«Τα βρήκαν» τελικά οι 27 ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, καθώς σύμφωνα με το Reuters, συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία του ενιαίου τραπεζικού εποπτικού φορέα για τις τράπεζες της Ευρωζώνης μέχρι το τέλος του έτους. Η εφαρμογή του σχεδίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2013.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στον «στόχο της ολοκλήρωσης του νομικού πλαισίου μέχρι το τέλος του χρόνου» (the objective of completing of the legal frame work by the end of the year) με εφαρμογή του «κατά τη διάρκεια του 2013» (in the course of 2013).

Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν πέντε ολόκληρες ώρες, με τη Σύνοδο Κορυφής να ξεκινά τις εργασίες της στις 18.20 (ώρα Ελλάδος) και να τις ολοκληρώνει στις 23.20 (ώρα Ελλάδος).

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπέιλι, σε μήνυμά του στο Twitter «οι ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε μια πολιτική συμφωνία για το τέλος του 2012 και σταδιακή εφαρμογή από το 2013».

«Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα τροποποιηθούν, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί η πολιτική συμφωνία στο τέλος του έτους και να αρχίσει η διαδικασία εφαρμογής το 2013», είχε δηλώσει νωρίτερα ένας διπλωμάτης της Ε.Ε..

WSJ: Στο τραπέζι πρόταση για επαναγορά ελληνικού χρέους από την ευρωζώνη

Εν τω μεταξύ, λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστήριζε ότι τα 17 κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με discount που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες πιστωτές, προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Τετ-α-τετ Ολάντ- Μερκελ πριν τη Σύνοδο

Mέχρι και μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής, είχαν διαρρεύσει ελάχιστες πληροφορίες για το τετ-α-τετ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανδουά Ολάντ, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο, αυτό που είχε γίνει γνωστό είναι ότι οι δύο ηγέτες δεν υπαναχωρούσαν από τις θέσεις τους. Για τον λόγο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος μετά από τη συνάντησή του με την κα Μέρκελ, συναντήθηκε και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως θα υπάρξει και συνάντηση Σαμαρά- Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες στις 9.30 (ώρα Ελλάδος).

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απαιτούσε η Κομισιόν να έχει δικαίωμα βέτο στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών που παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε., ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωνε ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου και ότι προτεραιότητα της είναι η τραπεζική ενοποίηση.

«Το θέμα αυτής της συνόδου είναι η τραπεζική ενοποίηση, άρα η μόνη απόφαση που μπορεί να ληφθεί είναι να διαμορφωθεί μια τραπεζική ένωση έως τα τέλη του έτους», δήλωσε ο Ολάντ σε χθεσινή του συνέντευξη.

Η Μέρκελ, που δεν επιθυμεί οι περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να υπόκεινται σε εποπτεία από το εξωτερικό, είπε την Πέμπτη ότι η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα την ενοποίηση δίνοντας το δικαίωμα στην Κομισιόν να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Η πρόταση της καγκελαρίου που υποστηρίζεται και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην καταστατική συνθήκη της ΕΕ, κάτι που ο Ολάντ θέλει να αποφύγει.

Στο τραπέζι Ελλάδα και Ισπανία

Από τις ελάχιστες πληροφορίες που διέρρευσαν, ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται και στις δύο συναντήσεις του, τόσο σε αυτή με την Άνγκελα Μέρκελ, τόσο και σε αυτή με τον Μάριο Μόντι μίλησε και για την Ελλάδα και για την Ισπανία. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να τέθηκε στο τραπέζι το θέμα της επιμήκυνσης για την Ελλάδα και η παροχή ενός «λάιτ» πακέτου βοήθειας προς την Ισπανία.

Αντίσταση για την τραπεζική ένωση από Σουηδία και Μ. Βρετανία

Τέλος, φέρεται να συμφωνήθηκε και στις δύο συναντήσεις ένα σαφές και σφικτό χρονοδιάγραμμα για την τραπεζική ένωση, ωστόσο αντίσταση προέβαλαν οι Σουηδία και Μ. Βρετανία.

