Τις προσφυγές 18 Ελληνοκυπρίων με θέμα τα περιουσιακά στοιχεία τους στα κατεχόμενα της Κύπρου, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο.
Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη, κατά σειρά, υπόθεση για τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, που εκδικάζει το ΕΔΑΔ. Το 1996 στην υπόθεση Λοϊζίδου καταδικάσθηκε η Τουρκία και το 2004 στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη το ΕΔΑΔ έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία μίας ειδικής Επιτροπής Αποζημιώσεων από την Τουρκία.

Η σημερινή υπόθεση θέτει εκ νέου το θέμα της Επιτροπής Αποζημιώσεων, την οποία τελικά συνέστησε η Τουρκία το 2005 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006. Έως σήμερα έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή αυτή, 434 συνολικά προσφυγές Ελληνοκυπρίων.

Η σπουδαιότητα της σημερινής υπόθεσης έγκειται στο ότι το ΕΔΑΔ θα κληθεί να αποφανθεί αν η Επιτροπή Αποζημιώσεων αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο, για τη διευθέτηση των περιουσιών, στο οποίο θα πρέπει πλέον να καταφεύγουν οι Ελληνοκύπριοι. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο επιδιωκόμενος στόχος της Τουρκίας, η οποία απέστειλε στο Στρασβούργο σημαντική αντιπροσωπεία δικηγόρων και συμβούλων. Το συγκεκριμένο δε, θέμα απασχόλησε το δικαστικό σώμα καθ΄ όλη τη διάρκεια της πρωινής ακροαματικής διαδικασίας. Παρούσες ήταν αντιπροσωπείες και από την ελληνοκυπριακή πλευρά με εκπροσώπους και από τις οκτώ προσφυγές.

Για το ΕΔΑΔ, η εξασφάλιση μιας σωστής λειτουργίας της Επιτροπής Αποζημιώσεων θα σημάνει ελάφρυνση από τις περίπου 1.500 προσφυγές Ελληνοκυπρίων, που εκκρεμούν.