Tου Φώτη Τριάρχη
Οι εκλογές άφησαν ανοιχτές πληγές στα δύο κόμματα που συγκυβέρνησαν επί 2,5 χρόνια: Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αναζητούν το βηματισμό τους και αμφισβητούνται οι ηγεσίες τους.
Η αρχή αμφισβήτησης ξεκίνησε από το βράδυ των εκλογών. Κλιμακώθηκε με το δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου – η οποία δήλωσε ότι θα συναντηθεί και με τον Κ. Καραμανλή – με τον οποίο συνέφαγαν κορυφαία στελέχη (Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ευάγγελος Αντώναρος, Απόστολος Τζιτζικώστας κ.α.).
Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο σοβαρά όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο βράδυ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή. Ενώ σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε λάδι στη φωτιά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, στην περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας.
Υπάρχει ομάδα βουλευτών που θέλει να επιστρέψει στην προεδρία της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος παρακολουθεί, συμμετέχει στον προβληματισμό για το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά του προς ώρας.
Κόντρες στο ΠΑΣΟΚ
Την ίδια ώρα, άνω κάτω έγινε το ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι το έκτακτο συνέδριο θα γίνει στις 15 Μαΐου, αφού προηγηθεί στις 27 Φεβρουαρίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Επανέλαβε δε ότι «στο συνέδριο θα λήξει η θητεία του και ότι ο νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας».
Ωστόσο, η Φώφη Γεννηματά διαφώνησε έντονα με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία. Ζήτησε να προηγηθεί η εκλογή νέας ηγεσίας και μετά να γίνει το Συνέδριο και αμφισβήτησε ουσιαστικά την πρόθεση του Ευ.Βενιζέλου να παραιτηθεί όπως έχει ο ίδιος δηλώσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στο επικείμενο συνέδριο. «Αν πράγματι το εννοείς ότι θα φύγεις κάνεις το Συνέδριο πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα, δεν αλλάζει το καταστατικό και οδηγείς την παράταξη σε κανονικό συνέδριο,με εκλογή αρχηγού. Εκτός αν το έχεις μετανιώσει, είναι κατανοητό, σεβαστό αλλά να μας το πεις τώρα να το ξέρουμε».
Εκεί επήλθε η έκρηξη Βενιζέλου: «Είναι απαράδεκτο, είναι ανήθικο, δεν σου επιτρέπω τέτοιους υπαινιγμούς» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα σου επιτρέψω να βγεις πρόεδρος για να φέρεις πίσω τον Παπανδρέου! Πες μας γιατί ήταν στη συγκέντρωση σου ο Λαλιώτης και ο Κακλαμάνης;» ρώτησε την Φώφη Γεννηματά για να εισπράξει την απάντηση: «Και στη δική σου στο Σπόρτινγκ ήταν…». Ο Ευ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας πως συμφωνεί ότι το συνέδριο δεν πρέπει να κάνει καταστατικές αλλαγές, όμως πρόσθεσε: «Το Συνέδριο είναι αυτόνομο σώμα, δεν μπορούμε να του επιβάλλουμε τι θα αποφασίσει, μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει. Εγώ, ωστόσο, εγγυώμαι ότι δεν θέλω να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές».
Ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να πάρουν ομόφωνη απόφαση. «Ή συμφωνείτε με την εισήγησή μου ή φεύγω τώρα. Να παραιτηθώ και να πάτε στη Βουλή να υπερασπιστείτε εσείς τη χώρα» είπε σε πολύ έντονο ύφος.
«Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου αυτή» αντέτεινε η κυρία Γεννηματά. «Δεν μπαίνω σε σενάρια με ενδιαφέρει με ποιους όρους θα ανασυγκροτηθεί η παράταξη. Πρέπει να βγάλουμε συλλογικότητα και να τηρήσουμε το καταστατικό» αντέτεινε η Φώφη Γεννηματά. Ζήτησε δε, εκλογή Προέδρου από τη βάση, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποδείξει ότι «δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, κωλυσιεργία, μεθοδεύσεις, “βυζαντινισμοί” χωρίς Βυζάντιο, παρά μόνο καθαρές σχέσεις, καθαρές θέσεις, καθαρές διαδικασίες, καθαρές λύσεις».
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ «κάρφωσε» την Φώφη Γενηματά αναφέροντας πως «με την εισήγηση του κ. Βενιζέλου συμφώνησαν όλα τα μέλη του ΠΣ με εξαίρεση την κα Φώφη Γεννηματά που πρότεινε να μη διεξαχθεί συνέδριο, αλλά συνδιάσκεψη, μετά την οποία να διεξαχθεί η διαδικασία εκλογής από τη βάση του νέου προέδρου και αυτός να προσδιορίσει μετά το χρόνο και το πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου».
Και η ανακοίνωση της Χ. Τρικούπη συνεχίζει αναφέροντας: «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η διαφωνία της κας Γεννηματά ως προς τη σειρά των διαδικασιών είναι απολύτως θεμιτή, χαρακτήρισε όμως απολύτως απαράδεκτη την αναφορά της κας Γεννηματά, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος μετέβαλε άποψη ως προς την αποχώρησή του».
Κάνει λόγο μάλιστα για αναφορά «απολύτως ασύμβατη με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εξελίξεις σε σχέση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και την κατ´ επανάληψη τονισθείσα επιθυμία του κ. Βενιζέλου να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ».
Υποστηρίζει δε πως «στο τέλος της συνεδρίασης η κα Γεννηματά διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να θέσει παρόμοιο ζήτημα».