«Πακέτο μέτρων», το οποίο επικεντρώνεται στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι, εάν δεν γίνουν συντεταγμένα οι απαραίτητες αλλαγές, τότε θα πραγματοποιηθούν σε συνθήκες ανεξέλεγκτες και επώδυνες.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «έχουμε καθυστερήσει στις αλλαγές» και προανήγγειλε: Κλείσιμο περιττών οργανισμών και ανακοίνωση εντός της εβδομάδας της αναδιάρθρωσης των φορέων. Εφεδρεία στον στενό και τον δημόσιο τομέα («στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όπως και στον ευρύτερο. Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση με διαφάνεια. Το μελετά ο αρμόδιος υπουργός», δήλωσε χαρακτηριστικά). Ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στις αρχές Οκτωβρίου (με την επισήμανση, «να μην νιώθει κανείς υπάλληλος ότι απειλείται»). Ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να «είμαστε κοντά στον στόχο έως τον Δεκέμβριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και υποσχέθηκε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα αποκατασταθούν οι αδικίες. Ειδικά για τον Φ.Π.Α., είπε ότι πρώτα πρέπει να εισπράττεται κανονικά ο συγκεκριμένος φόρος και μετά να εξετασθεί η μείωση των συντελεστών.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, όπως και το Σάββατο από την Πολωνία, ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία εφέτος θα ανέλθει σε 5,5% και ζήτησε εκ νέου εθνική συστράτευση, δεδομένου ότι έχουν ενημερωθεί όλοι στη χώρα για την κρισιμότητα της κατάστασης. «Είναι ζωτικό για τη χώρα να κάνει αυτά που πρέπει, ώστε να αποφεύγει συνεχείς εκβιασμούς» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ξένοι αμφισβητούν την ικανότητα και τη βούληση της χώρας και του λαού να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Τόνισε, δε, ότι δεν είναι η Ελλάδα το «καταλυτικό πρόβλημα» στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες με ετήσιες δανειακές ανάγκες που φτάνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος. Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε, ακόμη, ότι, εάν η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα, τότε θα αναγκαστεί να βρει λύσεις σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην τρόικα, με τους επικεφαλής της οποίας θα έχει τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 15:00, ο υπουργός είπε ότι «θα θέλαμε τη συνεχή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις». Χαρακτήρισε, τέλος, «σταθερό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», αλλά είπε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα η περιορισμένη ρευστότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης