Με 163 ψήφους υπέρ, έναντι 82 κατά και πέντε παρών, έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία προβλέπονται μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και σειρά αλλαγών στον Κώδικα περί Ναρκωτικών.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατεψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Παρών ψήφισε το ΚΚΕ.

Η τροπολογία προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση, καθώς σύμφωνα με την ΝΔ και το ΛΑΟΣ απελευθερώνονται με ευνοϊκούς όρους εκατοντάδες έμποροι ναρκωτικών με την έκτιση των 3/5 της ποινής τους.

«Κατηγορηματικά λέμε ότι δεν υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση για αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας ότι πράγματι ευνοϊκή στάση υπάρχει έναντι των τοξικοεξαρτημένων που μπορεί να γίνονται και «βαποράκια» για τη δόση τους, αλλά ταυτόχρονα υποχρεούνται να ζητήσουν, μετά από θετική κρίση του δικαστικού συμβουλίου, να μετάσχουν σε ειδικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης από το σύνολο των άνω των 11.500 κρατουμένων στις φυλακές, οι έγκλειστοι για αδικήματα ναρκωτικών είναι 4.705.

Από αυτούς οι μεγαλέμποροι που εκτίουν ισόβια κάθειρξη είναι 343, οι, άνω των 10 ετών φυλάκιση, 1.028, ενώ κάτω των 10 ετών 3.500 που είναι τα «βαποράκια», για τα οποία κυρίως αναφέρεται η ευνοϊκή ρύθμιση.

«Κάποιοι επενδύουν στο φόβο και στην αγωνία, εμείς προτιμούμε τη διαχείριση της ελπίδας», υποστήριξε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος προσδιόρισε ότι για τους μεγαλέμπορους με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, απαιτείται να έχουν εκτίσει 25ετή κάθειρξη και να έχουν παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον είκοσι χρόνια πριν ζητήσουν υφ’ όρους απόλυση.

Αντιθέτως για τις υπόλοιπες κατηγορίες της πρόσκαιρης κάθειρξης, ισχύει η ευνοϊκή ρύθμιση της δυνατότητας υφ’ όρων απόλυσης με την έκτιση των 3/5 της ποινής τους.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Κωνσταντίνος Τζαβάρας ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας και χαρακτήρισε λάθος να μπορεί ο εισαγγελέας και όχι το δικαστήριο να αποφαίνεται για την τοξικοεξάρτηση ενός συλληφθέντος.

Ως πεδίο αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε ο αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας το θέμα της αντιδικίας για το καθεστώς της υφ’ όρων απόλυσης.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο κ. Βορίδης υποστήριξε:

«Δεν μπορεί το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Βουλή να είναι «χάρη στους εμπόρους ναρκωτικών» και έκρινε ότι με την αρχική διατύπωση ένας ισοβίτης θα μπορούσε με το καθεστώς εργασίας στη φυλακή να βγει μετά και από 16 χρόνια.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Πορεύεστε σε λάθος δρόμο, μόνο και μόνον επειδή δεν έχουμε κελιά;
Ας παίρνουν οι τοξικομανείς τη δόση τους από τα νοσοκομεία για να εκλείψει το κίνητρο του κέρδους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος διερωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν με ένα οποιοδήποτε χαρτί που μπορεί να είναι πλαστό να καθίσταται κάποιος τοξικοεξαρτημένος και να τυγχάνει των ευεργετικών διατάξεων:

«Δηλαδή, θα βγάλουμε έξω όλους αυτούς που γλύτωσαν τα ισόβια. Και θα τους δώσουμε στην κοινωνία; Είναι δυνατόν κακουργήματα να μετατρέπονται σε πλημμελήματα με τον τρόπο αυτό;»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση που είχε φέρει ο Νίκος Δένδιας προέβλεπε αντί των 25 υποχρεωτικών ετών για τους ισοβίτες τα 22 χρόνια και για τους υπόλοιπους την υποχρεωτική έκτιση από 4/5 στα 3/5 των ποινών που κρατά και η σημερινή κυβέρνηση.

Αντίδραση στα όσα είπαν ΝΔ και ΛΑΟΣ υπήρξε και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του, Φώτης Κουβέλης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει ο νόμος περί ναρκωτικών και κατηγόρησε ΝΔ και ΛΑΟΣ ότι «πολιτικοποιούν το θέμα και το οδηγούν σε βαθιά αναχρονιστικές απόψεις με λαϊκισμό, επενδύοντας σε μία φοβισμένη κοινωνία» ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου πρόσθεσε ότι με τη ρύθμιση επιβαρύνεται ακριβώς η θέση των μεγαλεμπόρων με την ρητή υποχρεωτική έκτιση της 25ετίας.