλαδή να μετακινήσει ροές στην ενδοχώρα), τότε θα συνεχίζονταν να έρχονται με ένταση από τη πλευρά της Τουρκίας.