Συγκρατημένοι έως και σφιγμένοι ήταν οι περισσότεροι υπουργοί στα γραφεία τους, μετά και την «ψυχρολουσία» που εισέπραξαν στη Θεσσαλονίκη, με την απόφαση του Πρωθυπουργού να προφασιστεί πως επί της ουσίας δε συμβαίνει τίποτε.

«Ήταν πολύ αργά για τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ενέργειες από το βήμα της ΔΕΘ. Αν ήταν να κάνει κάτι, θα έπρεπε να το είχε πράξει νωρίτερα», σχολίαζαν σήμερα με αρκετό σκεπτικισμό, συνομιλώντας μεταξύ τους τα κυβερνητικά στελέχη στα πηγαδάκια που στήθηκαν στα μεγάλα υπουργεία. «Συνήθως ο Καραμανλής περιμένει να κρυώσει το πράγμα και μετά ενεργεί», υποστήριζαν οι πλέον αισιόδοξοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο των ιστορικών «πυλώνων» της Νέας Δημοκρατίας, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης εξακολουθούσαν να ζητούν μετʼ επιτάσεως να «πέσουν κεφάλια» στην Κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική ομάδα, εννοώντας προφανώς τον Γ. Βουλγαράκη, τον Π. Τατούλη, τον Αρ. Παυλίδη, ενδεχομένως και τον Θ. Ρουσόπουλο.

Στην Κοινοβουλευτική ομάδα, η πλειοψηφία τελεί εν βρασμώ, είτε διότι η φιλοδοξία ορισμένων να υπουργοποιηθούν με κάποιο ανασχηματισμό μετατίθεται χρονικά, είτε διότι αντιλαμβάνονται πως η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας φρενάρισε απότομα στη Θεσσαλονίκη και πως από εδώ και στο εξής θα λειτουργούν οι μηχανισμοί συντήρησης έως τις αναπόφευκτες εντός του 2009 εκλογές, μονές, διπλές ή, όπως δείχνουν τα πράγματα, τριπλές.

Είναι προφανές πως τα μεσαία και τα ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναμένουν πλέον την επόμενη σειρά δημοσκοπήσεων, που θα μετρούν την προσωπική φθορά του Πρωθυπουργού πέραν από εκείνη τη Νέας Δημοκρατίας. Είναι επίσης προφανές πως τα στελέχη που επενδύουν σε ένα «δομικό ανασχηματισμό» και γνωρίζουν το πώς σκέπτεται ο Καραμανλής, αναμένουν κάποια στιγμή εντός των επομένων τριών μηνών την αναδόμηση της κυβέρνησης. Γνωρίζουν, ωστόσο, πως από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές, μία προοπτική που δεν ενθουσιάζει κανέναν με το δεδομένο των αρνητικών δημοσκοπήσεων για τη Νέα Δημοκρατία και με τη βεβαιότητα ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα φέρει και δεύτερη αναμέτρηση με το νέο εκλογικό νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί του πρακτέου, οι υπουργοί και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη καλούνται να διαχειριστούν την οργή της κοινωνίας, οργή που ενισχύθηκε με την «πολιτική απραξία» του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και την προκλητική «απάθεια» που επιδεικνύεται για τα φαινόμενα νεποτισμού, σήψης και διαφθοράς. Με αυτήν την έννοια η παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο, αποκτά χαρακτήρα crash test. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλείται να αποδείξει, στη χειρότερη στιγμή της Νέας Δημοκρατίας πως αντιπαρατίθεται με πειστικό πολιτικό λόγο και αξιόπιστο ηγετικό προφίλ. Παράλληλα, η Κουμουνδούρου καλείται να διαχειριστεί, θέλει δε θέλει, και μάλιστα από τώρα, το ενδεχόμενο να κληθεί να συνεργαστεί με τη Χαριλάου Τρικούπη, μετά από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές ή μετά τις ευρωεκλογές. Η Κουμουνδούρου επενδύει στο ενδεχόμενο να αποκομίσει σημαντικά εκλογικά οφέλη στις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε από θέση ισχύος να διαπραγματευθεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Πρόκειται για λογικό επιχείρημα και το αντιλαμβάνονται οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου.

Διαβάστε επίσης:

Νέες δημοσκοπήσεις. Στο 0,3% η “ψαλίδα” ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης