Συντονιστείτε στο Zougla Radio

Με μία κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, προσπαθώντας να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατέληξε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, μετά τις διασπαστικές και διχαστικές κινήσεις που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ανακοίνωσε τη δομή της νέας κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν πρόσωπα από το παρελθόν, ισχυροποίησε, αναβαθμίζοντας, κορυφαίους υπουργούς, ενώ υπήρξαν και αποχωρήσεις έκπληξη από την κυβέρνηση.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός, μετά το ραντεβού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατέληξε στην απόφαση να αναβαθμίσει τον ρόλο του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας σε θέση Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και να του αναθέσει τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παραμένει στον τομέα Υγείας.

Ο Δημήτρης Ρέππας αναβαθμίζεται και σε συντονιστή κυβερνητικού έργου. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης Παπανδρέου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό.

Ο Δημήτρης Δρούτσας, μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών, και η Τίνα Μπιρμπίλη, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απομακρύνονται από την κυβέρνηση, ομοίως και η Λούκα Κατσέλη.

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης οι Θεόδωρος Πάγκαλος και Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναλαμβάνει και το Υπουργείο Οικονομικών, με αναπληρωτές υπουργούς τους Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Χάρης Καστανίδης, με υφυπουργό τον Πάρη Κουκουλόπουλο.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (νέο υπουργείο): ο Δημήτρης Ρέππας, με υφυπουργούς τους Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη.

Υπουργείο Υποδομών: Γιάννης Ραγκούσης, με υφυπουργό τον Γιάννη Μαγκριώτη.

Υπουργείο Εξωτερικών: ο ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης, με αναπληρωτή υπουργό τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και υφυπουργό τον Δημήτρη Δόλλη.

Υπουργείο Άμυνας: ο Πάνος Μπεγλίτης, με υφυπουργό τον Κώστα Σπηλιόπουλο.

Υπουργείο Υγείας: ο Ανδρέας Λοβέρδος, με υφυπουργούς τους Μιχάλη Τιμοσίδη, Μάρκο Μπόλαρη και Χρ. Αηδόνη.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: ο Γιώργος Κουτρουμάνης, με υφυπουργό τον Γιάνη Κουτσούκο.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: ο Χρήστος Παπουτσής, με υφυπουργό τον Μανώλη Όθωνα.

Υπουργείο Περιβάλλοντος: ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Σηφουνάκη και υφυπουργό τον Γιάννη Μανιάτη.

Υπουργείο Ανάπτυξης: ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αναπληρωτές υπουργούς τους Χάρη Παμπούκη και Σωκράτη Ξυνίδη και υφυπουργό τον Θάνο Μωραΐτη.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: ο Κώστας Σκανδαλίδης, με υφυπουργό τον Γιάννη Δριβελέγκα.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με υφυπουργό τον Γιώργο Πεταλωτή.

Υπουργείο Πολιτισμού: ο Παύλος Γερουλάνος, με υφυπουργό Τουρισμού τον Γιώργο Νικητιάδη.

Υπουργείο Παιδείας: η Άννα Διαμαντοπούλου, με αναπληρωτή υπουργό τη Φώφη Γεννηματά και υφυπουργό την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Ηλίας Μόσιαλος.

Τα δέκα μέλη της νεοσυσταθείσας Κυβερνητικής Επιτροπής

Όπως ανακοινώθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, στο καινούργιο θεσμικό όργανο που συστήνεται θα συμμετέχουν οι εξής δέκα υπουργοί: Δημήτρης Ρέππας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Τα επτά νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση

Επτά νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία περιλαμβάνει το νέο σχήμα, που ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή.

Πρόκειται για:

Τον βουλευτή Κοζάνης Πάρη Κουκουλόπουλο, που ορίσθηκε υφυπουργός Εσωτερικών, τον εξωκοινοβουλευτικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου Παντελή Τζωρτζάκη, που ορίσθηκε υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη, που ορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών, τον βουλευτή Α’ Αθήνας Παντελή Οικονόμου, που ορίσθηκε υφυπουργός Οικονομικών, τον βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπηλιόπουλο, που ορίσθηκε υφυπουργός Άμυνας, τον βουλευτή Χαλκιδικής Γιάννη Δριβελέγκα, που ορίσθηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τον βουλευτή Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στην κυβέρνηση, παράλληλα, επανέρχονται δύο πολιτικοί που μετείχαν και σε προηγούμενα σχήματα. Πρόκειται για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Υγείας Μάρκο Μπόλαρη.

Τα βιογραφικά των νέων μελών της κυβέρνησης:

Σταύρος Λαμπρινίδης

Δικηγόρος-Διεθνολόγος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962.

Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ (Amherst College) των Η.Π.Α. και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Γέιλ (Yale).

Από το 1988 ως το 1993 εργάστηκε ως δικηγόρος στη νομική εταιρία Wilmer, Cutler & Pickering στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α..

Την περίοδο 1994-1996, ήταν ειδικός σύμβουλος του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, το 1996 ήταν διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και στη συνέχεια, διετέλεσε γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού στο υπουργείο Εξωτερικών (1996-1999).

Το ίδιο χρονικό διάστημα (1996-1999), ήταν μέλος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Το 1999, διορίστηκε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων και συμμετείχε στη Συντονιστική Επιτροπή του υπουργείου Εξωτερικών για τη διαπραγμάτευση εννέα διμερών συμφωνιών με την Τουρκία, που υπογράφηκαν το 2000.

Έχει διατελέσει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην κυβερνητική Ομάδα Διοίκησης για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Την περίοδο 1998-2004, δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στην Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία και στην Ελληνική Αστυνομική Ακαδημία. Το 1999, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ντονιέτσκ της Ουκρανίας.

Τον Ιούνιο του 2004, εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στη συνέχεια, εξελέγη αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις Ε.Ε.-Η.Π.Α. και αναπληρωματικό μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο.

Τον Απρίλιο του 2005, ανέλαβε επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Ηλίας Μόσιαλος

Καθηγητής Πανεπιστημίου
Γεννήθηκε στη Δράμα το 1960.

Σπούδασε Ιατρική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Πολιτική και Οικονομία της Υγείας στο London School of Economics.

Είναι καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics.

Το 1998 υπήρξε συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, ενός σημαντικού ερευνητικού κέντρου ανάλυσης μεταρρυθμίσεων συστημάτων υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και 14 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Επιμελείται τις εκδόσεις του Cambridge University Ρress για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας και έχει εργαστεί ως σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Τον Οκτώβριο του 2009, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Το Μάρτιο του 2010 τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου»

Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Ιωάννης Δριβελέγκας

Μαθηματικός-Αγρότης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951.

Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Α.Π.Θ..

Ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Χαλκιδική από το 1974, μέλος του τομέα Αγροτικού-Συνεταιριστικού.

Τον Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, εξελέγη γραμματέας του Τομέα Συνεταιρισμού και Αγροτικού Κινήματος του κόμματος.

Τον Μάιο του 2000, τοποθετήθηκε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος.

Μέλος της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΔΕΘ και της ΣΕΒΕ.

Το Μάρτιο του 2006, εξελέγη αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Εκλέχτηκε βουλευτής το 1993, το 2004, το 2007 και επανεκλέχτηκε στις εκλογές του 2009.

Παντελής Τζωρτζάκης

Καθηγητής Πληροφορικής
Γεννήθηκε στα Πόμπια Ηρακλείου Κρήτης στις 15/2/1962.

Το 1984 απέκτησε Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και το 1987 ολοκλήρωσε τις μεταχυπτιακές του σπουδές με εκπόνηση Master of Computer Sciences στο Brooklyn College of CUNY. Εκείνη την περίοδο υπήρξε σύμβουλος σε θέματα πληροφορικής (Senior Consultant) στο Kingsburg Community of CUNY, καθηγητής σε μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Adelphi Institute και μεταπτυχιακός βοηθός στο Brooklyn College.

Από το 1988 είναι ενεργό μέλος των Διεθνών Επιτροπών «EBONE ACTION TEAM», «RIPE». Την ίδια εποχή εργαζόταν ως υπεύθυνος των δικτύων υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα, συμμετείχε στο «NETWORK OPERATION GROUP του EARN/BITNET» ως τεχνικός συντονιστής του EARN στην Ελλάδα (το European Academic Research Network ήταν το κυριότερο διεθνές δίκτυο υπολογιστών στην Ευρώπη εκείνη την εποχή). Από το 1988 έως και το 1994 εργάστηκε ως Επίκουρος Έκτακτος καθηγητής Πληροφορικής στα Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου.

Το 1990 ανέλαβε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) το συντονισμό του Τεχνικού Τμήματος του δικτύου FORTHnet του Ινστιτούτου Πληροφορικής, ενώ το 1994 ανέλαβε υπεύθυνος του FORTHnet και συντόνιζε τις ενέργειες για την εξέλιξη του σε φορέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η σύσταση της FORTHnet AE πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1995 από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, τις Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και την Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου.

Από την ίδρυση της FORTHnet AE κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ενώ στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στη νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία FORTHe-com που δραστηριοποιείται στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το Φεβρουάριο του 2001, μετά την παραίτησή του από τη FORTHnet AE και από τη θέση του προέδρου στον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, ανέλαβε σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Παρασκευάς (Πάρις) Κουκουλόπουλος

Χημικός Μηχανικός
Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1956.

Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χημικός μηχανικός.

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ανέπτυξε πολιτική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών του, στο χώρο του φοιτητικού κινήματος.

Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης και το 1990 εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Κοζάνης και επανεξελέγη άλλες τρεις φορές, το 1994, το 1998 και το 2002.

Την περίοδο 1992-1994 διετέλεσε μέλος της 7μελούς Εθνικής αντιπροσωπείας στη Μόνιμη Συνδιάσκεψη των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Από το 1994 είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Μάιο του 1999 εξελέγη στη θέση του πρώτου αιρετού προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.), θέση στην οποία επανεξελέγη τον Μάρτιο του 2003.

Τον Φεβρουάριο του 2000 εξελέγη αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, στο οποίο εξελέγη το 2003.

Τον Μάρτιο του 2005 εξελέγη στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Στις 4 Οκτωβρίου του 2009, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κοζάνης με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στις 23 του ιδίου μήνα επανεξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.

Παντελής Οικονόμου

Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950.

Σπούδασε στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και είναι κάτοχος πτυχίου Μάστερ στην Επιχειρησιακή Ερευνά στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ Αγγλίας.

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, σύμβουλος επιχειρήσεων.

Είναι μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την ίδρυσή του (1974) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος από το 1ο Συνέδριο το 1984.

Το Σεπτέμβριο του 1996, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και στις 22 Οκτωβρίου, εξελέγη γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Μεταξύ των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων του, συγκαταλέγεται και η θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας καθώς και του μέλους της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Τον Μάρτιο του 1999, στο 5ο συνέδριο του Κινήματος και τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο, εξελέγη εκ νέου μέλος της Κ.Ε..

Τον Ιούνιο του 2001, ίδρυσε μαζί με άλλους, το ρεύμα των Ελλήνων Σοσιαλιστών.

Τον Νοέμβριο του 2001, εξελέγη από την Κ.Ε. του κόμματος γραμματέας του Τομέα Θεσμών και Κράτους.

Τον Μάρτιο του 2005, στο 7ο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και επανεξελέγη το Μάρτιο του 2008, στο 8ο συνέδριο.

Τον Οκτώβριο του 2009, εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Έχει δύο γιους.

Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος

Πολιτικός Μηχανικός
Γεννήθηκε στα Μελίσσια Αιγιαλείας το 1956.

Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Το 1982 εξελέγη πρόεδρος της κοινότητας Μελισσίων Αχαΐας.

Το 1990 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας και ορίσθηκε πρόεδρος της Επιτροπής Έργων και Μελετών.

Το 1996 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Τον Μάιο του 2002, εξελέγη από την Κ.Ο. του κόμματος, μέλος του προεδρείου της και τον Ιούνιο, εξελέγη ταμίας.

Τον Μάρτιο του 2004, επανεξελέγη μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.

Μιλτιάδης (Ηλίας) Παπαϊωάννου

Δικηγόρος
Γεννήθηκε στην Λυκούρια του Νομού Αχαΐας το 1946.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το Σεπτέμβριο του 1974.

Από το 1976 μέχρι το 1985, υπήρξε γραμματέας της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΑΤΟΠ) του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

Το 1981, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στη συνέχεια εξελέγη άλλες έξι φορές στην ίδια περιφέρεια.

Το 1993 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Τον Ιούνιο του 1994, τοποθετήθηκε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και ορίστηκε υπεύθυνος για τον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, της Δημόσιας Τάξης, της Δικαιοσύνης και των θεσμών.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς».

Τον Μάρτιο του 2005, ορίστηκε συντονιστής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Τον Δεκέμβριο του 2006, ορίστηκε ειδικός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αρμοδιότητα τους τομείς κοινωνικών και μορφωτικών υποθέσεων.

Τον Μάρτιο του 2008, στο 8ο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εσωτερικών (1982-1985), Υπουργός Δικαιοσύνης (05/06/1985 26/07/1985), Υφυπουργός Προεδρίας (1985-1986), Υφυπουργός Προεδρίας (Τύπου & Πληροφοριών) (05/12/1985 31/10/1986), Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1996-2000), Υπουργός Επικρατείας (2000-2001).

Είναι χήρος και έχει ένα γιο.

Μάρκος Μπόλαρης

Δικηγόρος
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958.

Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ του Σικάγου.

Εργάστηκε ως δικηγόρος.

Το 1974, εντάχθηκε στη Νεολαία του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Το 2004, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Σερρών με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος.

Τον Οκτώβριο του 2009, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Τον Νοέμβριο του 2010 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και συγκέντρωσε ποσοστό 47,44%.

Είναι παντρεμένος και έχει έξι παιδιά.

Σήμερα η ορκωμοσία, την Τρίτη η ψήφος εμπιστοσύνης

Τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τρίτης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής.

Αυτό έγινε γνωστό στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς, σύμφωνα και με τον Κανονισμό της Βουλής, απαιτείται να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα 48 ωρών από την κατάθεση του αιτήματος από τον πρωθυπουργό και, έτσι, λογικά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπεται να ξεκινήσει το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής.

Οι Αγανακτισμένοι και το «στοίχημα» Παπανδρέου

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», λέγοντας ότι αναγνωρίζει την οργή που υπάρχει στην κοινωνία, τονίζοντας ότι και ο ίδιος οργίζεται που στη χώρα δεν προχώρησαν εδώ και δεκαετίες οι απαραίτητες αλλαγές.

«Τώρα όμως είναι η ώρα που δεν πρέπει να λυγίσουμε, πρέπει να συνεχίσουμε. Η χώρα πρέπει να σταθεί στις δικές της παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις» επεσήμανε, δηλώνοντας ότι «θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε και στο παρελθόν».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα στοιχήματα είναι τρία:

– η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση
– η προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και χρόνια
– η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα, ώστε η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει.