Δύσκολη εξίσωση για πολύ έμπειρους λύτες η ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή ή όχι του Αριστοτέλη Παυλίδη. Επί συνόλου 300 βουλευτών, η Νέα Δημοκρατία κατέχει 151 έδρες, συμπεριλαμβανομένου και του εν λόγω βουλευτή Δωδεκανήσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση στο σύνολό της και όσον αφορά στις επίσημες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής.

Στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται πως οι δυσαρεστημένοι από τη στάση του Αρ. Παυλίδη βουλευτές θα ψηφίσουν λευκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται από το γραμματέα της ΚΟ, κ. Τραγάκη και από το γραμματέα του κόμματος, κ. Ζαγορίτη, πως ο αριθμός των λευκών ενδέχεται να φθάσει τα 10. Αν ο αριθμός αυτός ξεπεράσει αυτό το κρίσιμο όριο, τότε υφίσταται πολιτικό ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός οφείλει να το λάβει υπόψη του. Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι αριθμητικό.

Αντιθέτως, αν παραπεμφθεί τελικώς ο κ. Παυλίδης, επειδή θα υπάρξουν και άλλες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο και ο βουλευτής δεν παραιτηθεί, τότε ο πρωθυπουργός, όπως έχει δηλώσει σε συνεργάτες του, θα προκηρύξει εκλογές. Εάν δεν παραπεμφθεί (όπως εκτιμάται) και παραιτηθεί την Τρίτη το πρωί (όπως αναμένεται), τότε η Νέα Δημοκρατία διασώζεται αριθμητικά, αλλά αντιμετωπίζει ηθικό και πολιτικό ζήτημα, διότι θα κατηγορηθεί ότι κουκούλωσε την υπόθεση.

Παρά ταύτα, αν επικρατήσει το 2ο σενάριο, ο Κώστας Καραμανλής δεν πρόκειται να προσφύγει σε εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα τρίτο σενάριο, πάντως, «βλέπει διαρροές» και από το ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και από το ΚΚΕ. Πρόκειται για βουλευτές που δεν έχουν πεισθεί για την ενοχή του Αρ. Παυλίδη (ή για βουλευτές που συμπάσχουν). Το σενάριο αυτό κρίνεται αδύναμο και ακραίο υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν, ωστόσο, διαπιστωθούν διαρροές από την αντιπολίτευση, τότε πάλι δίδεται παράταση ζωής στη Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, το πλέον ακραίο σενάριο, το τέταρτο κατά σειρά, θέλει τον Κώστα Καραμανλή να εκδιώχνει τον Αρ. Παυλίδη, αν παραπεμφθεί τελικά και να εξακολουθεί να κυβερνά με κυβέρνηση μειοψηφίας 150 βουλευτών και με τη «βοήθεια» του ΛΑΟΣ και του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος με δημόσια δήλωσή του έχει δεσμευτεί να στηρίξει την κυβέρνηση Καραμανλή έως την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, το Μάρτιο του 2010 υπό την προϋπόθεση της παραπομπής του βουλευτή Δωδεκανήσου.

Η «ενδεκάτη ώρα» για τη Νέα Δημοκρατία

Με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου να διεξαχθούν διπλές εκλογές τον Ιούνιο, θα δώσει τη μάχη οπισθοφυλάκων στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία. Την «ενδεκάτη ώρα», λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, ο Κώστας Καραμανλής θα είναι σε θέση να διαγνώσει εάν οι εκλογές θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2010 (όπως επιθυμεί το μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών του, αλλά και ο Γιώργος Καρατζαφέρης) ή θα προσφύγει άμεσα σε εκλογές, σε περίπτωση που η «πολιτική άλγεβρα» στη Βουλή λειτουργήσει ανατρεπτικά.

Αυτό θα συμβεί αν η υπόθεση Παυλίδη ξεφύγει από κάθε έλεγχο, τα λευκά ψηφοδέλτια των νεοδημοκρατών βουλευτών είναι περισσότερα από τα δέκα που αναμένονται και ο Αριστοτέλης Παυλίδης επιμείνει να μην παραιτηθεί το πρωί της Τρίτης. Με λίγα λόγια, ο Κώστας Καραμανλής τα μεσάνυκτα της Δευτέρας θα ξέρει αν ο πολιτικός του χρόνος λήγει άμεσα ή αν διαθέτει ακόμη τα περιθώρια να ελέγξει ο ίδιος προσωπικά τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία με χρονικό ορίζοντα την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.

Αλλαγή εν πλω

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παθαίνουν αλλεργία με το λαϊκισμό στον οποίο ενδίδει άκριτα μεγάλη μερίδα στελεχών της Ιπποκράτους, ως προς τις υποσχέσεις επί οικονομικού επιπέδου, προετοιμάζονται, κατά μόνας κυρίως, για το ενδεχόμενο να «καβατζάρει» η Νέα Δημοκρατία τον κάβο της άμεσης προσφυγής στις κάλπες (τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο) ώστε το εκλογικό ραντεβού να δοθεί το Μάρτιο του 2010. Τα στελέχη αυτά επισημαίνουν πως με αυτόν τον τρόπο ο Καραμανλής θα προσφέρει ο ίδιος πολιτική λύση στο κόμμα, αφήνοντας το πηδάλιο εν πλω.

Το σενάριο που ταιριάζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι να αποσυρθεί ο Καραμανλής από το Μαξίμου, να αναλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη πρωθυπουργός και ο Γιώργος Σουφλιάς πρόεδρος του κόμματος, ώστε να διασφαλιστεί η ενότητα που δεν είναι καθόλου δεδομένη.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επαναλάβει το σφάλμα του Σημίτη, που έδωσε το δακτυλίδι στον Παπανδρέου, αλλά δεν αποσύρθηκε αμέσως.

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός για μερικούς μήνες την περίοδο 2003 – 2004, τα πράγματα θα ήταν σαφώς διαφορετικά», επισημαίνει σε κατ’ ιδίαν συνομιλία ανώτερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τον Παυλίδη και συνεχίζει «Στη συνέχεια η Ντόρα θα πάει σε συνέδριο, ώστε να διεκδικήσει την ηγεμονία στη Δεξιά, πράγμα που δεν είναι δεδομένο, τουλάχιστον τη στιγμή που μιλάμε».

Το σενάριο που απεύχεται ο Καραμανλής

Είναι ηλίου φαεινότερο πως ο σημερινός πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να παραδώσει τη σκυτάλη στην Ντόρα Μπακογιάννη. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ξέρουν καλά τα πράγματα στη Ρηγίλλης δηλώνουν πως το «αντιμητσοτακικό» μέτωπο στη Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι πλειοψηφικό με ένα ποσοστό 70% κατά της Ντόρας και μόνον ένα 30% ακραιφνούς μητσοτακικού εσωκομματικού πυρήνα.

Όμως, οι εξελίξεις δείχνουν πως ο Κώστας Καραμανλής θα αντιμετωπίσει μεγάλη δυσκολία να αποφύγει το σκόπελο «Ντόρα», όταν, μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη φέρεται να διαθέτει ισχυρά ερείσματα και στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον. Ποιες είναι οι επιλογές του Κώστα Καραμανλή και του στενού καραμανλικού πυρήνα της Ρηγίλλης;

Ο Γιώργος Σουφλιάς μπορεί να διαδραματίσει ρόλο μεταβατικού ηγέτη για λίγο χρονικό διάστημα. Μένουν οι Αντώνης Σαμαράς με τα δεδομένα προβλήματα αποδοχής του από τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που φαίνεται να έχει «λαχανιάσει» πριν καλά καλά αρχίσει ο πραγματικός μαραθώνιος της διαδοχής στη Ν.Δ.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να διακινδυνεύσει μία επιλογή που θα την καταδικάσει για μία μακρά περίοδο στην αντιπολίτευση, όπως συνέβη το 1981 και 1993. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και αν αυτό συμβεί, τότε επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Αυτήν τη «φάρσα» θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν στη Ρηγίλλης ως προς τη μετά- καραμανλική εποχή.

Τα πραγματικά προβλήματα και οι δεύτερες σκέψεις

Τη Δευτέρα το πρωί, θα φθάσει στην Αθήνα η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία που θα την υπογράφει ο επίτροπος Αλμούνια. Η έκθεση θα είναι κόλαφος για την κυβέρνηση. Θα προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης από 0 έως -0,2 , θα υπολογίζει το δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ και θα ζητά την τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικού επιτρόπου – κηδεμόνα που θα είναι ο ελεγκτής της οικονομίας. Με λίγα λόγια, η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε φάση απόλυτης κηδεμονίας και απλής επιτήρησης.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει περιθώρια ελιγμών. Είναι αναγκασμένος να αποδεχθεί τα τετελεσμένα και να συμφωνήσει με το καθεστώς επιτροπείας επί της ελληνικής οικονομίας.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στα «κάστρα» της Νέας Δημοκρατίας, όπως στην Α και Β περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, το κυβερνόν κόμμα αντιμετωπίζει όχι μία απλή και διαχειρίσιμη ήττα, αλλά το ενδεχόμενο συντριβής και στις ευρωεκλογές, αλλά και στις βουλευτικές με μία διαφορά της τάξης του 8,4 % από το ΠΑΣΟΚ (δημοσκόπηση που δημοσίευσε ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής») και με τη βεβαιότητα ότι η μέση διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στις ευρωεκλογές θα ξεπεράσει το 6%, όπως δείχνουν οι μετρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αυτές που διεξάγονται από τα ευρωπαϊκά forum.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του επιτελείου του Μαξίμου, μία ήττα στις ευρωεκλογές με διαφορά πάνω από 3% δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη. Μία διαφορά πάνω από 6% σημαίνει συντριβή. Και η συντριβή σημαίνει πως ο Κώστας Καραμανλής θα εισέλθει σε κατεπείγουσα διαδικασία αλλαγής στην κομματική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Σημίτης έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήδη από τον Ιούνιο του 2003, όταν οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις τον είχαν πια πείσει πως δε διέθετε περιθώρια ανάκαμψης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης