Δημόσια συζήτηση θα ξεκινήσει στην ΕΡΤ, την Τετάρτη (10/1) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, διότι πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στην κοινωνία, σχετικά με τις βασικές παραμέτρους της ρύθμισης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα και έχει ως βασική ιδέα, την επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και την επέκταση του δικαιώματος της τεκνοθεσίας.
Οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η εν λόγω ρύθμιση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς υπάρχουν ήδη ομόφυλα ζευγάρια που έχουν παιδιά, τα οποία, όμως είναι «στον αέρα», καθώς εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ο/η σύντροφος του γονέα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας του παιδιού.
Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα της υιοθεσίας σε μόνο άνδρα ισχύει στην Ελλάδα από το 1946.
Με βάση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ένα ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να υιοθετεί ένα παιδί από ίδρυμα, έστω και με τις δεδομένες αργές διαδικασίες, ενώ αν κάποιος εκ των δύο συζύγων έχει παιδί βιολογικά πριν τον πολιτικό γάμο, τότε ο/η σύζυγος θα μπορεί να το αναγνωρίζει.
Σε συνέντευξη της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη την Κυριακή (7/1) στον τηλεοπτικό σταθμό του Open τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Σύνταγμά μας λέει ότι έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα, μιλάμε για τα δικαιώματα των παιδιών. Μιλάμε για το αν ένα παιδί που μεγαλώνει από ομόφυλους γονείς έχει ίσα δικαιώματα με ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια ετερόφυλη οικογένεια».
Βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στηρίξει ότι το υπό κατάρτιση σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να κάνουν χρήση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή μια παρένθετη μητέρα.
Υπέρ του ρύθμισης, έχει ταχθεί και μια σειρά υπουργών, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Σοφία Ζαχαράκη, η Λίνα Μενδώνη, η Νίκη Κεραμέως και η Δόμνα Μιχαηλίδου.