Τη συγκρότηση κοινού μετώπου με τα επιμελητήρια, τους αρμόδιους φορείς και τη διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO, ώστε να σταλεί επιστολή στα πολιτικά κόμματα με την οποία θα προτείνεται η πραγματοποίηση των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης χωρίς την παρουσία πολιτικών αρχηγών, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, «η 83η ΔΕΘ κατά γενική εκτίμηση ήταν αναβαθμισμένη και τις απογευματινές ώρες είχε πολύ κόσμο», ωστόσο η αγορά δέχτηκε «πλήγμα» εξαιτίας των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα ήταν ανοιχτά τα δύο Σαββατοκύριακα της λειτουργίας της, ενώ σημειώθηκαν αρκετές καταστροφές στην πόλη.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε την ιδέα για πραγματοποίηση ενός φόρουμ σε χώρο εκτός κέντρου. «Προτείνω να καταργηθεί η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ. Εάν θέλουν, ας κάνουν ένα φόρουμ πριν από την έκθεση και όχι μέσα στην πόλη. Ας φωνάξουν Βαλκάνιους και διαπλανητικούς.
Τώρα η πόλη είχε 6.000 αστυνομικούς. Πόσο στοίχισε η μετακίνησή τους και τα δύο Σαββατοκύριακα; Ποιος τα πληρώνει αυτά; Ο καθένας μας. Και για ποιο λόγο; Το ’74 ο Καραμανλής έβγαλε λόγο μπροστά στο ”Μακεδονία Παλλάς” και δεν άνοιξε μύτη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, υποστήριξε πως δεν επιθυμεί να «αποκλειστούν οι πολιτικοί και ο εκάστοτε πρωθυπουργός», αλλά να «διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί ο θεσμός της ΔΕΘ. Να ξεκινά με ένα οικονομικό φόρουμ τρεις ημέρες πριν από τα εγκαίνια».
«Να μην αφήσουμε τις εκάστοτε συνθήκες να αποκλείσουν την έλευση των πολιτικών. Αυτό θα ήταν μια ήττα για την πόλη και θα έχανε η έκθεση από την αίγλη της. Εγώ προτείνω να προσθέσουμε αίγλη στην πόλη και να προηγηθεί το φόρουμ» συμπλήρωσε ο επικεφαλής των «Εντάξει».
Από τη μεριά της, η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», δήλωσε πως η παρουσία των πολιτικών αρχηγών είναι σημαντική και δίνει αξία στην πόλη, ενώ εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης υποστήριξε πως «όποιος έχει καλή πολιτική δεν έχει λόγο να φοβάται ούτε συλλαλητήρια, ούτε να κρύβεται».
Η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε Δράση» τόνισε πως «η ΔΕΘ έχει μετατραπεί σε ένα παραπολιτικό πανηγύρι και πρέπει να φύγει από το κέντρο», ενώ με την πρόταση του δημάρχου διαφώνησε ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» επισημαίνοντας πως το πρόβλημα «δεν είναι να αλλάξει ο τόπος, αλλά να συναφθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικών».
Πηγή: dikaiologitika.gr