Να προσμετράται εφεξής η ψήφος της με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσε επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ζητεί η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση προκειμένου η κυβέρνηση «να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία και προκειμένου να ολοκληρωθεί το νομοθετικό της έργο για την ανακούφιση των Ελληνίδων και Ελλήνων στην καθημερινότητά τους».
Παράλληλα η κ. Παπακώστα αναφέρει χαρακτηριστικά «θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου, όπως πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υπηρετήσουμε μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές “ετικέτες” Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς». Και καταθέτει την παρατήρηση αναφορικά με τη συζήτηση για ενδεχόμενες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής «να επιλυθούν με τον πλέον θεσμικό τρόπο και σύμφωνα με τις πρόνοιες του συντάγματος, τα ζητήματα που αφορούν στην εκπροσώπηση των ανεξαρτήτων βουλευτών», καθώς όπως η ίδια επισημαίνει η Ομάδα των Ανεξαρτήτων Βουλευτών αριθμεί 16 μέλη, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των ΚΟ του Ελληνικού Κοινοβουλίου».
Αναλυτικά η επιστολή της κ. Παπακώστα προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες τη δημόσια συζήτηση και φημολογία σχετικά με τυχόν αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και θα ήθελα να καταθέσω κάποιες παρατηρήσεις ως επί 19 πλέον έτη Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Είναι αναγκαίο, όπως πρώτη και μόνη έχω κατά το παρελθόν επισημάνει και ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, να επιλυθούν με τον πλέον θεσμικό τρόπο και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος, τα ζητήματα που αφορούν στην εκπροσώπηση των ανεξαρτήτων βουλευτών. Ο ανεξάρτητος βουλευτής θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντιπροσωπεύει αξιοπρεπώς και με επάρκεια τους πολίτες στο Κοινοβούλιο. Δυστυχώς, κατά τις παρεμβάσεις μου στο παρελθόν, η πρωτοβουλία της αναβάθμισης του ρόλου του βουλευτή, ο οποίος είναι αντιπρόσωπος του έθνους και βασικός «πρωταγωνιστής» στη Δημοκρατία, δεν απασχόλησε παρά ελάχιστους. Τώρα, που το πρόβλημα άγγιξε και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, το ζήτημα απασχολεί όλους, αλλά με ανοίκειο τρόπο εις βάρος των βουλευτών.
Το αξίωμα του βουλευτή υπερβαίνει τις κομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο βουλευτής εκπροσωπεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία το σύνολο της Επικράτειας της χώρας και το έθνος. Κατά συνέπεια, όπως ακριβώς ο βουλευτής που ανήκει σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα πρέπει εφεξής και σε ήρεμο χρόνο να υπάρξουν σχετικές πρόνοιες και προβλέψεις για τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Σήμερα, η Ομάδα των Ανεξαρτήτων Βουλευτών αριθμεί 16 μέλη, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των ΚΟ του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η δυνατότητα διευκόλυνσης του κοινοβουλευτικού έργου τους είναι οφειλόμενη πράξη της Βουλής δια του κανονισμού της με θεσμικό τρόπο σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος.
Θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου, όπως πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υπηρετήσουμε μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές «ετικέτες» Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς. Δυστυχώς, η συμπεριφορά θεσμικών παραγόντων του Κοινοβουλίου αναδεικνύει ως θλιβερή πραγματικότητα την στάση με την οποία πολιτικοί αρχηγοί αντιμετωπίζουν ως res τους αντιπροσώπους του έθνους και αυτό είναι η απόδειξη του ιδιαίτερα μικρού πολιτικού τους αναστήματος. Αυτό οφείλουμε να το αναχαιτίσουμε θεσμικά, προσηλωμένοι στο Σύνταγμα, το οποίο περιγράφει ακριβώς πώς πρέπει να λειτουργούν οι βουλευτές, στην υπηρεσία του Έθνους και όχι στην υπηρεσία των στενών κομματικών επιδιώξεων.
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, κατόπιν όλων αυτών, θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι, σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία σεβόμενη την εντολή του ελληνικού λαού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το νομοθετικό της έργο για την ανακούφιση των Ελληνίδων και των Ελλήνων στην καθημερινότητά τους, επιθυμώ εφεξής στα σχέδια νόμου τα οποία ψηφίζονται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται με αυτές των Βουλευτών της συμπολίτευσης, με δεδομένη την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη μου στην Κυβέρνηση με την οποία συμμαχώ για τους λόγους που προανέφερα».