Σε μία ύστατη προσπάθεια έχει επιδοθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να απεμπλακεί μεν από το ζήτημα των νέων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που απαιτεί η τρόικα, αλλά ταυτόχρονα να μη χρεωθεί η Δημοκρατική Αριστερά μία ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης.

Μετά και τη συνάντηση της Τρίτης, ο κυβερνητικός συνασπισμός ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, με την αγωνία να κορυφώνεται σχετικά με την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης Σαμαρά, που είναι προφανώς η έγκαιρη εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δις. ευρώ.

Η κατηγορηματική άρνηση του Φώτη Κουβέλη να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής από τους δανειστές που αφορούν σε αλλαγές στα εργασιακά έφερε τον Αντώνη Σαμαρά σε θέση άμυνας αλλά και αδιεξόδου. Ο πρωθυπουργός δεν είναι -ως φαίνεται- σε θέση να απαιτήσει από την τρόικα να «παγώσει» τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά αναστέλλοντας αυτήν την ύστατη διαπραγμάτευση και να παραμείνει μόνο στο σκέλος που αφορά στο δημοσιονομικό ζήτημα και το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.

Μπροστά σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε και αυτό σε αναδίπλωση ως προς τα εργασιακά, ακολουθώντας τη Δημοκρατική Αριστερά και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να θέτει όρους για τη στήριξη του πολυνομοσχεδίου για τα νέα μέτρα, δεδομένης της εξαιρετικά ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, με πολλούς από τους βουλευτές του να αρνούνται την ψήφισή τους.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο Αντώνης Σαμαράς αργά το βράδυ της Τρίτης με ανακοίνωσή του απηύθυνε τελεσίγραφο κατ’ αρχάς προς τη ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως προς το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί και διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι το πακέτο των 13,5 δις και τα εργασιακά θα έρθουν στη Βουλή και εκεί τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ας πάρουν τις αποφάσεις τους.

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ είναι προφανές ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω ως προς τη θέση της στα εργασιακά. Το μόνο που θα μπορούσε να ζητήσει είναι να γίνει αποδεκτό το αίτημα διαχωρισμού του πακέτου των 13,5 δις από το πακέτο των νέων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο προσκρούει στη συνειδητή υιοθέτηση της τακτικής του απόλυτου εκβιασμού που ακολουθεί η τρόικα, η οποία στο παρά πέντε έθεσε θέμα εργασιακών, προκειμένου να εκβιάσει και να πετύχει την ανατροπή όλων των δεδομένων και κεκτημένων στην ελληνική αγορά εργασίας, παίζοντας το στοίχημα με τον χρόνο.

Αυτή η τακτική -ως φαίνεται- απέδωσε, αφού ανάγκασε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο συζητήσεων για ένα θέμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στο Μνημόνιο και για το οποίο είχε συμφωνήσει στο πρόσφατο παρελθόν, σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το έλλειμμα χρόνου και η αγωνία της Αθήνας για τη δόση των 31,5 δις περιόρισαν τη δυνατότητα της κυβέρνησης Σαμαρά να απαντήσει αρνητικά στον εμφανή εκβιασμό της τρόικας.

Κατόπιν όλων τούτων, η διαφαινόμενη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ενδεχομένως να καταλήξει -και αυτή- στο ίδιο αδιέξοδο, αφού επί της ουσίας δεν άλλαξε κανένα δεδομένο τις τελευταίες ώρες.

