«Σε διεθνές επίπεδο, η κατάσταση χειροτερεύει» σε ό,τι αφορά στον διωγμό τον οποίο υφίσταται η κοινότητα των μουσουλμάνων Αχμαντίγια στις χώρες όπου το Ισλάμ είναι η επικρατέστερη θρησκεία, ιδίως στο Πακιστάν, αλλά και στο Μπανγκλαντές και στη Νιγηρία, σημείωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ιμάμης Άτα Νασίρ, απαντώντας σε ερώτηση από το ακροατήριο στην εκδήλωση «5ο Εθνικό Συμπόσιο Ειρήνης: Παγκόσμιες Συγκρούσεις και οι Ευθύνες μας» που οργάνωσε η μικρή ελληνική κοινότητα των Αχμαντίγια σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο Πακιστάν — χώρα όπου οι Αχμαντίγια έχουν πάψει να αναγνωρίζονται επισήμως ως μουσουλμάνοι διά νόμου εδώ και πολλά χρόνια — το τελευταίο διάστημα οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες που υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν διαβατήριο να «υπογράψουν δήλωση» με την οποία καταδικάζονται θεμελιώδεις πεποιθήσεις της συγκριτικά μικρής αυτής υποδιαίρεσης του Iσλάμ, κάτι που τα μέλη της κοινότητας φυσικά αρνούνται να κάνουν κι έτσι τους στερείται το δικαίωμα να αποκτούν διαβατήριο, εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διωγμός των Αχμαντίγια αποτελεί φαινόμενο το οποίο σπανίως βρίσκει ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης στις χώρες της Δύσης, παρότι οι διαστάσεις που έχει προσλάβει είναι τρομακτικές: στο Πακιστάν, σημείωνε περίπου εν παρόδω πριν από λίγα χρόνια σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η κοινότητα συρρικνώθηκε από αρκετά εκατομμύρια το 1974 σε μόλις 400.000 μέλη το 2016 — και η έξοδος συνεχίζεται.

Η μισαλλοδοξία τούς ακολουθεί: μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την εκδήλωση, ο ιμάμης Άτα Νασίρ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει και ο ίδιος το Πακιστάν, τόνισε πως παρότι η μικρή ελληνική κοινότητα των Αχμαντίγια (αριθμεί 150-200 μέλη) δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη μέχρι σήμερα με απειλές ή επιθέσεις από την Άκρα Δεξιά, ο ίδιος δέχθηκε πέρυσι απειλές κατά της ζωής του από «ορισμένους φανατικούς» ισλαμιστές, ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από τα «κηρύγματα μίσους». Ο ιμάμης δεν έκρυψε ένα πικρό χαμόγελο, καθώς για αυτόν το Ισλάμ είναι θρησκεία που κηρύσσει πάντα την «ειρήνη», αντίθετα με όσα πρεσβεύουν οι φανατικοί.

Το παρών στην εκδήλωση, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος δήλωσε «ευτυχής και χαρούμενος» που του δόθηκε η ευκαιρία να απευθυνθεί στα μέλη της μικρής κοινότητας των Αχμαντίγια στην Ελλάδα. Στη σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Μπόλαρης στάθηκε στο ότι «η Αχμαντίγια Μουσουλμανική Κοινότητα Ελλάδας προβάλλει την ειρήνη, αλλά και τη νομιμότητα και την πίστη», ενώ ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στις προσπάθειές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση μίλησε ακόμη ο Γιαν Μπόντι, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Ελλάδα, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η Πράγα αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες σε διεθνή φόρα για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος, με σκοπό να εξασφαλιστεί «η διεθνής ειρήνη».

Η Χόλι Μέτκαλφ, εκ μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στάθηκε από τη δική της μεριά στη σύντομη παρέμβασή της στην εκδήλωση στη λεγόμενη «Διακήρυξη του Πότομακ» για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας, πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με σκοπό μεταξύ άλλων την καταπολέμηση των «διώξεων για λόγους που συνδέονται με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ακόμη ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), οργάνου της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι παραμένει ζητούμενο η ανάδειξη των «κοινών αξιών» των θρησκειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή «ιδιαίτερης ανησυχίας» τελευταία, σημείωσε ο ιμάμης Άτα Νασίρ, είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, χώρες με πυρηνικά όπλα, η ένταση ανάμεσα στις οποίες κλιμακώνεται.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης