«Βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ξεκίνησε σήμερα στις 16.00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.00.
«Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει την επόμενη δόση των 2 δισ. ευρώ. Δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα»Η κα Φον Τισενχάουζεν αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την έκβαση της συνεδρίασης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το Eurogroup γίνεται στις Βρυξέλλες και όχι εδώ».
Αφιχθείς στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup το μεσημέρι της Δευτέρας, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, διαμήνυσε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει την επόμενη δόση των 2 δισ. ευρώ. Δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ωστόσο θα ακούσουμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Κομισιόν: Πρόοδος στις συζητήσεις Ελλάδας – θεσμών
Αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης
Όσον αφορά στις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς.
Παράλληλα, τόνισε ότι το σημερινό Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Τέλος, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
WSJ: Το Eurogroup δεν θα δώσει «πράσινο φως» για τη δόση
Κατά τις ίδιες πηγές, θα δοθεί νέα προθεσμία για συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων -κυρίως τα «κόκκινα» δάνεια- έως την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, την Παρασκευή ανώτερα στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των συνομιλιών.
Χωρίς αποτέλεσμα η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Έτσι, όλες οι εκκρεμότητες, και κυρίως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, παραπέμπονται στο σημερινό Eurogroup, που θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση ή μη της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Νωρίτερα, χωρίς πρόοδο είχε ολοκληρωθεί και η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη
Για τα ανοιχτά ζητήματα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητεί πολιτική λύση και για τον λόγο αυτόν είχε την Κυριακή μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης στο παρά πέντε του Eurogroup είναι κυρίως το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο παραμένει το χάσμα μεταξύ των προτάσεων της Αθήνας και των θεσμών.
Η ελληνική πρόταση προβλέπει προστασία α’ κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια, και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους (δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών 120.000 ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θεωρούν πως η πρόταση της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς είναι εξαιρετικά προστατευτική και πως τα όρια που προτείνονται για το ετήσιο εισόδημα και τις αντικειμενικές αξίες δεν προβλέπονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.