«Υπήρξε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του κ. Ολάντ και της κ. Μέρκελ»

«Υπήρξε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του κ. Ολάντ και της κ. Μέρκελ», είπε Γάλλος αξιωματούχος ενώ η Σύνοδος βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, για τη συνάντηση των δύο ηγετών. «Ήταν μια συνάντηση που στόχο είχε να επαληθεύσει πως οι θέσεις των δύο χωρών θα επιτρέψουν την επίτευξη μιας συμφωνίας. Εκτιμώ πως μπορούμε να έχουμε απόψε μια συμφωνία».

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση σε σχέση με τα τεχνικά ζητήματα της δημιουργίας μιας τραπεζικής ένωσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Πέμπτης, ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του σχεδίου και τις αρχές που θα το διέπουν.

Στόχος Σαμαρά η εκταμίευση ολόκληρης της δόσης στις 12 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πριν την έναρξη της Συνόδου. Ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για όλα όσα έχουν γίνει, όσα έχουν απομείνει και αυτά που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας μέχρι σήμερα. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να τους προϊδεάσει θετικά, ώστε μετά τη λήξη της Συνόδου να υπάρξει στην κοινή ανακοίνωση μία παράγραφος στήριξης προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η δημόσια τηλεόραση, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα επίπεδα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.Ωστόσο, η τρόικα φαίνεται να μένει αμετακίνητη σε μια σειρά θεμάτων. Ένα από αυτά είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. Όσο για τα εργασιακά και τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως παρουσιάζονται οι ωριμάνσεις (δηλαδή, η αύξηση στον βασικό μισθό ανά τριετία) και η μείωση των αποζημίωσεων, η τρόικα φαίνεται να τα συζητά, αντιπαραθέτοντας ωστόσο άλλα θέματα προς συζήτηση. Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης να λαμβάνεται στο έκτακτο Eurogroup, εφόσον, όντως υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας.

Επιπλέον, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Θέλουμε όλη τη δόση» και επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της δόσης, για την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας και της αγοράς. Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις θυσίες των Ελλήνων και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο, καθώς επίσης και στην ανεργία που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, καθώς φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι κλείνει η συμφωνία με την τρόικα μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει τη χρυσή ισορροπία που περιγράφεται στην πρόταση Ρομπάι, επισημαίνοντας ότι αν υπήρχε ισορροπία στη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα.

(Η άφιξη του κου Σαμαρά στις Βρυξέλλες)

Ντ. Κάμερον: Η ΕΕ πρέπει να είναι ανταγωνιστική

Η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής.

«Όσον αφορά στη σύνοδο, βρισκόμαστε σε μία παγκόσμια κούρσα, πρέπει να εξασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πως η Ε.Ε. είναι ανταγωνιστική. Αυτό σημαίνει απορρύθμιση, υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου,» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Και πάνω απ’ όλα σημαίνει την ολοκλήρωση αυτού που έχει τη μεγαλύτερη σημασία στην Ευρώπη, της ενιαίας αγοράς,» σημείωσε.

Β. Φάιμαν: Μία καθυστέρηση της τραπεζικής ενοποίησης δεν θα ήταν επιθυμητή για την πολιτική ενότητα της ΕΕ

Το σχέδιο της Ευρώπης για τη δημιουργία μίας μοναδικής αρχής που θα εποπτεύει τον τραπεζικό κλάδο δεν πρέπει να καθυστερήσει, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Φάιμαν τόνισε πως δεν υποστηρίζει την ιδέα κατάρτισης ξεχωριστού προϋπολογισμού για τις χώρες της ευρωζώνης ο οποίος θα διαφορετικός από τον αντίστοιχο της ΕΕ. «Δεν θα ήταν επιθυμητό για την πολιτική ενότητα της ΕΕ» σημείωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Μέρκελ: Οι ηγέτες της ΕΕ θα εργαστούν γρήγορα για την τραπεζική ένωση

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα εργαστούν γρήγορα αλλά επιμελώς για τη δημιουργία της εποπτικής αρχής του τραπεζικού κλάδου, δήλωσε από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών εργάζονται για τις λεπτομέρειες του σχεδίου ενώ οι ηγέτες για να δώσουν την απαραίτητη πολιτική ώθηση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ωστόσο πως στη σύνοδο δεν θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. «Αυτή δεν είναι σύνοδος για αποφάσεις, πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στο σωστό δρόμο,» τόνισε, προσθέτοντας πως θα συζητηθούν επίσης ζητήματα δημοσιονομικής και οικονομικής συνεργασίας.

Φρ. Ολάντ: Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής

Η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να επικεντρωθεί στην τραπεζική ένωση και όχι τόσο σε πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα όπως είναι η ισχυρότερη ενοποίηση των προϋπολογισμών, τόνισε για μια ακόμα φορά κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Το αντικείμενο της συνάντησης δεν είναι η δημοσιονομική ένωση, αλλά η τραπεζική ένωση», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι η ιδέα ορισμού ενός τσάρου για τους προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων. «Η μόνη απόφαση που πρέπει να λάβουμε, ή καλύτερα να επικυρώσουμε, είναι η δημιουργία τραπεζικής ένωσης έως το τέλος του έτους, το πρώτο βήμα για την τραπεζική εποπτεία. Τα άλλα θέματα δεν βρίσκονται στην ατζέντα», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Μαρκ Ρούτε: Υπέρ της μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας

Η ιδέα η Ευρωζώνη να έχει έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό από εκείνον της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης εγείρει πολλά ερωτήματα, ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ.

«Είμαστε υπέρ της μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά έχουμε πολλά ερωτήματα σχετικά με έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη μόνο», δήλωσε, ενώ σημείωσε πως η ζώνη του ευρώ πρέπει να εξέλθει της κρίσης βήμα – βήμα.

Γ. Κατάινεν: Όσο το δυνατόν γρηγορότερα η δημιουργία της τραπεζικής εποπτείας

Πηγή:www.capital.gr

Όσο το δυνατόν γρηγορότερα πρέπει να εργαστούν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη δημιουργία της εποπτείας του τραπεζικού κλάδου, όπως δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Η άμεση ανακεφαλαιοποίηση θα είναι δυνατή όταν σχηματιστεί και λειτουργήσει η εποπτεία», ανέφερε.

Φρ, Ράινφελντ: Η μείωση των ελλειμμάτων δεν είναι μια ανησυχία μόνο για την Ελλάδα

«Πρέπει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και βεβαίως να έρθουν πιο κοντά στην επίλυση του υπέρογκου ελλείμματος στις οικονομίες τους. Αυτό, όμως, δεν είναι μια ανησυχία που έχουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά είναι πρόβλημα που έχουμε σε πολλές χώρες», δήλωσε από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντερικ Ράινφελντ.

Μ. Σουλτς: Δεν μπορεί να υπάρξει εξυγίανση χωρίς ανάπτυξη

«Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι βεβαίως απαραίτητη, όμως χωρίς επενδύσεις, χωρίς οικονομική ανάκαμψη, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να εξυγιανθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, απαντώντας σε ερώτηση για τις σημερινές διαδηλώσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.

Όλι Ρεν: Xρειάζεται για τον SSM «Πολιτική βούληση»

Οι αποφάσεις για τον ενιαίο τραπεζικό εποπτικό μηχανισμό (SSM) μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, δήλωσε κατά την άφιξή στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ο Eυρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν. «Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» υπογράμμισε.

Σχετικά με την πρόταση για τον Επίτροπο νομίσματος που προτείνει η πλευρά της Γερμανίας και απαιτεί αλλαγές στη συνθήκη της Λισσαβώνας, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι συντάσσεται με το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση. Επίσης πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων για μια πιο ισχυρή οικονομική ένωση.

(Oι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την άφιξή τους στη Σύνοδο Κορυφής)

Διαβάστε επίσης Σύνοδος Κορυφής: Με «μικρό καλάθι» προσέρχεται η Ελλάδα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 17:46

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά