Στη σύνοδο κορυφής στρέφεται το ενδιαφέρον για την προσπάθεια άρσης του ελληνικού αδιεξόδου, μετά και την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στο Εurogroup της Τετάρτης. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα από τα ελάχιστα αισιόδοξα σενάρια, είναι αυτό που θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προκειμένου να διεκδικήσει πολιτική λύση και όχι τεχνοκρατική.

«Το ζήτημα της Ελλάδας θα απασχολήσει επί μακρόν τη σύνοδο. Αν δεν φανεί φως σήμερα, απειλείται με αποτυχία και το Eurogroup της Δευτέρας»«Το ζήτημα της Ελλάδας μοιραία θα απασχολήσει επί μακρόν τη σύνοδο. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο και αν δεν φανεί φως σήμερα, απειλείται με αποτυχία και το Eurogroup της Δευτέρας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για την επίτευξη συμφωνίας. Από ευρωπαϊκής πλευράς υπάρχει διάθεση συμβιβασμού, όχι όμως εκτός πλαισίου και χωρίς δεσμεύσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές όλα δείχνουν πως εναπόκεινται στους χειρισμούς και τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Η έναρξη των εργασιών της Συνόδου καθυστέρησε κατά τουλάχιστον δύο ώρες, εξαιτίας της παράτασης των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στο Μινσκ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.

Δείτε live

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα.

Σε αυτό, όπως ανακοίνωσε και ο κ. Βαρουφάκης στο χθεσινό Eurogroup, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων:

1. H εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.

2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ.

4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.

Επίσης, να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Μέρκελ: Η Ευρώπη αναζητά συμβιβασμό για την Ελλάδα

«Η Ευρώπη αναζητά συμβιβασμό για την Ελλάδα», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου είχε το πρώτο τετ α τετ της με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο τους αντάλλαξαν μια  θερμή χειραψία. Μάλιστα, τις… συστάσεις ανέλαβε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρουσίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην καγκελάριο της Γερμανίας.

Η κα Μέρκελ χαιρέτησε τον κ. Τσίπρα, χωρίς να παραλείψει να αφήσει την αιχμή της. «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία, αν και θα είναι λίγο δύσκολο», είπε στον Α. Τσίπρα. «Το ελπίζω», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Το ελληνικό ζήτημα θα έχει και αυτό τον ρόλο του στη σύνοδο, αλλά στο περιθώριο αυτής», είπε νωρίτερα σε δηλώσεις της η κα. Μέρκελ. Δίνοντας έμφαση στο χρονοδιάγραμμα, μετά την «αναβολή» που πήρε το χθεσινό Eurogroup, η Γερμανίδα καγκελάριοςτόνισε πως «έχουμε ακόμα λίγες μέρες για να λύσουμε το ελληνικό ζήτημα». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «ένας συμβιβασμός για την Ελλάδα σημαίνει ότι τα πλεονεκτήματα πρέπει να ξεπερνούν τα μειονεκτήματα».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει κανένα αίτημα για συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα και συνεπώς, δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.

Για το θέμα αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν συνεννοήσεις μήπως βρεθεί η χρυσή τομή για τη συνάντηση, ωστόσο επιβεβαιώθηκε το κακό κλίμα που υπάρχει στις ελληνογερμανικές σχέσεις.



«Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί αμοιβαία λύση»

Προσερχόμενος στις Βρυξέλλες λίγο πριν από την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή».


«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας και να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη»Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μια «πολύ εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ. Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συζήτηση με τον βέλγο ομόλογό του, «τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στις αλλαγές που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε για την πάταξη της διαφθοράς και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τώρα είναι η ώρα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, να επαναφέρουμε την ατζέντα της ανάπτυξης για να επιστρέψουμε σε έναν δρόμο κοινωνικής συνοχής, που είναι απαραίτητα για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μισέλ για την κατανόηση που επέδειξε στις ελληνικές θέσεις και επισήμανε: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να γεφυρώνει τις διαφορές και να βρίσκει λύσεις, συνδυάζοντας τις αρχές της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας και ταυτόχρονα, του σεβασμού στους νόμους και τους κανόνες».

Μισέλ: Πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη στην Ε.Ε.

Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Οι προσπάθειες των χωρών για περιορισμό των ελλειμμάτων θα πρέπει να συνοδεύονται και από συμπληρωματικές προσπάθειες για τις επενδύσεις και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών σε διαρθρωτικό επίπεδο, επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι συζητήσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και το Βέλγιο.

«Θα πρέπει να εργαστούμε με δημιουργικότητα για να υπάρξει προοπτική και σταθερότητα και ο καθένας θα πρέπει να καταβάλει τις προσπάθειες που του αναλογούν για συμφωνία που σέβεται τις ανησυχίες του καθένα», τόνισε.

Η κατάσταση είναι ευαίσθητη, δύσκολη και χρειάζεται αποφασιστικότητα και βούληση για να φτάσουμε σε λύση, κατέληξε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Διαδοχικές συναντήσεις

Μετά τον Βέλγο πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ακυρώθηκε μετά τις εξελίξεις στο Μινσκ.

Με τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών-μελών της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας συζήτησε την ελληνική πρόταση για συμφωνία-γέφυρα και παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε στον έλληνα ομόλογό του ότι οι συναντήσεις για το θέμα της Ελλάδας «μπορεί να τραβήξουν όλη τη νύχτα και να ολοκληρωθούν την επόμενη μέρα».

Οπως μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Σύνοδος θα επικεντρωθεί «σε αυτό το θέμα (σ.σ. της Ελλάδας)», αλλά και «στην Ουκρανία και την τρομοκρατία, συνεπώς η ατζέντα μας είναι υπερπλήρης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον βρετανό ομόλογό του για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους της ευρωζώνης με στόχο να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.



Ο κ. Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

«Ανυπομονώ για την πρώτη μου συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα» είχε δηλώσει νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη» είπε ο Κάμερον και συμπλήρωσε: «Οσο περισσότερο διαρκεί το αδιέξοδο, τόσο χειρότερα για τη Βρετανία».

Γιούνκερ: «Είμαι ανήσυχος» μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup

«Είμαι ανήσυχος» δήλωσε, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής και εξέφρασε την αγωνία του για τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας: «Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Φάιμαν: «Να δοθεί στην Ελλάδα μια έντιμη, καλή ευκαιρία»

Να είναι πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται μια έντιμη, καλή ευκαιρία, ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο καγκελάριος τόνισε, πως «πρέπει να γίνει και με την Ελλάδα αυτό που είχε γίνει με την Ισπανία, όταν η Μαδρίτη χρειαζόταν χρήματα για τις τράπεζές της αλλά δεν ήθελε να μπει σε πρόγραμμα και τότε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, κατέστη δυνατό να βρεθεί από κοινού μια λύση».

Διαμήνυσε για άλλη μια φορά, ότι οι Έλληνες πολίτες αποφάσισαν ποιος θα τους εκπροσωπεί και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να υπάρξει απέναντι στην τωρινή ελληνική κυβέρνηση μια εξίσου έντιμη στάση όπως προς όλες τις άλλες κυβερνήσεις.

«Θα πρέπει να προσεγγίσουμε μεταξύ μας και να μην περιμένουμε να αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ζητά την τήρηση των συμφωνιών, αλλά και να υπάρχει αμοιβαία προσέγγιση για να βρεθεί ένας δρόμος.

Ο ίδιος πιστεύει, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα δρόμους ως δυνατότητες γεφυρώματος για να εξετάσουν αν είναι σωστά αυτά που λέει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ρέντσι: «Nα αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική»

Την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε. επεσήμανε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη» δήλωσε Ρέντσι συνομιλώντας με Ιταλούς δημοσιογράφους.

«Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη» σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών δεν τον ανησυχεί, «διότι είναι ισχυρές, και στις περιπτώσεις που αντιμετωπίσουν προβλήματα υπάρχουν αρχές -οι οποίες λειτουργούν ως εγγύηση- έτοιμες να παρέμβουν».

Σουλτς: «Όταν ζητάς αλληλεγγύη πρέπει να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς»

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων τις προσεχείς ημέρες, εξέφρασε ο Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Παράλληλα κ. Σουλτς υπενθύμισε ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».

Όπως σημείωσε «Είναι δίκαιο να επιτρέψουν στην νέα ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα και να αναπτυχθεί.Είναι πράξη δικαιοσύνης να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση λίγο χώρο να ανασάνει».

Ακόμη τόνισε ότι «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Εάν αναμένεις και ζητάς αλληλεγγύη υπάρχουν ορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν και πρέπει να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς, αλλά πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές το καταλαβαίνουν αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει τον βηματισμό της (…) και πιστεύω ότι τις προσεχείς ημέρες θα είναι πιθανό να βρεθεί ένας συμβιβασμός».

Ο κ. Σουλτς όπως είπε είχε συνομιλίες σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις οποίες ωστόσο δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες.

Παρθενική παρουσία ηγέτη που προέρχεται από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής διαφέρει από όλες όσες διεξήχθησαν στο παρελθόν. Αυτό διότι για πρώτη φορά σε αυτή συμμετέχει ηγέτης χώρας ο οποίος δεν προέρχεται ούτε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά ούτε και από το Σοσιαλιστικό, παρά από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Και είναι η πρώτη φορά που ένας αρχηγός χώρας θα προσέλθει στη Σύνοδο «χωρίς να φοράει γραβάτα» τονίζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: