Σε ετοιμότητα για την επίσκεψή του στην Ευρώπη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12/7 στο Βίλνιους), βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNi.

Ο Μπάιντεν, εκτός από τα θέματα της Σουηδίας και της Ουκρανίας και την παράλληλη προσπάθεια ένταξής τους στους κόλπους της Συμμαχίας, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια στρατιωτικής ενίσχυσης τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Σύνοδος Κορυφής του NATO πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Σουηδία επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία, αντιμετωπίζοντας ωστόσο την αντίσταση τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ουγγαρίας. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την εισδοχή της Σουηδίας στο NATO, αφού το «εμπόδιο» είναι η αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Τουρκίας του ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», είπε ο Μπάιντεν. «Και, λοιπόν, αυτό που προσπαθώ ειλικρινά, είναι να συγκεντρώσω μια μικρή κοινοπραξία εδώ, όπου ενισχύουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας, και επιτρέπουμε στη Σουηδία να εισέλθει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να αποκαλύπτει την προσπάθεια της Ουάσινγκτον ως προς τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τη Σουηδία για την ένταξη της τελευταίας στο NATO, υλοποιώντας το αίτημα της Άγκυρας για την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως μία αρνητική εξέλιξη για την Αθήνα, αλλά από την άλλη ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με τις δηλώσεις Μπάιντεν, φαίνεται να πιέζει παράλληλα και για την ικανοποίηση των ελληνικών προθέσεων ως προς την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενδεχομένως με την προμήθεια stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, πέμπτης γενιάς, τύπου F-35.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή που στάλθηκε στον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, οι βουλευτές της ομάδας ελληνικών θεμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων επιχειρηματολογούν υπέρ ενός εποπτικού μηχανισμού που θα είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και που θα είναι σε θέση να παγώσει, να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει τη μεταφορά των μαχητικών αναλόγως με τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Για το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν θα ενταχθεί ή όχι η Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου», είπε ο Μπάιντεν. «Για παράδειγμα, εάν το κάνατε αυτό, τότε, ξέρετε – και εννοώ αυτό που λέω – είμαστε αποφασισμένοι να δεσμεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους που είναι έδαφος του ΝΑΤΟ. Είναι μια δέσμευση που όλοι έχουμε αναλάβει ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει. Αν ο πόλεμος συνεχίζεται, τότε είμαστε όλοι σε πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αν το πάρουμε έτσι».