Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο και ότι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι εξασφαλισμένη όσο σκληρά κι αν αποφασίσει η Ρωσία να παίξει το χαρτί του φυσικού αερίου, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι ο συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου χτυπάει εκκωφαντικά.

Παρά τα όσα καθησυχαστικά διαρρέουν, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο θα φέρουν ένα νέο κύμα ανατιμήσεων που θα κάνουν ακόμη πιο υπέρογκα τα βάρη που επωμίζονται οι πολίτες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός ήδη τρέχει με περίπου 9%, η βενζίνη έχει σταθεροποιηθεί σε πάνω από 2 ευρώ το λίτρο και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Από την άλλη, θέλουμε δεν θέλουμε έχουμε προεκλογικό κλίμα παροχών που αποκαλούνται «στήριξη των ευάλωτων πολιτών», αλλά που στην ουσία προοιωνίζονται προσφυγή στις κάλπες κάποια στιγμή το φθινόπωρο, αν όχι και νωρίτερα.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, και μετά την κίνηση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία, η κυβέρνηση θα κληθεί όχι μόνο να διαχειριστεί πολιτικά και να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας, αλλά και να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει το πιθανό νέο κύμα ανατιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι ίσως υποχρεωθεί να επανυπολογίσει τα μέτρα στήριξης, κάτι που θα πιέσει ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά της χώρας.

Το Μαξίμου και η αμφιλεγόμενη στάση των Βρυξελλών

Εν τω μεταξύ, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα θα θέσει η Ελλάδα το θέμα του τρόπου πληρωμής της Gazprom στην ΕΕ, μετά την απαίτηση των Ρώσων να πληρώνονται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις και θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Περίεργη και αμφίσημη τοποθέτηση τω όντι. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη στις Βρυξέλλες είτε πληρώνεις με ρούβλια είτε σε ευρώ. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ δεν γίνεται σε τέτοιες δύσκολες εποχές. Προφανώς, η αμφίσημη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κρύβει δεύτερες σκέψεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η χώρα μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα και εξήγησε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέσα σε έναν μήνα, τόνισε, θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα απεξαρτηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε και σχολίασε ότι μετά τη μεταναστευτική και την υγειονομική κρίση έχουμε την ενεργειακή κρίση.

Τι αποφασίστηκε στο Μαξίμου

Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το κλείσιμο από τη Ρωσία της στρόφιγγας του φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου, αν και δεν διευκρινίζεται σε ποιο νόμισμα θα γίνουν. Να σημειωθεί, επίσης, ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Σημειώνεται, πάντως, πως η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς σε πολύ καλύτερη θέση από τη Βουλγαρία, διότι διαθέτει πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια και δεν έχει πληρωμή το αμέσως επόμενο διάστημα. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προχωράει σε:

– Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε η δυναμικότητα να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ξεφορτώνουν δύο και όχι ένα πλοίο με LNG.

– Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία.

– Μέγιστη συνεισφορά ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

– Πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με diesel (δύο της ΔΕΗ, τρεις ιδιωτών παρόχων).

– Αύξηση αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό, π.χ. Ιταλία.

– Μεσοπρόθεσμα, δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις και επενδύσεις στην εξόρυξη και στην υποδομή.