Το 2023 είναι η χρονιά που η Υγεία θα ξεκινήσει να υποστηρίζεται με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής Υπουργού Υγείας-Φαρμακοποιός, υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αθήνας με τη ΝΔ. Τονίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε 300-400 εκατομμύρια και αποκαλύπτει, ερωτηθείς για τη δύσκολη εξίσωση καινοτομίας και βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, ότι εκπονείται σχέδιο ώστε να πληρώνονται οι πανάκριβες γονιδιακές θεραπείες που είναι ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Σε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών σχεδιάζεται ένα ξεχωριστό ταμείο που θα συμβάλλουν και κάποιοι εύποροι Έλληνες με χορηγίες, με ειδική πρόβλεψη ώστε να μην εκτοξευτούν οι δαπάνες του φαρμάκου».

Μιλάει για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι «την τελευταία διετία, μετά τη σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστική πολιτική φαρμάκου», για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, λέγοντας ότι «δεν υπήρχε ποτέ πραγματικά μεγάλη έλλειψη» και «όσα φάρμακα μας λείπουν τα εισάγουμε άμεσα από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρεται στη μείωση του clawback στα πολύ φθηνά αλλά και στα νοσοκομειακά φάρμακα, στην ενίσχυση των κλινικών μελετών το 2023 που αναμένεται να αγγίξουν τα 300 εκατ. και στις εκκρεμότητες στον τομέα του φαρμάκου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Μπάμπη Καραθάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ: Εκτιμάτε ότι έχουν γίνει όσα έπρεπε στον τομέα του φαρμάκου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απ: Την τελευταία διετία, μετά τη σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστική πολιτική φαρμάκου. Ως σύμβουλος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, διαπιστώνω ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά. Εξορθολογήσαμε το σύστημα, ανταποκριθήκαμε στη συμφωνία που είχαμε κάνει με το RRF, μειώσεις του clawback το 2022 κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020. Η κυβέρνηση με μια γενναία απόφαση πέτυχε μειώσεις του clawback για το 2023 δίνοντας στη διάθεση μας 150 εκατ. ευρώ. Έχουμε όλα τα απαραίτητα φάρμακα στο χρόνο που πρέπει.

Είμαστε από τις λίγες χώρες που βάζουμε στην κυκλοφορία όλα τα νέα φάρμακα και τα παρέχουμε στους ασθενείς. Εδώ κυκλοφορούν πολλά φάρμακα που δεν μπορούν να βρεθούν σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία.

Μειώσαμε το clawback στα πολύ φθηνά αλλά και στα νοσοκομειακά φάρμακα, ώστε να μην επιβαρύνεται ο πολίτης καθώς και για να υποστηριχθεί το ελληνικό φάρμακο. Τέλος, δημιουργήσαμε νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό τα νέα φάρμακα δίνονται ταχύτατα σε ασθενείς – εθελοντές και σώζουμε ζωές. Το 2022 φτάσαμε τα 100 εκατομμύρια σε κλινικές μελέτες, το 2023 αναμένεται να αγγίξουμε τα 300 εκατ. Με ορίζοντα πενταετίας θα φτάσουμε το 1 δισ. Ακολουθούμε το μοντέλο Βελγίου που πληρώνουν οι φαρμακευτικές και όχι το κράτος τις κλινικές μελέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δώσαμε τη δυνατότητα στις φαρμακευτικές να εφαρμόσουν το επενδυτικό clawback, δηλαδή αντί να επιστρέψουν χρήματα στο κράτος να τα επενδύσουν σε νέες θέσεις εργασίας, έρευνα και καινοτομία.

Ερ: Ωστόσο παρατηρήθηκαν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Έγιναν όσο έπρεπε για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών;

Απ: Ήταν ελλείψεις κυρίως από παράλληλες εξαγωγές. Επειδή υπάρχουν φάρμακα πολύ πιο φθηνά εδώ από ότι στην Ευρώπη, οι φαρμακαποθήκες προέβησαν στις εξαγωγές ώστε να έχουν μεγαλύτερο κέρδος, προκαλώντας έλλειψη στη χώρα μας. Απαγορεύσαμε τις εξαγωγές, ενώ η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχώρησε άμεσα στην παραγωγή γενοσήμων. Βρεθήκαμε σε πολύ καλύτερη θέση από τις άλλες χώρες, δεν υπήρχε ποτέ πραγματικά μεγάλη έλλειψη.

Με αφορμή την πρόσφατη καταστροφολογική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για τις ελλείψεις πρέπει να τονιστεί ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο κύριος Λουράντος λαϊκίζει και καθότι είμαι και εγώ φαρμακοποιός αντιλαμβάνομαι ότι όσα λέει δεν ισχύουν. Ναι υπάρχουν ελλείψεις, όμως όσα φάρμακα μας λείπουν τα εισάγουμε άμεσα από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ. Ο μηχανισμός μας ανταποκρίνεται αμέσως με όφελος για τους ασθενείς και για την αγορά.

Ερ: Καινοτομία και υψηλό κόστος θεραπειών. Μια δύσκολη εξίσωση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Τι σχέδιο έχετε;

Απ: Μπορούμε να παρέχουμε καινοτόμα φάρμακα στον εκάστοτε ασθενή τη στιγμή που πρέπει. Παρότι είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε μεγάλη οικονομική δυνατότητα να αυξήσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη, την ίδια στιγμή, με συστήματα horizon scanning, με πρωτόκολλα ασθενειών και θεραπειών μπορούμε εύκολα και έγκαιρα να προβλέψουμε τι κόστος θα έχει ένα νέο καινοτόμο φάρμακο και να ενταχθεί άμεσα στη δαπάνη που έχουμε.

Υπάρχει ένα σχέδιο που εκπονείται ώστε να πληρώνονται οι πανάκριβες γονιδιακές θεραπείες που είναι ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει αυτή τη στιγμή. Σε συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών σχεδιάζεται ένα ξεχωριστό ταμείο που θα συμβάλλουν και κάποιοι εύποροι Έλληνες με χορηγίες, με ειδική πρόβλεψη ώστε να μην εκτοξευτούν οι δαπάνες του φαρμάκου.

Κλειστοί προϋπολογισμοί. Είναι το όπλο μας για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων ώστε να εξορθολογίζονται οι τιμές. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούμε ορθολογικές δαπάνες. Μεγάλη σημασία έχει να γίνει η διανομή των χρημάτων σε τρεις κατευθύνσεις, στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία και στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ). Θα κυμανθούμε περίπου στα επίπεδα του 2022 ενώ θα υπάρξει ενίσχυση για τα ΦΥΚ. Όλα γίνονται με επίκεντρο τον πολίτη.

Ερ: Ποιες είναι οι εκκρεμότητες και ποιές οι προτεραιότητες σας εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές;

Απ: Το 2023 είναι η χρονιά που η Υγεία θα ξεκινήσει να υποστηρίζεται με 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι μια εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία, που θα περιλαμβάνει πολύ σημαντικές αλλαγές τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας καθώς και στην ψηφιοποίηση του συστήματος αλλά και τη δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς.

Βασική εκκρεμότητα είναι η κατάργηση του clawback που αναμένεται να γίνει έως το 2025 και ουσιαστικά να ελέγχουμε τη συνταγογράφηση ώστε να δίνουμε το κάθε φάρμακο με την τιμή και την αποζημίωση που πρέπει.

Η φαρμακοβιομηχανία διαμαρτύρεται για το clawback, όμως με τον εξορθολογισμό που κάνουμε αναμένουμε να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα, ενώ θα αναπτύξουμε έναν νέο μηχανισμό μετά το 2025.

Επιπλέον, η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε 300-400 εκατομμύρια.

Ερ: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Απ: Το διακύβευμα των εκλογών έγκειται στο ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο που εξαγγείλαμε το 2019. Αλλάζουμε τη χώρα, ψηφιακά, σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, σε επενδυτικό επίπεδο. Μια χώρα που θα συνεχίσει απρόσκοπτα την οικονομική της ανάπτυξη με επενδυτές που θα έρθουν σε ένα σταθερό οικονομικό σύστημα και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Η οποιαδήποτε ανασφάλεια τους απωθεί. Η επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα μας δώσει τη δύναμη να προχωρήσουμε σε αυτό το μοτίβο. Παράλληλα, η πατρίδα μας πρέπει να συνεχίσει τα εξοπλιστικά της, να αποκτήσει σύγχρονα πανεπιστήμια χωρίς «μπαχαλάκηδες» και να συνεχίσει να ακολουθεί μια πολιτική αναβάθμισης της δημόσιας Υγείας με συνολικό όφελος για τον κοινωνικό ιστό.

Όλα αυτά είναι εφικτά μόνο με την ψήφο στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης