Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών.
Αποκρατικοποιήσεις, χρηματοδότηση του λογαριασμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ βρίσκονται στο «μενού» των νέων διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Έτσι, σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, η λύση που προκρίνεται περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας μορφής χρέωσης των προμηθευτών, όπως αυτής που ισχύει σήμερα, η οποία -όπως επισημαίνεται από το υπουργείο- πρέπει να αντικατοπτρίζει το όφελος που αποκομίζουν οι προμηθευτές από τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην αγορά. Συμμετοχή η οποία οδηγεί σε μείωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, τα μεγάλα κεφάλαια της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν δρομολογηθεί, και απομένει σε εκκρεμότητα η συμφωνία για τη μέθοδο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά. Έχει ήδη συμφωνηθεί η αποχώρηση της εταιρείας από τη θυγατρική στη Θεσσαλονίκη και η ενίσχυση της παρουσίας της παράλληλα στην Αθήνα.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί, τέλος, το θέμα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί αφενός η πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, (η οποία οδηγεί σε μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων από τη ΔΕΗ) αλλά και η ανάγκη υποστήριξης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας αφετέρου, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στις δημοπρασίες.