Στην εκδήλωση της «Ελληνικής Διαφάνειας» μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Α. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς, αφού πρώτα συνεχάρη τους οργανωτές της εκδήλωσης, υπενθύμισε την κίνησή του να προκαλέσει κοινοβουλευτική συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών για τη διαφθορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστήριξε πως υπάρχουν τρία παθολογικά φαινόμενα. Χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υψηλή γραφειοκρατία και εκτενής διαφθορά, τα οποία αλληλο-τροφοδοτούνται.

«Αποτελούν, ουσιαστικά, τρείς διαφορετικές εκφάνσεις της ίδιας κρίσης.

Που είναι συνολική κρίση του πολιτικού και οικονομικού μας συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί μια χώρα με υψηλή γραφειοκρατία, αναγκαστικά θα έχει μεγάλη διαφθορά και χαμηλή ανταγωνιστικότητα».

«Δίνουμε, ουσιαστικά», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «την ίδια μάχη σε τρία μέτωπα ταυτόχρονα:
Εναντίον της γραφειοκρατίας, εναντίον της διαφθοράς και εναντίον των στρεβλώσεων που κρατούν πίσω την ανταγωνιστικότητα. Που είναι περίπου ταυτόσημες με τις στρεβλώσεις που δημιουργούν διαφθορά…

Και κάτι ακόμα:

Οφείλουμε να παραδεχθούμε, αν θέλουμε να δώσουμε σοβαρά τη μάχη κατά της διαφθοράς, ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο.
Είναι διάχυτο παντού. Δεν εντοπίζεται εύκολα σε κάποιους δημόσιους αξιωματούχους και σε κάποιους τομείς της δημόσιας ζωής.

Υπάρχουν ισχυροί θύλακες, ασφαλώς. Αλλά η διαφθορά διαπερνά τα πάντα.

Με αποτέλεσμα να εμπλέκονται σε γκρίζες δραστηριότητες και γκρίζες συναλλαγές, ακόμα κι όσοι δεν το θέλουν, ακόμα κι όσοι θα προτιμούσαν τη διαφάνεια.

Κι αυτός ο εξαναγκασμός ευρύτατων κοινωνικών ομάδων σε “γκρίζες πρακτικές”, είναι που δημιουργεί ένα πανίσχυρο κύκλωμα συνενοχής».

Ακόμη, ο κ. σαμαράς, έκανε λόγο για συστημική κρίση και για εντελώς εσφαλμένο κυβερνητικό μοντέλο.

«Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, διότι οι πρωτοβουλίες της διασπώνται σε πολλαπλές “υπογραφές”, που κατακερματίζουν την ευθύνη.

Και δεν μπορεί να παρακολουθήσει την πρόοδο των αποφάσεών της, καθώς το διοικητικό σύστημα είναι μονίμως μπλοκαρισμένο προς τα κάτω.

Και το γραφειοκρατικό μπλοκάρισμα κινητροδοτεί μηχανισμούς “γρηγορόσημου”. Όπου ζητάνε “μεσιτικά” για να εξυπηρετήσουν σε “λογικούς χρόνους” νόμιμα αιτήματα των πολιτών.

— Ένα σύστημα εξουσιών χωρίς αρμοδιότητες στην κυβερνητική κορυφή, θυμίζει περισσότερο “ασώματο κεφαλή”.

— Ένα σύστημα κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων στη βάση του κυβερνητικού οικοδομήματος, θυμίζει περισσότερο “ακέφαλα σώματα”.

— Κι ένα σύστημα αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους σε τοπικό επίπεδο, δεν προάγει ούτε την Αυτοδιοίκηση. Προάγει τον κεντρικό έλεγχο πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το μοντέλο αυτό επιβλήθηκε σταδιακά. Και σε κάθε “μεταρρύθμιση” γινόταν όλο και πιο αντί-λειτουργικό, όλο και πιο γραφειοκρατικό, όλο και πιο γόνιμο σε αδιαφάνεια και διαφθορά.

Δέστε και τον “Καλλικράτη”, που πρόσφατα εξαγγέλθηκε…

Ακριβώς η ίδια παθογένεια:

Προτάθηκε ένα σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, από τη σημερινή κυβέρνηση χωρίς σαφείς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους.

Κι εδώ βρίσκεται η κύρια ένστασή μας:

Εκείνων δηλαδή οι οποίοι είχαμε για πρώτη φορά τη σύλληψη του “Καποδίστρια 2” που μετονομάστηκε σε “Καλλικράτη”.

Όχι, ότι δεν θέλουμε μια αναγκαιότητα, μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, αλλά ότι δεν θέλουμε επιμονή σε ένα μοντέλο, που χωρίς αντιστοίχηση πόρων-αρμοδιοτήτων, ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει.

Η σύγχρονη διοίκηση απαιτεί κάτι εντελώς διαφορετικό:

Στην κορυφή μικρό, ευέλικτο και – κυρίως – επιτελικό κυβερνητικό σχήμα: Που χαράσσει κατευθύνσεις, μοιράζει εξουσίες, επιμερίζει ευθύνες προς τα κάτω. Και ελέγχει τους από κάτω.

Κι όσο κατεβαίνουμε προς τη βάση, τόσο να συμπίπτουν οι εξουσίες με τις αρμοδιότητες. Και οι αρμοδιότητες με τους πόρους. Ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος. Και να ξέρουμε κάθε φορά, τι δεν πήγε καλά και ποιος φταίει. Και να διορθώνεται το λάθος εύκολα και γρήγορα.

Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση εξουσιών και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε όλη την κλίμακα της διοίκησης.

Ενώ σήμερα έχουμε ακριβώς το αντίθετο: συγκέντρωση των εξουσιών στην κορυφή και πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στη βάση».

«Χρειαζόμαστε ένα νέο, κοινωνικά φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης.

Γιατί το σημερινό μοντέλο της “Μεταπολίτευσης” έχει χρεοκοπήσει συνολικά.

Κι όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση.

Έχει χρεοκοπήσει παντού:

– Δεν μπορεί να διαχειριστεί την Ανάπτυξη. Σε καλές εποχές μοιράζει κοινοτικά κονδύλια και επιδοτήσεις. Σε κακές εποχές μοιράζει φορολογικές επιβαρύνσεις και έκτακτα “χαράτσια”. Και σε όλες τις εποχές διογκώνει το χρέος, δηλαδή τον δανεισμό μας από τα παιδιά μας.

– Δεν μπορεί να παράγει Ανάπτυξη. Μπορεί να παράγει μόνο ελλείμματα και χρέος.

– Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ελλείμματα. Διότι όσο παίρνει μέτρα περιστολής της δαπάνης, προκαλεί ύφεση, με αποτέλεσμα λιγότερα φορολογικά έσοδα κι ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα.

– Δεν μπορεί να εντοπίσει τους θύλακες της υψηλής φοροδιαφυγής. Και γι’ αυτό, προκειμένου να συλλάβει αυτούς που φοροδιαφεύγουν, ισοπεδώνουν τους πάντες.

– Δεν μπορεί να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Διότι δεν μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

– Δεν μπορεί πια ούτε σταθερότητα να προσφέρει στον Έλληνα επιχειρηματία, ιδιαίτερα το μικρομεσαίο.

Διότι τι θέλει ο μικρομεσαίος; Θέλει ρευστότητα, επίλυση του ασφαλιστικού, σταθερό φορολογικό σύστημα χωρίς αιφνιδιασμούς, και θετική ψυχολογία.

– Δεν μπορεί το σημερινό μοντέλο ούτε τη στοιχειώδη ασφάλεια να δώσει στον επιχειρηματία. Διότι αυτή τη στιγμή το εμπορικό κέντρο βρίσκεται καθημερινά στο έλεος κάθε ολιγομελούς ομάδας που κάνει την “επαναστατική γυμναστική της” και αναστατώνει τα πάντα.

Κι όταν δεν υπάρχει “διαμαρτυρία” που κλείνει το εμπορικό κέντρο, υπάρχει το παραεμπόριο. Και παραεμπόριο σημαίνει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ούτε απ’ αυτά τα στοιχειώδη δεν μπορεί να προστατέψει το κράτος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε και τις προτάσεις του κόμματός του για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

— «Να αλλάξει ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών, ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύσει και για τους υπουργούς.

— Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των Προμηθειών του Δημοσίου, σε σύγκριση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.

— Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου.

— Να δοθούν σταθεροί Πόροι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη.

— Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτης (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία να αναγνωρίζεται από το ΑΦΜ του και να γίνεται ηλεκτρονικά.

— Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού – και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημόσιους Φορείς – ώστε να υπάρχει συνεχώς έλεγχος ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.

— Να προσθέσω σήμερα, ακόμα, την ανάγκη να δημοσιοποιείται έκθεση σκοπιμότητας και αναγκαιότητας για την εκτέλεση μεγάλων έργων και προμηθειών. Για λόγους προφανείς».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η διαφθορά ακυρώνει τη Δημοκρατία διότι καταργεί την ισονομία, και την ανάπτυξη γιατί νοθεύει τους κανόνες του παιγνιδιού και πλήττει την ανταγωνιστικότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης