Προβληματισμένοι για τις δυσάρεστες εξελίξεις στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εμφανίστηκαν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου, που θα ρυθμίζει τους όρους εργασίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, καλύπτοντας και τους όρους απόλυσης των δημοσιογράφων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν προβληματισμοί για το σύνολο του χώρου των ΜΜΕ, όπως για τα οικονομικά των δημοσιογραφικών επιχειρήσεων, το εργασιακό σκηνικό που διαμορφώνεται και την ποιότητα της ενημέρωσης.

Αρκετοί εκ των βουλευτών εμφανίστηκαν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο «ντόμινο εξελίξεων»  μετά τις δραματικές εξελίξεις στον Ελεύθερο Τύπο.

Παράλληλα, ακούστηκαν φωνές υπέρ δραστικότερων θεσμικών μέτρων στο χώρο της ενημέρωσης, τις οποίες απέρριψε ο κ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι «υπάρχουν επαρκείς διατάξεις που δεν εφαρμόζονται» και υπενθύμισε πως την εποπτεία του χώρου των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, έχει χρεωθεί θεσμικά, το ΕΣΡ.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «το μεγαλύτερο ζήτημα που αφορά τον τρόπο απόλυσης των δημοσιογράφων, είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό καθεστώς που να ρυθμίζει τους όρους εργασίας τους». Ανέφερε δε, πως τις σκέψεις του για τη θεσμοθέτηση ενός τέτοιου πλαισίου, έχει ήδη κοινοποιήσει στην Ένωση Συντακτών.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να κατατεθούν στοιχεία που να περιγράφουν το τοπίο στο χώρο των δημοσιογραφικών επιχειρήσεων, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τόνισε για τους εργαζομένους του Ελεύθερου Τύπου, πως «δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουμε μέτρα για τις επιχειρήσεις του κ. Λαναρά και να τους αφήνουμε αυτούς στην τύχη τους».

Μέτρα στήριξης των ανέργων και εστίαση στη συστηματική παραβίαση της αρχής της πολυφωνίας από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ζήτησε ο Αχιλλέας Κανταρτζής (ΚΚΕ), ενώ ο Φώτης Κουβέλης από το ΣΥΝ εκτίμησε πως πολλοί εκδότες θέλουν με πρόσχημα την κρίση και την ανεργία, να διαμορφώσουν άλλο εργασιακό σκηνικό.

«Όλοι οι ισολογισμοί των δημοσιογραφικών εκδόσεων, είναι βαριά παθητικοί. Γιατί κάποιος επιχειρηματίας επιμένει σε μία ζημιογόνο δραστηριότητα; Πώς είναι δυνατόν να διατηρούνται επί σειράν ετών τέτοιου είδους εταιρείες;» αναρωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ.

Η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τις Ενώσεις των ιδιοκτητών και των δημοσιογράφων, καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, σε ξεχωριστή συνεδρίαση για ανταλλαγή απόψεων.