Παραμένει άγνωστο το εάν η τρόικα και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι στην Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αντιληφθεί πως η ακολουθούμενη τακτική από τους δανειστές οδηγεί πιθανότατα σε πολιτικό αδιέξοδο την Αθήνα, με την κυβέρνηση Σαμαρά να αντιμετωπίζει ακόμη και ενδεχόμενο πτώση της κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, αν και εφόσον η ΔΗΜΑΡ συνεχίσει να απορρίπτει τα μέτρα για τα εργασιακά, έναν αριθμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αρνείται την ψήφιση των νέων μέτρων των 13,5 δις, αλλά και με βουλευτές της ΝΔ να αμφισβητούν ανοιχτά την αποτελεσματικότητα του πακέτου περικοπών καθώς και των νέων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Σενάριο απεμπλοκής από την κυβερνητική κρίση

Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς, κυρίως με όσους έχουν «ανοικτά θέματα» με την τρόικα, έχει από το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη χθεσινοβραδινή εμπλοκή.

Ο πρωθυπουργός, που είχε μακρά συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες αργά το βράδυ της Τρίτης, επιμένει σε όλους τους τόνους στην τελευταία φράση της δημόσιας δήλωσής του, που αποτυπώνει πλήρως την αποφασιστικότητά του να κατατεθεί στη Βουλή το πακέτο των μέτρων: «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».

Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές, όπως λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία τονίζουν ότι «εδώ που φθάσαμε δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση», ενώ συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπεραμύνονται της άποψης ότι έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά η διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας τη βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει ανεξάρτητα από τους κραδασμούς της τριτοκομματικής κυβέρνησης.

Το πιο πιθανό σενάριο, με βάση συζητήσεις που έγιναν στο πρωθυπουργικό επιτελείο αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, είναι τα εργασιακά να μην έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση ως αυτοτελές νομοσχέδιο, αλλά ως άρθρο του πολυνομοσχεδίου με τις 89 προαπαιτούμενες ρυθμίσεις («prior actions»).

Το χρονικό της ρήξης

Μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης προχώρησε σε δηλώσεις χαρακτηρίζοντας τις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά «απαράδεκτες».

«Οι αξιώσεις της με βρίσκουν αντίπαλο» τόνισε ο κ. Κουβέλης και επανέλαβε πως «δεν πρόκειται να δεχθώ, ούτε εγώ, ούτε οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, να ψηφίσω τις ανατροπές που θέλει με τα εργασιακά δικαιώματα».


Βενιζέλος: «Δεν είμαστε προτεκτοράτο»

Στη συνέχεια, προχώρησε σε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας: «Πρέπει να φθάσουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης» και πρόσθεσε πως «η εκκρεμότητα αυτή δεν μας βοηθά», ενώ επεσήμανε πως «τον Ιούλιο, φανταζόμουν τη διαπραγμάτευση αυτή διαφορετική».

«Υπάρχουν τώρα περιθώρια να εφαρμοστεί μια δίκαιη λύση» υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα όπως αυτό του εργασιακού, αφού δεν συμβάλλουν, ουσιαστικά, δημοσιονομικά τίποτα». Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία της άνοιξης αναφορικά με τα εργασιακά «είναι το ακραίο όριο, είναι αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει τέτοια συζήτηση». «Ας καταλάβουν ότι δεν είμαστε προτεκτοράτο» τόνισε με νόημα.

Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι η λέξη «προτεκτοράτο» δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία, καθώς την ίδια ώρα ενισχύονται οι φήμες για την καταβολή των 31,5 δις ευρώ σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά η τρόικα.

Δήλωσε, επίσης, ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κινηθεί τις επόμενες ώρες, ώστε να συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους ομόλογους του, για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης. «Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό» επεσήμανε ο ίδιος.


 
Ενότητα ζητεί ο Σαμαράς

Δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά και την εν συνεχεία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το μόνο μου κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της» και πρόσθεσε: «Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα». Παράλληλα, δήλωσε: «Έχουμε ήδη και στα εργασιακά και σε άλλα, αλλάξει πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Διαβάστε επίσης: Έγγραφο από το γερμανικό υπ. Οικονομικών για τον ειδικό λογαριασμό

Η αντίδραση των κομμάτων στις δηλώσεις Σαμαρά

Στουρνάρας: Συμφωνία κυβέρνησης- τρόικας στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη