Στις 9 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη νίκη των λαών ενάντια στον φασισμό, προσκάλεσε στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να επισκεφτεί στις 9 Μαΐου τη ΜόσχαΟ κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στον αγώνα κατά του ναζισμού, εκφράζοντας την πρόθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι κ.κ. Τσίπρας και Πούτιν συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα διεθνή προβλήματα, μεταξύ των οποίων οι αγωγοί South Stream και Turkish Stream.
Την είδηση επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέροντας:
«Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός τόνισαν την ανάγκη για ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας -δύο χώρες με βαθιές και ιστορικές σχέσεις- ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ τονίσθηκε η σημασία εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ο Πρόεδρος Πούτιν προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση για τη νίκη των λαών ενάντια στο ναζισμό. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στον αγώνα κατά του ναζισμού, εκφράζοντας την πρόθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκληση.»
Yπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των ελληνορωσικών σχέσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, προσκάλεσαν ήδη στη Μόσχα τους ομολόγους τους Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο.
Ρωσικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία
Η είδηση αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία εντείνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα για εξεύρεση λύσης στο χρέος της Ελλάδας και ενώ παραμένει η κρίση στις σχέσεις Βρυξελλών – Μόσχας.
Η Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου αποφάσισε να συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία θα κάνει νέο υπολογισμό για τις καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανία στην ΕΣΣΔ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Όπως ανέφερε στη RBTH ένας από τους εμπνευστές της ιδέας, το μέλος του κόμματος LDPR (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας), Μιχαήλ Ντεγκταριόφ, «το αν θα απαιτηθούν αποζημιώσεις ή όχι, θα το αποφασίσουν ο αρχηγός της χώρας και το υπουργείο Εξωτερικών», ενώ οι βουλευτές θέλουν να κάνουν μια πραγματική εκτίμηση των καταστροφών, την οποία -όπως υποστηρίζουν- δεν έχει πραγματοποιήσει κανείς έως τώρα.
Στην ερώτηση της RBTH, τι ήταν αυτό που ώθησε τους βουλευτές να θυμηθούν ύστερα από 70 χρόνια την «οφειλή» της Γερμανίας προς τη Ρωσία, ο Ντεγκταριόφ ανέφερε πως «τίποτε δεν έχει ξεχαστεί» (σ.σ. από τις θυσίες του ρωσικού λαού), και ότι η νέα γενιά των Ρώσων πολιτικών «έχει εντελώς διαφορετικές αξίες».
Διαφωνίες
Είναι γεγονός, ότι σύμφωνα με τη Συμφωνία της Γιάλτας, η Σοβιετική Ένωση είχε λάβει επανορθώσεις από τη Γερμανία «και αυτό το γνωρίζει ο κάθε μαθητής σχολείου», υπενθυμίζει ο επικεφαλής του Ιδρύματος αποτελεσματικής πολιτικής, Γκλεμπ Παβλόφσκι. Επρόκειτο για παραδόσεις σε είδος, και όχι χρηματικές, και αυτές συλλέγονταν από τα κατοχικά στρατεύματα όχι μόνο στη σοβιετική ζώνη, αλλά και σε περιοχές της Δυτικής κατοχής, πρόσθεσε στη RBTH.
Η σύσταση τώρα ομάδας εργασίας με σκοπό να υποχρεωθεί η Γερμανία να πληρώσει αποζημιώσεις, είναι μια απολύτως ανεύθυνη πρωτοβουλία η οποία προέρχεται από βουλευτές που στερούνται επαγγελματισμού, σχολιάζει ο Παβλόφσκι. Άλλοι βουλευτές, πάντως, υποστήριξαν πως με τον τρόπο αυτό το Κρεμλίνο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την εξωτερική πολιτική κάποιων κρατών.
Χρέη προς Ελλάδα και Ρωσία
Σχετικά πρόσφατα, μάλιστα, αναφέρθηκε σε ανεξόφλητο γερμανικό χρέος και η Ελλάδα, με ειδική εμπιστευτική έκθεση και υπολογισμό που έκαναν οι αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες.
Ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρθηκαν και στο δάνειο 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων (Reichsmark), το οποίο πήρε το Γ΄ Ράιχ από την Ελλάδα για την κάλυψη των εξόδων του την περίοδο της ΚατοχήςΑφορούσε στο δάνειο 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων (Reichsmark), το οποίο πήρε το Γ΄ Ράιχ για την κάλυψη των εξόδων του την περίοδο της Κατοχής. «Και οι δυο αυτές περιπτώσεις, της Ελλάδας και της Ρωσίας, αποτελούν μια διαμαρτυρία για ό,τι έκανε η Γερμανία», λέει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου πολιτικών εμπειρογνωμόνων, Γεβγκένι Μίντσενκο.
Και μιλώντας στη RBTH, πρόσθεσε: «Οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τη γερμανική ηγεμονία και την πολιτική απέναντί τους, θεωρούν ότι όλη αυτή η οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. στην πραγματικότητα είχε σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε μια υποδούλωση χρέους και να της αφαιρέσει την ανεξαρτησία». Η ρωσική αντίδραση συνδέεται «με τη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία».
Ο θεωρούμενος ότι ανήκει στο περιβάλλον του Κρεμλίνου πολιτικός αναλυτής, διευθυντής του Ινστιτούτου πολιτικών ερευνών, Σεργκέι Μάρκοφ, πιστεύει κι αυτός ότι «πρόκειται για μια απάντηση στην εξαιρετικά επιθετική πολιτική της Γερμανίας».
Η Άνγκελα Μέρκελ έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική φιλίας με τη Ρωσία, την οποία η Γερμανία ακολουθούσε εδώ και δεκαετίες», λέει. Ειδικότερα, ως εχθρική προς τη Ρωσία χειρονομία της Μέρκελ εκλαμβάνεται η δήλωση της καγκελάριου «για πιθανότητα πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία», όταν «η Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις χώρες της Βαλτικής σε περίπτωση που αυτές γίνουν στόχος επίθεσης από τη Ρωσία», εξηγεί ο ίδιος. Η ρητορική της Μέρκελ έγινε τόσο σκληρή, ώστε «ακόμη και από το βήμα της Μπούντεσταγκ την κατηγορούν για υποστήριξη των νεοναζί στην Ουκρανία», επεσήμανε.