Την «επιχείρηση εγκαθίδρυσης του Ναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη», στηλίτευσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «παραδοξότητα στα όρια της σχιζοφρένειας».
Η Ρ. Δούρου παρατήρησε ότι «η υπόθεση του Ολοκαυτώματος απαιτεί εγρήγορση, ειδικά σήμερα που η Ακροδεξιά σηκώνει ξανά κεφάλι», και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Αναφερόμενη στην αναγκαιότητα να υψωθεί τείχος προστασίας, εκτός αλλά κι εντός Βουλής, «απέναντι στις απόπειρες να αλωθεί ο εμβληματικός χώρος της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο από την Ακροδεξιά», τόνισε ότι πρόκειται για ένα «χρέος που δυστυχώς ορισμένοι παραβιάζουν στο όνομα μικροπαραταξιακών στοχεύσεων».
Η περιφερειάρχης Αττικής χαρακτήρισε «ύψιστο οικουμενικό χρέος» τη διεξαγωγή ενός σύγχρονου «πολέμου για το μυαλό και την καρδιά των παιδιών μας». «Έναν πόλεμο για τη μνήμη και τη γνώση, που δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους σύγχρονους οπαδούς του Ναζισμού, τους θαυμαστές των συνεργατών των Ναζί της Κατοχής και των στρατοπέδων θανάτου, να τον κερδίσουν». Να μην επιτρέψουμε στους «αμετανόητους θαυμαστές και μιμητές των εμπνευστών του βιομηχανοποιημένου θανάτου, να καθορίσουν τις τύχες μιας ηπείρου που στιγματίστηκε ανεξίτηλα από τη ναζιστική θηριωδία».
Επισήμανε ότι «σήμερα, όπως και χθες, η παθητικότητα, η αδιαφορία και η ουδετερότητα ήταν και είναι συνενοχή».
Τέλος, η κα Δούρου τόνισε ότι το μαρτύριο των Ελλήνων Εβραίων, που «αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, έχει τραβήξει ανεξίτηλη κόκκινη γραμμή υπέρ ή κατά του φασισμού και όλων των μορφών του. Μια κόκκινη γραμμή που δεν εξαφανίζεται ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες της στιγμής. Και όσοι επιλέγουν να σωπάσουν ή, ακόμη χειρότερα, να “ξεπλύνουν” των ευθυνών τους, τους νοσταλγούς των Ναζί, όπως κάποιοι στις δεκαετίες του 1930 και του 1940, φέρουν ακέραιο το βάρος της επιλογής τους απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη μνήμη. Απέναντι στη δημοκρατία στην κοιτίδα όπου γεννήθηκε».
Η περιφερειάρχης Αττικής ξεκίνησε και έκλεισε την ομιλία της με τα λόγια του νομπελίστα Ειρήνης και επιζήσαντα των ναζιστικών στρατοπέδων, Ελί Βιζέλ: «Το να ξεχάσουμε τους νεκρούς, είναι σαν να τους σκοτώνουμε για δεύτερη φορά. Και αν, με την εξαίρεση των δολοφόνων και των συνεργών τους, κανείς δεν ευθύνεται για τον πρώτο τους θάνατο, εμείς ευθυνόμαστε για τον δεύτερο».
Η Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος
Η εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος Πειραιώς. Ξεκίνησε με αναμμένα κεριά ως απόδοση τιμής στους ομήρους των στρατοπέδων και χαιρετισμούς από την περιφερειάρχη, τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος ∆αυίδ Σαλτιέλ, την πρέσβη του κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπέν-Άμπα (Irit Ben Abba) και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνο Μωυσή. Ακολούθησε δρώμενο από μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εβραϊκών Σπουδών (Lauder Pierce Jewish Studies Program), ομιλία του ιστορικού – ερευνητή Γιώργου Πηλιχού και μουσικό δρώμενο από τον κύκλο τραγουδιών της Πηγής Λυκούδη «Ο Πόνος όλου του Κόσμου»
Ερμίνα Κυπριανίδου: Ηχηρό «όχι» στον φασισμό, τον νεοναζισμό και τον αντισημιτισμό
Το μεσημέρι φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας απέτισαν πολιτικοί, δημοτικοί φορείς και πολίτες στη συγκινητική τελετή, υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, για την «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος» που διοργάνωσε σήμερα η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.
Στην τελετή, την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, η οποία κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.
«Η παρουσία μας εδώ δηλώνει το “όχι” που πρέπει να διατρανώσουμε στον φασισμό, τον νεοναζισμό και τον αντισημιτισμό», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «Οι καιροί είναι πονηροί και απαιτούν επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους μας ώστε να μην βρίσκουν χώρο έκφρασης οι νοσταλγοί επιλογών που οδήγησαν στη μεγαλύτερη γενοκτονία της παγκόσμιας ιστορίας».
Τέλος σημειώνεται ότι η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς εκείνη την ημέρα του 1945, λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από το στρατό των συμμάχων.