«Η φιλία προϋποθέτει τον σεβασμό κάποιων ελάχιστων κανόνων» είναι το μήνυμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναπάντητη κλήση του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως ο ισχυρός άνδρας της Κομισιόν δεν σήκωσε το τηλέφωνο επειδή -επί του πρακτέου- δεν υπήρχε κάτι καινούριο να ακούσει για τη διαπραγμάτευση και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

To Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τις αναπάντητες κλήσεις του Αλέξη Τσίπρα στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο πηγές της Κομισιόν επισημαίνουν πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν σήκωσε το τηλέφωνο μιας και δεν είχε κάτι νεότερο να ακούσει από τον πρωθυπουργό σχετικά με τις ελληνικές θέσεις Σε συνέντευξη τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου των G7 σήμερα Κυριακή, o Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως θεωρεί φίλο του τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο για να συνεχιστεί αυτή η συνθήκη «πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός των ελάχιστων κανόνων επί των οποίων δομείται μια φιλία».

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο» πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, την ώρα που ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει παράλογες τις απαιτήσεις των θεσμών κι επισημαίνει ότι αυτές μεταξύ άλλων παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά ιδανικά.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι αποκλείει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει «λαγό από το καπέλο» του για να την αποτρέψει. Παράλληλα, ζήτησε την άμεση αποστολή των εναλλακτικών προτάσεων της Αθήνας, ώστε αυτές να τεθούν επί τάπητος μέσα στην εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Στο ερώτημα αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Σαφώς θα υπάρξει προθεσμία», χωρίς όμως να δώσει ημερομηνία.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, διέψευσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το Reuters όμως μεταδίδει ότι η Κομισιόν απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό. «Η παραφιλολογία συνεχίζεται. Μετά την πρόταση των θεσμών, “που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα” -αλλά δημοσιεύτηκε στον Τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών» ήταν το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Στα σχοινιά

Πρόκειται για ένα ακόμα συμβάν που δείχνει την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δανειστές παραμένουν ανυποχώρητοι, απορρίπτοντας τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα, ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ, και επιμένουν στη λήψη σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων. Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται έντονες εσωκομματικές πιέσεις, καθώς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αναβρασμός.

Σε δύσκολη θέση η ελληνική κυβέρνηση λόγω της ανυποχώρητης στάσης των δανειστώνΣτο τραπέζι υπάρχουν ουσιαστικά τρία σενάρια, το καθένα από τα οποία επηρεάζει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τους πολίτες και οδηγεί σε διαφορετικές πολιτικές εξελίξεις. Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία και να αποφευχθούν τα σκληρά μέτρα (π.χ. κατάργηση ΕΚΑΣ).

Το μέτριο σενάριο, μια μίνι συμφωνία με προοπτική παράτασης άλλων τεσσάρων μηνών (μέχρι τον Οκτώβριο), προκειμένου να βρεθεί χρόνος για καθορισμό των όρων ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. Αυτή η εξέλιξη, πάντως, είναι πολύ πιθανόν να συνοδεύεται από ορισμένα επώδυνα μέτρα, τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Το τρίτο και κακό σενάριο είναι οι δανειστές να επιμείνουν μέχρι τέλους, προτάσσοντας τη λογική των αριθμών απέναντι στα ιδανικά της Ευρώπης. Εκλογές ή δημοψήφισμα, η κατάληξη.

Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη είναι η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Passauer Neue Presse» κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια».

Επιπλέον, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, δεν δίστασε να πει: «Έλληνες όπως ο κ. Βαρουφάκης μού σπάνε τα νεύρα!».

Διαβάστε επίσης: