Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, την Πέμπτη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι αντιπρόσωποι Ελλάδος, Αδαμάντιος Βασιλάκης και ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα συναντηθούν παρουσία του διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να διερευνήσουν αν υπάρχει κοινό έδαφος, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες και να βρεθεί μία λύση μέχρι την 9η Ιουλίου. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο, αφού Αλβανία και Κροατία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπους, επιδιώκει να υπάρξει άμεσα λύση, ώστε να προσχωρήσει και η «σύμμαχος» ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η 9η Ιουλίου φαντάζει μακρινή για τα Σκόπια. Με τα προβλήματα που δημιούργησαν στη χώρα οι τελευταίες εκλογές βίας και νοθείας, μεγαλώνει η δυσπιστία στο εξωτερικό, κατά πόσο η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να εισέλθει στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Νέα πρόταση για την ονομασία δεν αναμένεται να καταθέσει ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ. Η τελευταία του πρόταση «Μακεδονία (Σκόπια)», που είχε καταθέσει παραμονές της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είχε απορριφθεί ασυζητητί από την Ελλάδα.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στα Σκόπια, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας  «Νόβα Μακεντόνια», που είχε επικαλεστεί πηγές από κρατικούς αξιωματούχους, έκανε λόγο για πέντε ονομασίες που θα μπορούσε να συζητήσει η κυβέρνηση Γκρούεφσκι με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα : Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα  «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η χρήση του όρου «Μακεδόνας» ως εθνικός προσδιορισμός για τους κατοίκους της χώρας, ενώ επισημαίνεται πως δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση στο Σύνταγμα για μία ονομασία που θα διακινδυνέψει τη «μακεδονική» ταυτότητα της χώρας.

Μοναδική διαφορά η ονομασία

«Υπάρχει καθορισμένο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι να εξευρεθεί μια οριστική λύση στο σοβαρό, ανοιχτό θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας», είναι η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, στις δηλώσεις του Αντόνιο Μιλόσοσκι για «ελληνικές αντιρρήσεις στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της χώρας του», καθώς και στην ύπαρξη «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.

Το τελευταίο διάστημα, η επιχειρηματολογία των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, βασίζεται στη διασφάλιση του «μακεδονικού» έθνους και της «μακεδονικής» γλώσσας.

«Οι χειρότερες εκλογές που έγιναν ποτέ»

Οι τελευταίες εκλογές στην ΠΓΔΜ (1/6/2008) ήταν οι χειρότερες στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του παραρτήματος στην ΠΓΔΜ της Επιτροπής του Ελσίνκι (Elsinki Committee), που δημοσιοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την έκθεση «κόλαφο», οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και δημοκρατικές για τουλάχιστον το 1/4 του πληθυσμού, ενώ διατυπώνονται κατηγορίες για κρατικούς αξιωματούχους πως έβαλαν τα συμφέροντα των κομμάτων τους πάνω από τις συνταγματικές υποχρεώσεις τους.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι οι επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής να πραγματοποιηθούν ελεύθερα και δημοκρατικά χωρίς επεισόδια.