Την ανάγκη να κατανέμονται τα φορολογικά βάρη δίκαια και οι περισσότερο εύποροι Έλληνες να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν επεσήμανε με δηκτικό τρόπο ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, όταν κλήθηκε από την «DW» να σχολιάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο στενός συνεργάτης της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ σημείωσε ότι η φορολογική δικαιοσύνη «αποτελεί κεντρικό ζήτημα για το ΔΝΤ εδώ και χρόνια και, καθώς ο ελληνικός λαός καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να επιστρέψει σε πορεία ανόδου, είναι πολύ σημαντικό το βάρος να μοιράζεται δίκαια και ισότιμα, με το πιο εύπορο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας να καταβάλλει το τίμημα που του αναλογεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση της λίστας, ο κ. Ράις παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, καθώς, όπως σημείωσε, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι πια μέλος της γαλλικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου τόνισε ότι έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» και εκτίμησε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία επί των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ζητήματα της περαιτέρω χρηματοδότησης και, τελικά, της βιωσιμότητας του χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική στήριξη της Ελλάδας πρέπει να συνάδει με την ύπαρξη βιώσιμου χρέους, έτσι ώστε η όλη προσπάθεια να είναι αξιόπιστη.

Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι οι εκκρεμότητες στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν και η έκθεση της τρόικας θα ολοκληρωθεί όταν επέλθει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προέλθει από την επιμήκυνση. Επανέλαβε πως το Ταμείο τάσσεται υπέρ του να δοθεί στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, είπε ότι πιθανώς κάτι τέτοιο να αποδειχθεί χρήσιμο, αν επιτευχθεί μία ουσιαστική μείωση του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σημείωσε ότι οι αλλαγές στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, ενώ για τις αντιρρήσεις του Φώτη Κουβέλη εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την κυβέρνηση.

«Τρίτο πακέτο και… δεν θα είναι το τελευταίο»

Πληθαίνουν οι ενδείξεις που θέλουν τις χώρες της Ευρωζώνης να προσφεύγουν σε ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που συνεπάγεται η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό που μέχρι πριν από λίγες ημέρες φαινόταν αδιανόητο στο Βερολίνο, φαίνεται τώρα ότι είναι η επικρατέστερη επιλογή.

Ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχει αποκλειστεί, ενώ όλα δείχνουν ότι οι διεθνείς δανειστές δεν θα ρισκάρουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Γιοργκ Κρέμερ. Σε συνέντευξή του προς την ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle ο κ. Κρέμερ διευκρίνισε: «Κανονικά δεν θα έπρεπε η Ε.Ε. και το ΔΝΤ να εγκρίνουν την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, καθώς η τελευταία δεν εκπληρώνει τους όρους που της έχουν τεθεί. Ωστόσο, οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο».

Το προεκλογικό Βερολίνο προτιμά τη λύση ακόμη ενός πακέτου

Είναι σαφές, λέει ο Γερμανός οικονομολόγος, ότι οι δανειστές θέλουν να αποκλείσουν οποιοδήποτε ρίσκο στην ελληνική υπόθεση. Ένας από τους παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της έγκρισης ενός νέου πακέτου είναι οι εκλογές στη Γερμανία και όπως λέει ο Γιοργκ Κρέμερ: «Η γερμανική στάση χαλάρωσε το προηγούμενο διάστημα έναντι της Ελλάδας. Σε έναν χρόνο έχουμε εκλογές στη Γερμανία και χωρίς ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πώς και γιατί χάθηκαν τα χρήματα από τα προηγούμενα δάνεια. Επειδή ακριβώς είναι αυτό που θέλει να αποφύγει, το Βερολίνο προτιμά τη λύση ενός τρίτου πακέτου».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank παραδέχεται ότι τον εξέπληξαν οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Η στάση των διεθνών δανειστών έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα. «Εάν με είχατε ρωτήσει πριν από μισό χρόνο, θα σας έλεγα ότι οι δανειστές θα έκλειναν φέτος τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ανέμενα, δηλαδή, μια ανοιχτή χρεοκοπία μέχρι το τέλος του χρόνου. Σήμερα διαπιστώνω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι διεθνείς δανειστές είναι αποφασισμένοι να σέρνουν την Ελλάδα για περισσότερο χρόνο από ό,τι πίστευα, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί στο διηνεκές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πέντε ή δέκα χρόνια» επισημαίνει ο κ. Κρέμερ.

Πηγή: Deutsche Welle

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης