Με τη φράση αυτή, ο Γιώργος Παπανδρέου, προσήλθε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 25 Μαρτίου.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Η Ελλάδα έχει δείξει την αξιοπιστία της, λαμβάνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και δίκαιη. Και σήμερα, μπορούμε να δούμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου.

Αλλά τώρα είναι η ώρα. Η πρόκληση τώρα είναι ότι, η Ευρώπη, ως σύνολο, στέλνει ένα πολύ ισχυρό και πειστικό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές, ότι υποστηρίζει ένα σταθερό ευρώ και στηρίζει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Στη Λιβύη, η Διεθνής Κοινότητα έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι επιθυμούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και να σταματήσει η βία κατά του λαού της Λιβύης από το καθεστώς. Η Ελλάδα εκπληρώνει το δικό της ρόλο, στην υποστήριξη του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην εφαρμογή του.

Πιστεύω, επίσης, ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει η προετοιμασία για πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες και λύσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια καλύτερη, πιο δημοκρατική και ειρηνική Λιβύη, για το λαό της».

Επαφές Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε εξάλλου σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και ο ρόλος της Ελλάδας στις προσπάθειες που γίνονται για την οικονομική σταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Σε γενικές γραμμές οι δυο πολιτικοί άνδρες συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί βασικό στόχο ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις μειώσεις των μισθών.

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ντελόρ συνέπεσαν στην άποψη ότι χρειάζεται βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, συναντήθηκε και με την Επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ με την οποία συζήτησαν το θέμα της εκπαίδευσης στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης καθώς και της ανταλλαγής εμπειριών με την ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων από την Αφρική και ειδικότερα από τη Λιβύη καθώς και η ανάγκη τήρησης από την Τουρκία της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων.