Πιστή στην γραμμή της κατάθεσής της στην εισαγγελέα έμεινε ενώπιον της εξεταστικής για το Βατοπέδι, η πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ροδόπης, Μαρία Ψάλτη, το οποίο στην επίμαχη δίκη είχε αποφασίσει υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου, μολονότι η ίδια είχε εισηγηθεί το αντίθετο για τη Βιστωνίδα.
Η κ. Ψάλτη, η οποία αρχικά είχε ζητήσει να καταθέσει δια υπομνήματος, κάτι που δεν έγινε δεκτό, δεν αποδέχεται ευθύνες ως προς την πεντάχρονη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, την οποία αποδίδει στην πολυπλοκότητα των νομικών ζητημάτων, αλλά και στο γεγονός ότι οι πληρεξούσιοι των διαδίκων, είχαν καταθέσει κοινή δήλωση περί μη έκδοσης της απόφασης.
Επίσης, παραδέχεται σωρεία τηλεφωνημάτων με τη Μονή Βατοπεδίου καθόλη τη διάρκεια της υπόθεσης, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε παρέμβαση από οποιοδήποτε πολιτικό. Ωστόσο παραδέχθηκε επίσης, ότι είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον μοναχό Αρσένιο και τον ηγούμενο Εφραίμ.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην επιτροπή, η κ. Ψάλτη άφησε να εννοηθεί ότι το Δημόσιο έκανε πίσω στη διεκδίκηση της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας παρά το ότι γνώριζε ότι η απόφαση ήταν υπέρ. Επίσης φέρεται να δήλωσε ότι και ο ηγούμενος Εφραίμ ήταν γνώστης της κατάστασης, ενώ αρνήθηκε ότι η διαρροή έγινε από την πλευρά του δικαστηρίου.
Νωρίτερα, ο πρώην δήμαρχος Βιστωνίδας, Βασίλειος Τσολακίδης, εκτίμησε ότι ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ήταν πιθανόν ο άνθρωπος που έκανε τον κεντρικό σχεδιασμό για τις ανταλλαγές των δημόσιων εκτάσεων υπέρ της μονής Βατοπεδίου.
“Το ότι προχώρησαν όσα έγιναν τόσο γρήγορα, για μένα δείχνει ότι υπάρχει εμπλοκή ανθρώπου”, απάντησε ο μάρτυρας, όταν ρωτήθηκε επίμονα από τον βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Τζαβάρα, για το ρόλο του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στην υπόθεση.
Μετά τους εκτιμητές που κατήγγειλαν πως άλλα εκτιμούσαν και άλλα έμπαιναν στα συμβόλαια, ρίχνοντας ευθέως τα βέλη των ευθυνών στην Κτηματική Υπηρεσία, ένας ακόμη μάρτυρας καταγγέλλει τη συμβολαιογράφο Κατερίνα Πελέκη για παράνομες πράξεις και συνδέει ευθέως Βουλγαράκη και Δούκα με το σκάνδαλο.
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Ουρανούπολης Τρύφωνας Μιτινζής, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της, υποστηρίζοντας πως χαρακτήρισε παράνομα στα συμβόλαια τα 8.500 στρέμματα δάσους της περιοχής, άρτια και οικοδομήσιμα. Ο κ. Μιτινζής αποκάλυψε ότι έστειλε εξώδικο στην Αικατερίνη Πελέκη, προειδοποιώντας τη ότι η πράξη της είναι παράνομη.
Την εξώδικη επιστολή κοινοποίησε και στον Μιχάλη Λιάπη, καθώς η έκταση εκτός από δάσος ήταν και κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.
Πυρά εξαπέλυσε και κατά του Γιώργου Βουλγαράκη που ως υπουργός πολιτισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, αρχικά μίλησε για αρχαιολογικό χώρο και λίγες μέρες μετά αναίρεσε δηλώνοντας ότι «δεν προκύπτει ουδεμία κήρυξη της ευρύτερης αυτής περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου», καλύπτοντας έτσι τη σύζυγό του!
Αποτέλεσμα της σκανδαλώδους μεθόδευσης ήταν το δασός να εκτιμηθεί προς 128 ευρώ το στρέμμα και όταν το πήρε η Μονή η αξία της έκτασης πολλαπλασιάστηκε.
Το ίδιο κατήγγειλε και ο πρόεδρος των Ορκωτών Εκτιμητών που μίλησε για άκυρα συμβόλαια ανταλλαγής και υποστήριξε πως η Κτηματική Εταιρεία τους εξαπάτησε, αφού άλλα εκτιμούσαν εκείνοι και άλλα τοπογραφικά έμπαιναν στα συμβόλαια.
Στο μεταξύ, με αγωγές απειλεί η συμβολαιογράφος των “χρυσών” συμβολαίων στην υπόθεση του Βατοπεδίου, Κατερίνα Πελέκη και ενώ το ζεύγος Βουλγαράκη, αλλά και την κτηματική εταιρεία “καίνε” μαρτυρίες – φωτιά στην Εξεταστική Επιτροπή.
Όπως αναφέρει η συμβολαιογράφος σε ανακοίνωσή της προκαλούν ανυπολόγιστη ηθική βλάβη στην οικογένειά της όσοι υποστηρίζουν ότι συνέταξε παράνομα τα συμβόλαια ανταλλαγής μεταξύ Δημοσίου και Μονής.
Η κυρία Πελέκη αποκηρύσσει κάθε ευθύνη τονίζοντας ότι συνέταξε τα συμβόλαια βάσει των όσων της προσκόμισαν οι συμβαλλόμενοι και πως βάσει του νόμου δεν είχε το δικαίωμα να ελέγξει το κύρος τους.
Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι στα τοπογραφικά στην Ουρανούπολη φαίνονταν τα δύο ιστορικά μνημεία, αλλά υποστήριξε ότι δεν ήταν μέσα στις ανταλλάξιμες εκτάσεις.