Σαφείς αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ στην εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αφήνει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, καταγγέλλοντας ότι το Ταμείο αμφισβητεί συνεχώς τα στοιχεία που προσκομίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλείται τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, «χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του αυτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στάση του ΔΝΤ συνιστά μία από τις αιτίες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, τονίζει ο γενικός γραμματέας, ο οποίος προσθέτει ότι κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο και ότι η στάση του αυτή προκαλεί μία κατάσταση «καταστροφικής αβεβαιότητας» στην οικονομία.

Ο κ. Κουτεντάκης αναφέρει στη συνέχεια, ότι οι επικεφαλής των θεσμών πρότειναν στους Έλληνες αξιωματούχους να δώσουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των τόκων και των χρεολυσίων του ελληνικού δημοσίου, εάν δεν καταβληθούν τα χρήματα της επόμενης δόσης.

Την ίδια ώρα, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2016, σημειώνουν μεταξύ άλλων, ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το σημαντικά μεγαλύτερο πλεόνασμα σε σχέση με τον στόχο, κατανέμεται περίπου ισομερώς σε υψηλότερα έσοδα και χαμηλότερες δαπάνες. Και από τις δυο πλευρές, η εικόνα οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες.

– Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εισπράχθηκε μέσα στο 2015 και όχι το 2016. Τα συνολικά έσοδα είναι σχεδόν 2,67 δισ. (έναντι στόχου 2,65) που δημοσιονομικά καταγράφεται στο 2015.

– Τα μη φορολογικά έσοδα (παράβολα, προμήθειες, μερίσματα, κλπ) είναι ιδιαίτερα αυξημένα κυρίως λόγω του υψηλότερου μερίσματος από την ΤτΕ κατά 325 εκατ. πάνω από την πρόβλεψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η πληρωμή για την κάλυψη ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ γίνεται σταδιακά, ενώ η πρόβλεψη ήταν να γίνει εφάπαξ. Στο πρώτο δίμηνο είχαν προβλεφθεί 281 εκατ. και πληρώθηκαν μόνο 78, δηλαδή εξοικονομήθηκαν 203 εκατ. που θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες (οκτώ δόσεις)

– Υπάρχουν λιγότερα αιτήματα επιχορηγήσεων στον κοινωνικό προϋπολογισμό (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και κοινωνική προστασία) κατά 122 εκατ. καθώς υπάρχουν αρκετά ταμειακά διαθέσιμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης