Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ελληνική σημαία κυματίζει πάλι στο Κίεβο, η ελληνική πρεσβεία άνοιξε πάλι τις πόρτες της στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Κένυας Ρέιτσελ Ομάμο.

Επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο ως επιτετραμμένος τοποθετήθηκε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη μαρτυρική πλέον πόλη της Μαριούπολης, γνωστοποίησε ακόμα ο Νίκος Δένδιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα, μέσω της πρεσβείας της στο Κίεβο και του προξενείου στην Οδησσό, βρίσκεται δίπλα στην ομογένεια, αλλά και δίπλα στον ουκρανικό λαό.

Ειδική αναφορά έκανε στον συμβολισμό της σημερινής Ημέρας της Ευρώπης. «Συμβολίζει την προσπάθεια ενοποίησης των κρατών που απαρτίζουν την ΕΕ, αλλά αυτό έχει μία προϋπόθεση, και αυτή είναι η απάλειψη του πολέμου από την ήπειρο μας και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών και τη δημιουργία σχέσεων στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Και είναι κρίμα γιατί σήμερα στην Ευρώπη, δυστυχώς, μας επισκέπτεσαι όταν υπάρχει πόλεμος ξανά και σκηνές βίας» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία και της ανθρωπιστικής κρίσης. «Έχουμε δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχουμε ενεργά στην ανοικοδόμηση της χώρας» τόνισε επιπροσθέτως.

Σε εξαιρετικό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας-Κένυας, αλλά υπολείπονται πολύ των δυνατοτήτων τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξίσου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τον συμβολισμό της επίσκεψης της επικεφαλής της διπλωματίας της Κένυας για την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδα με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου. «Είσαι η πρώτη υπουργός Εξωτερικών, όχι μόνο της Κένυας, αλλά της Υποσαχάριας Αφρικής, που υποδεχόμαστε στην Αθήνα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η επίσκεψή σου έχει ένα σημαντικό συμβολισμό, ο οποίος συνδυάζεται με το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες επισκέφτηκα διαδοχικά επτά αφρικανικές χώρες. Ο συμβολισμός αυτός είναι η ενίσχυση των σχέσεων και των δεσμών τής Ελλάδας με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου, που είχε δυστυχώς παραμεληθεί για πολλά χρόνια. Και αυτό παρά τους δεσμούς μας με αυτή την περιοχή του κόσμου, παρά την παρουσία της ελληνικής ομογένειας και παρά την απουσία αποικιακού παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Προσδιορίζοντας τον στόχο τής συνάντησής, ανέφερε πως είναι η συζήτηση κοινών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και οι νέες προοπτικές δεδομένου της ραγδαίας οικονομικής και πληθυσμιακής ανάπτυξης της αφρικανικής ηπείρου.

Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας εστίασε στις διμερείς σχέσεις. Έκανε λόγο πως είναι μεν σε εξαιρετικό επίπεδο, αλλά υπολείπονται πολύ των δυνατοτήτων που έχουν, ιδιαίτερα στην οικονομία, το εμπόριο, στις επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών των δύο χωρών, που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί μετά τη συνάντησής τους, αποτελεί ένα μικρό πρώτο βήμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν γρήγορα και άλλα βήματα. «Τέσσερις συμφωνίες είναι ήδη υπό κοινή επεξεργασία» έκανε γνωστό ο Νίκος Δένδιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη δημόσια αναγνώριση της συνεισφοράς της Ελλάδας στην καταπολέμηση της πανδημίας στην Κένυα, από την Ρέιτσελ Ομάμο κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εξωτερικών την ευχαρίστησε. «Αυτό είναι καθήκον μας, να βοηθάμε όπου και όπου μπορούμε» υπογράμμισε.

Ο Ν. Δένδιας ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Κένυας στην ελληνική υποψηφιότητα για το ΣΑ του ΟΗΕ

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στον «εποικοδομητικό ρόλο» που διαδραματίζει η Κένυα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι το Ναϊρόμπι είναι η έδρα του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον, «τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόσκληση». Εξάλλου, ευχαρίστησε την ομόλογό του της Κένυας για την υποστήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026 και τη διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει ενεργά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθηση πως με την παρουσία τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χώρες όπως η Κένυα και η Ελλάδα θα βοηθήσουν να γίνει αντιληπτό ότι το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS, στην οποία η Κένυα είναι μία από τις χώρες που την έχει συνυπογράψει, είναι η βάση για τις σχέσεις δύο χωρών.

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας Κένυας-ΕΕ

Επανερχόμενος στον συμβολισμό της σημερινής Ημέρα της Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κένυας και της ΕΕ. «Πιστεύουμε πως η Κένυα διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής» εξήγησε και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα προωθεί αυτή τη στρατηγική σχέση, σημειώνοντας πως ήταν και το βασικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης τον Φεβρουάριο.

Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την Κενυάτισσα υπουργό Εξωτερικών για τις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. «Ιστορικά η Κένυα λόγω και της σχέσης με την Κοινοπολιτεία ήταν πολύ κοντά στην Κυπριακή Δημοκρατία» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας καταληκτικά στις δηλώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης