Η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και ειδικά η σημερινή επίσκεψη στη Χάλκη, πρώτη εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργού (προηγήθηκε αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά το 1933), «είναι πολύ ξεχωριστή στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης» που βρίσκονταν στην Χάλκη καθώς γιορτάζει ο Άγιος Φώτιος, ιδρυτής της Σχολής της Χάλκης, ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» ο προϊστάμενος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπουρνούς. Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη θερμή υποδοχή που είχε ο πρωθυπουργός στη Χάλκη, τόσο στο λιμάνι όσο και έξω από τον ναό.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική ανεβαίνει επίπεδο, έχει γίνει τολμηρή, εξωστρεφής, ρεαλιστική και ταυτόχρονα έχει στόχους, να προχωρήσει σε σχέσεις και επίλυση προβλημάτων, να ξεπεράσει την καταστροφική “στρατηγική της αδράνειας” με τόλμη, αυτοπεποίθηση, διάθεση φιλίας των λαών, συνεργασίας», όπως είπε. Προσέθεσε δε τα εξής:

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική τολμά να συζητήσει τις υπαρκτές διαφορές, δεν τις κρύβει κάτω από το χαλί. Τις συζητά για πρώτη φορά ανοιχτά, όχι πίσω από κλειστές πόρτες, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

«Η ελληνική πλευρά απάντησε σαφώς ότι δεν επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, σέβεται τις αποφάσεις της με βάση και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αλλά από εκεί και πέρα επιθυμούμε συνεργασία με την Τουρκία, ούτως ώστε να δούμε εάν στην πραγματικότητα υπάρχουν δίκτυα που διακινούν ανθρώπους που δεν είναι απλώς πρόσφυγες ή οικονομικοί μετανάστες, αλλά έχουν άλλες βλέψεις, συνδέονται με τα δίκτυα του γκιουλενισμού, για παράδειγμα. Επίσης να δούμε το πώς οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών και άλλων θεμάτων που αφορούν τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Ταυτόχρονα», συνέχισε, «αναζητούμε τα θετικά σημεία που θα διαμορφώσουν την ατζέντα του μέλλοντος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημειώνοντας την αναφορά Ερντογάν και Τσίπρα «σε όλους εκείνους τους τομείς της διμερούς συνεργασίας, την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, την οικοδόμηση δεύτερης γέφυρας στον Έβρο, την σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, την περαιτέρω συνεργασία στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό τομέα.

«Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε, «συζητήθηκε η διεξαγωγή τους επόμενους μήνες Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα υπογράψει οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες συνεργασίας. Είναι μία ατζέντα που δεν θα αναδειχθεί από τα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι η πραγματική ατζέντα αυτής της συνάντησης».

Ο κ. Μπουρνούς επιτέθηκε σε ορισμένα διαδικτυακά μέσα, τα οποία κατηγόρησε για «λαϊκισμό και «πατριδοκαπηλία», και τους καταλόγισε ότι «εδώ και καιρό, τροφοδοτούν το μίσος».

«Δεν υπάρχει καμία λογική παζαριού, αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν, γιατί είναι εθισμένοι σε αυτή την στρατηγική τόσες δεκαετίες. Νόμιζαν ότι η εξωτερική πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα κριθούν από τα ζεϊμπέκικα, τις κουμπαριές και τα παζάρια πίσω από τις πόρτες. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει. Τώρα έχουμε περάσει σε μία νέα. Η κυβέρνηση επιλέγει να συζητά ανοιχτά, με καθαρά χαρτιά, να βάζει τις θέσεις της στο τραπέζι, να ακούει τις θέσεις της άλλης πλευράς, όπου μπορούμε να γίνονται οι απαραίτητοι συμβιβασμοί, εκεί όπου δεν μπορούμε, να συνεχίζουμε την κουβέντα. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι εύκολο πράγμα, χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα. Και νομίζω ότι την επιδεικνύουμε» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